onsdag 22 januari
Fick en aha-upplevelse av Söta Belinda
Illustration: Maria Wall

Fick en aha-upplevelse av Söta Belinda

9 oktober, 2019

Krönika. Det finns ett uttryck som heter ”med facit i hand”. Jag satsade en tia på två norska kallblod med varsitt odds över 50 gånger som blev etta och tvåa och gav tillbaks över 300 gånger insatsen på en tvilling. Med facit i hand borde jag givetvis ha satsat mer. Men var detta en ”aha-upplevelse”? Ja kanske.

Alla lopp ska köras, allt är möjligt och trav är trav. Det är skillnad med Postkodlotteriet. Där är Jante inblandad. Köper du en lott kan du vara ganska säker på att de i grannbyn vinner. Ja visst är det väl så!

Att plötsligt komma till insikt
Aha-upplevelse är en plötslig insikt, till exempel vid problemlösning. Det kallas också heureka-upplevelse om du minns den gamle greken Aristoteles. Han lär ha ropat så i sitt badkar när han insåg att en volym kan bestämmas när den nedsänks i vatten: ”Heureka!” Nu kom jag på det! Skolverket har dock fått för sig att antiken inte hinns med i undervisningen så om greker och romare får barnen lära sig på annat sätt. Kanske moster eller morbror har lämplig kurslitteratur till hands? Mycket kan man lära sig av Kalle Anka, Bamse, Tintin eller Asterix.
Själv gick jag i pluggskolan och fick traggla de gamla grekerna. Där fick man lära sig att i Grekland föddes demokratin. Jo pyttsan. Det var bara överklassen som fick rösta och folket i övrigt levde i ett slavsamhälle där ingen hade rösträtt. Hur jag lärde mig det? Kanske i radions P1 i Obs Kulturkvarten. Antingen var det Herbert Söderström eller Pehr Garton på 60-talet som sa det. Med radions hjälp har jag fått gott om aha-upplevelser. Är det på det viset! Hade jag ingen aning om.

Insikterna avlöser varann
Med åldern kommer insikterna om min egen bräckliga gestalt på denna himlakropp som snurrar i rymden. Hur ung jag än känner mig är jag fortfarande äldre än Göran Persson. Bara det är en aha-upplevelse av det sämre slaget. Jag är inte så imponerad av den bank han företräder, Swedbank. Huvudkontoret i Umeå har gjort sig av med så mycket personal nuförtiden att de får skicka ner ett enkelt dokument om ett dödsbo till Stockholm för att få ärendet hanterat. Hur gick det där till? Vill de inte ha några kunder alls? Aha? Man ska gå in på en app eller nåt. Förresten pengar. Vem vill hantera såna? Pengar är siffror i en dator. Siffror! Ingenting annat.

Trivialiteter får en mening
Triviala schlagers dyker upp i skallen utan anledning och ber om att få upprättelse. Den senaste veckan har jag gnolat på den struttiga låten ”Pretty Belinda” i Ola Håkanssons version som hette ”Söta Belinda.” Är det livet som passerar revy? Ska jag måsta ta mig igenom alla årgångar av Svensktoppen innan jag får komma till ro?
I ”Söta Belinda” sjunger Ola Håkansson om en tjej som bor i en husbåt nere vid stranden. ”Hon steker sitt fläsk” sjunger han. I alla år har jag trott att hon steker fläsk kanske på en gasolgrill, men när jag googlar facit förstår jag att hon ligger och solar. Aha! På det viset! Pojkarna tittar lystet på henne, men fort gömmer hon sig under däcket på sin husbåt och läser böcker. Hon tänker nämligen bli professor! Precis som Ebba Witt Brattström. Hon som tror sig kunna allt i tv:s kulturfrågesport Kontrapunkt.
Undrar förresten om jag inte ska besöka Kvinnohistoriska muséet en dag och språka med nån genusforskare om schlagerlåtar som Söta Belinda. Vad var Wilmas roll i Ove Thörnqvists låt om Fred Flinta? ”Jabba dabba dabba doo – här kommer Wilma!” Ja vad ville Wilma egentligen? Och vad ville Gunwer Bergkvist som sjöng ”Livet är stenkul, tro på mig jag är tjej!” Det finns gott om aha-upplevelser även i triviala schlagers. Vad gnolar du själv på för låtar?

Ja du Nicklas. Trump och Putin har gett sig på lilla Greta och vår egen Anders Ågren har hamnat i blåsväder sedan han uppmärksammats av Russia Today, och Marcus Oscarsson sedan han kritiserat en skola i Umeå som klimatstrejkade. Hur ser du på allt det här. Ska man lära barn att strejka?

BENNY KARLSSON

Läs mer