onsdag 1 april
Bilar från A till Ö: Colt – erfaren unghäst

Bilar från A till Ö: Colt – erfaren unghäst

9 oktober, 2019

Artikel. Ordet betyder ”unghäst”, men som bilnamn är det inte längre så ungt. Namnet blev bilmärke för mer än hundra år sedan och som modellnamn har det nu använts i mer än femtio år.

Det engelska ordet colt betyder ”föl” eller ”unghäst” (vilket enligt Norstedts engelsk-svenska ordbok innebär en häst som är yngre än fyra år) och används oftast om unghästar av hankön (en hona i motsvarande ålder kallas filly). Ordet colt kan dessutom betyda ”ung åsna” eller ”ung kamel”. I överförd betydelse kan colt översättas med ”oerfaren person”. Ordet kommer från ett forngermanskt ord som betecknar ”avkomma” eller ”unge” och är släkt med det svenska ordet ”kulting”. Till substantivet colt har adjektivet coltish bildats. Att adjektivet betyder ungefär ”unghästaktig” behöver man kanske ingen ordbok för att räkna ut, men coltish betecknar också vissa egenskaper eller beteenden som anses känneteckna unghästar. Coltish kan alltså också översättas med exempelvis ”lekfull”, ”livlig”, ”levnadsglad”, ”lustig”, ”munter”, ”yster”, ”obändig”, ”ostyrig”, ”självsvåldig”, ”skälmaktig” eller ”vild”.
Colt är dessutom ett efternamn. Den mest kända person som kallats Colt är troligen amerikanen Samuel Colt (1814-1862), som uppfann den moderna revolvern. Efter honom är vapentillverkningsföretaget Colt Manufacturing Company uppkallat.

Häst med 40 hästar
Någon person med efternamnet Colt tycks det dock inte ha funnits i Colt Runabout Company, det amerikanska företag som år 1907 tillverkade bilmärket Colt Runabout. Mycket tyder på att företaget grundades av en person vid namn William Mason Turner. Den colt som förekommer i namnet torde alltså vara fölet. Och det förefaller onekligen rimligt att Colt Runabout Company ville skapa associationer till just lekfullhet, livlighet och levnadsglädje. Bilen Colt Runabout var nämligen knappast byggd för att vara praktisk utan var snarare en sorts leksak. Den hade en sexcylindrig motor på hela 40 hästkrafter och verkar ha varit en riktig racer med den tidens mått mätt. Enligt tidningsannonser från 1907 hade bilen en toppfart på 60 engelska mil per timme (ungefär 97 km/h) och tillverkaren lovade att Colt kunde köra ifrån alla konkurrerande bilmärken.
Det engelska ordet runabout betecknade vid denna tid en liten, lätt och billig bil utan dörrar, tak eller vindruta. Allt detta stämde beträffande Colt Runabout utom ”billig” – den kostade 1500 dollar och var därmed mest en leksak för de rikaste bilköparna.
Ett halvt sekel senare – 1958 – fanns det ånyo en liten amerikansk tvåsitsig bil vid namn Colt. Men denna Colt var verkligen inte gjord för att köra ifrån några konkurrenter. Den var visserligen ännu lättare än sin äldre namne – tack vare sin ringa storlek och sin kaross av glasfiberarmerad plast vägde den bara drygt 300 kg. Å andra sidan hade femtiotalscolten mycket mindre motor – bara 377 kubik. Så vitt man vet såldes inte ett enda exemplar av denna bil. Och lika bra var väl det. Den lilla, lätta plastbilen skulle ju ha blivit helt tillknycklad i en kollision med en genomsnittlig amerikansk bil från denna tid.
Några år senare, 1962, kom en Mitsubishi-modell som kallades Colt. När det gäller denna bil vet vi med säkerhet att det var unghästen som utgjorde ursprunget till namnet. Detta tack vare Fanny Lindquist, PR-chef på Mitsubishi Motors/MMC Bilar Sverige AB.
– Modellnamnet ”Colt” refererar till en unghästs egenskaper och anspelade på att den var något nytt, piggt och iögonfallande, berättar hon.

Modell i medelåldern
I likhet med sina amerikanska föregångare var den japanska Colten en ganska liten bil. Men till skillnad från dem hade japanen både fram- och baksäte. Och till skillnad från sina kortlivade Colt-kollegor kom Mitsubishi att använda namnet länge – så länge att Colt nu med råge passerat koltåldern. Om en häst vore lika gammal som Mitsubishis modellnamn så skulle den inte bara ha slutat vara föl utan också slutat vara en jordisk häst och i stället ystert och lekfullt skuttat vidare till de hinsides sälla betesmarkerna (fast man vet ju aldrig – världens äldsta häst uppges ha blivit 62 år, och dit har Mitsubishis modellnamn ännu inte hunnit).
Under den tid som modellnamnet funnits har Colt förresten hunnit med att än en gång bli en amerikansk bil. Mitsubishi-bilar har nämligen importerats till USA och där kallats Dodge Colt (vilket i Kanada blev Plymouth Colt). I Sverige säljer Mitsubishi inte längre modellen men i Taiwan kan man ännu köpa nya Coltar.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer