onsdag 15 juli
Vad i fridens namn är höstgardiner?
Illustration: Maria Wall

Vad i fridens namn är höstgardiner?

25 september, 2019

Krönika. Bor man i hyresrätt i centrala stan behöver man inte bry sig så mycket om årstiden. Aldrig behöver vi kratta löv, skotta snö eller bry oss om någon värmepanna. Är det kallt i elementen ringer vi till vaktmästaren. Sätt på elementen! Då gör han det. Det enda vi funderar på när hösten kommer är vad vi gör av pelargonerna ...

Pelargonerna ska ju stå kallt under vintern men grannen min, herr Grefve med fru, har sedan länge abonnerat på fönsterbrädan i trappuppgången. Så var jag ska övervintra mina Mårbacka. Hur gjorde Selma Lagerlöf? Ja hon hade väl en herrgård där det fanns sval och kallfarstu? Jag såg att herrgården i Baggböle var till salu för elva miljoner. Den som köper den vet då var pelargonerna kan förvaras. Ett säljargument?

En jordkällare vore inte dumt!
Hösten är ju traditionell skördetid och bor man i hyresrätt i centrala stan har man ingen jordkällare. Snabbt har man fyllt nedersta lådan i kylskåpet med lök, morötter och rödbetor för höstpriset 3,40 kr/kg hos Coop. Potatisen vet jag då inte vad jag ska göra av med. Det saknas kallskafferi i våra äldre hyreshus men det kanske vore nåt att tänka på i alla nybyggen? Undrar om det inte vore klimatsmart att rita in sådana i allt som byggs nytt. Det är väl både hållbart och energisnålt som det ska vara i dessa tider. Tänk er en sprillans ny lägenhet på Ön med tillgång till jordkällare. Solceller på taket, vindkraftverk och kanske en egen brunn i kvarteret? Här, på Umeås Manhattan, kunde arkitekterna och mäklarna uppfylla miljömålen från Parisavtalet?

Ljung och nya lampor
Blombutiken i huset där jag bor lockar med ljung den här årstiden. Jag ser de heter Erica Ljung och det är väl bara vi som var med på radikala 70-talet som kopplar namnet till författaren och feministen Erica Jong. Hon som skrev boken Fear of flying. För min del skulle jungen lika gärna få heta Martin Ljung. Eller för all del Kim Jung Il. Det är inte så noga egentligen.
Hösten är också den tiden när mörkret kommer och man gärna vill öka mysfaktorn i hemmet. Äntligen har jag begripit mig på hur man ”översätter” de gamla 25-wattarna, 40-wattarna och 60-wattarna till de nya miljösnåla men dyrare lamporna. Tog det tio år innan jag förstod det?
Det är också läge att fylla på förrådet med värmeljus. Är även de miljöklassade kan jag undra. Vilka har längst bränntid? Vilka sotar minst? In i minsta detalj får man bry sig nuförtiden.

Talgoxens årstid närmar sig
Ni som läser mina krönikor vet ju att jag har katter. De heter Nisse och Frasse och är två lurviga hannar som torde vara tretton år nu. Eftersom båda är kastrerade så känner de nog inte av våren när ej kastrerade katter förvandlas till ylande marskatter. Pälsen är lika tjock oavsett årstid men de kanske märker av hösten ändå? Snart finns inga flugor eller humlor att jaga, måsarna har försvunnit från bakgården och när katterna är på balkongen tänker jag att de kanske inväntar talgoxen som brukar dyka upp så här års. Vi har förstås nät där så att katterna inte trillar från balkongräcket, men man kanske skulle sätta upp ett fågelbord med frön i taket? Lite gymping för katter kan det bli när talgoxen sitter där och kvittrar.

Vad är höstgardiner?
Hustrun är intresserad av inredning och det är nog likadant i varje hem. I lägenheter, radhus och villor säger nog Västerbottens alla hustrur: ”Undrar om vi inte ska sätta upp höstgardiner?” De flesta män vet nog egentligen inte vad det är, men håller ju i regel med. Rött är till jul och gult är till påsk men vad är det för färg till höst? Jag såg att Ohlssons tyger nu har öppnat butik intill Lagerhaus på Rådhusesplanaden och där säljer de väl gardiner i parti och minut. Ja de syr till och med upp gardiner såg jag. Om jag gick dit för att köpa höstgardiner blev det väl såna med mönster av lingon och kantareller, vilket skulle göra att vardagsrummet torde se ut som en barnkammare. Så jag tror nog hustrun får ta hand om det. Som vet vad som är senaste modet.

Ja du Nicklas. Det här med manligt och kvinnligt. Nog är det väl skillnad va? Fundera gärna lite kring det är du snäll ...

BENNY KARLSSON

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska ord på bokstaven K

Artikel. Vad är kroppsvisitation?
En kroppsvisitation är en undersökning av dina kläder och annat som du bär på dig eller andra föremål som du har med dig och direkt kan förfoga över. Som exempel på andra föremål kan nämnas plånbok, fodral, paket, kassar, väskor och barnvagn. För att du ska ha med dig ett föremål krävs att du har egendomen under din fysiska kontroll. Om du har ställt ifrån dig en väska får den undersökas, förutsatt att du kan pekas ut som bärare av väskan. Det är med andra ord inte tillåtet att undersöka en väska med stöd av reglerna om kroppsvisitation om det inte står klart vem som äger eller är bärare av väskan. I sådana fall rör det sig snarare om en husrannsakan, vilket förenklat innebär en undersökning av utrymmen och kräver stöd i lag.
Enligt svensk grundlag är du skyddad mot tvångsmedel från staten, såsom kroppsvisitation, om det inte har stöd i lag. Nedan beskriver jag några lagar som av olika anledningar ger staten rätt att kroppsvisitera dig eller annan.
Enligt rättegångsbalken får kroppsvisitation göras mot en person som är skäligen misstänkt för ett brott som kan leda till fängelsestraff för att söka efter föremål som kan tas i beslag eller i förvar eller annars för att få reda på omständigheter som kan vara av betydelse för brottsutredningen. Bedömningen när en person är skäligen misstänkt avgörs från fall till fall. Ett krav är dock att det ska röra sig om en faktabaserad misstanke och inte rena spekulationer. Det räcker med andra ord inte att en person enbart uppträder nervöst eller inte vill svara på frågor från en polis för att en kroppsvisitation ska få genomföras. I särskilda undantagsfall kan personer som inte är misstänkta för brott kroppsvisiteras enligt rättegångsbalken.
Enligt polislagen kan polisman, ordningsvakt och skyddsvakt i vissa fall kroppsvisitera person som grips eller frihetsberövas. Kroppsvisitation kan ske av den som häktats eller anhållits, om det inte är uppenbart onödigt, för att söka efter föremål som personen inte får inneha. Vidare kan anställda vid Tullen eller Kustbevakningen vid brottsmisstanke eller vid in- eller utresa till respektive från Sverige kroppsvisitera person enligt lag om straff för smuggling. Om det vid en rättegång kan misstänkas föreligga en hotbild kan domare besluta om kroppsvisitation vid säkerhetskontrollen där in- och utpassering till domstolen sker. Enligt lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar som är skyddsobjekt, till exempel vissa byggnader, områden, fartyg eller luftfartyg, kan den som vill ha tillträde till ett skyddsobjekt kroppsvisiteras. Enligt ordningslagen, som innehåller föreskrifter om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, får polis kroppsvisitera dig i syfte att söka efter sprit, vin, starköl eller andra alkoholdrycker.