onsdag 15 juli
Kan nya slogans hjälpa våra kommuner?
Illustration: Maria Wall

Kan nya slogans hjälpa våra kommuner?

28 augusti, 2019

Krönika. Att Umeå ”vill mer” är ett resultat av en reklamkampanj som kom strax innan vi blev kulturhuvudstad 2014. Reklambyrån Plakat hade hittat på det och genast höjdes röster från de som ville behålla ”Björkarnas stad”.

Tidigare hade Umeå en slogan, ”Norrlands huvudstad”, som reklambyrån Partners hade hittat på men som snoddes av Sundsvall. Snopet va?
Jag har tittat lite grann på de slogans som finns här i Västerbottens kommuner. Som före detta copywriter vill jag givetvis in och peta i dessa. Är jag seriös? Ja det får ni bedöma.

Bjurholm
Sveriges minsta kommun
Kommentar: Hur länge vill ni fortsätta vara minstingen men ändå ha tillväxt? Använd bävern i kommunvapnet och byt till ”Bjurholm – gnaget före jaget!” Om inte annat kanske ni kan locka till er flitiga nybyggare!

Dorotea
Lapplands sydport
Kommentar: Det kanske låter pittoreskt men ställ hellre en fråga: ”Är det vi som har byggt din husvagn?” Alltid dyker det upp polare på campingen.

Lycksele
Staden i Lappland
Kommentar: För många år sedan kom frireligiösa Lyckselekvartetten med en LP som hette ”Musik från jättekåta”. Där har ni något att jobba vidare på: ”Lycksele – med jättekåta”. Borde gynna nativiteten.

Malå
Med allt så nära
Ja det är fjällbyn som hamnat i skogen. Men är det nåt jag vet om Malå så är det renarna. Tips till ny slogan: ”Här ska ni veta blir renarna feta!”

Nordmaling
Centrum mellan städerna
Kommentar: För den som varken vill bo i Umeå eller Övik. Varför inte använda gäddan ni har i kommunvapnet? ”Vi lurar i vassen!”

Norsjö
Hjärtat i Västerbottens skogsland
Kommentar: Ja här finns faktiskt ungdom som spelar volleyboll i detta skogsland så jag föreslår en hiphop-slogan: ”Välkommen till furorten!”

Robertsfors
Har ingen idag men man kanske kan hitta på nåt? När Norrbotniabanan kommer finns här billiga villor: ”Robertsfors för snabba cash!” Hör med Jens Lapidus om det är okej. Han skrev i boken om en järnvägsstation i Robertsfors.

Skellefteå
Ge idéerna plats
Kommentar: Lundmark & Marklund gillar nog mer industriprofilen som ”Guldstaden” och nu satsar man på en gigantisk batterifabrik. Kanske en ny slogan på temat ”Vi har gnistan” eller ”Slå en volt av glädje”.

Sorsele
Ekokommunen med naturupplevelser Kommentar: För mig är Sorsele på vägen till Ammarnäs och ett stopp vid grillhörnan med flottbomben. Således: ”Sorsele – räksallad på allt!”

Storuman
Saknar kommunslogan idag eftersom attraktionerna är Tärna och Hemavan. Men ändå, nåt kan man väl hitta på: ”Styrdans på Toppen”?

Umeå
Vill mer
Kommentar: Vi är skuldsatta över öronen, det byggs överallt, vi vill ännu mer och vi blir aldrig färdiga. Vi är som Alfons Åberg som säger: ”ska bara”. Snart Norrlands Dubai?
Vilhelmina
Vild och vacker
Kommentar: Bästa slogan alla kategorier. Behåll!

Vindeln
Västerbottens pärla
Kommentar: Det finns inga pärlfiskare i Vindelälven men ”Har ni hört bruset?” Det är en slogan som Morgan Wernqvist kom på för många år sedan. Byt till den.

Vännäs
Upplevelsenära Vännäs
Kommentar: Usel. Ge mig 80 000 ska jag hitta på en ny. Det är så vi jobbar med kommunpolitikerna i Vännäs vi som kommer från reklambyråvärlden i Umeå.

Åsele
Dit vägarna bär
Kommentar: Låter som en ändstation för mänskligheten. Det Åsele är mest känt för är dock marknaden. Så varför inte: ”Åsele - om marknaden får bestämma”.

Ja du Nicklas. det finns en del personer på Facebook och annat som gärna framhåller att de gått ”livets hårda skola”. Vad vill de mena med det?

BENNY KARLSSON

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska ord på bokstaven K

Artikel. Vad är kroppsvisitation?
En kroppsvisitation är en undersökning av dina kläder och annat som du bär på dig eller andra föremål som du har med dig och direkt kan förfoga över. Som exempel på andra föremål kan nämnas plånbok, fodral, paket, kassar, väskor och barnvagn. För att du ska ha med dig ett föremål krävs att du har egendomen under din fysiska kontroll. Om du har ställt ifrån dig en väska får den undersökas, förutsatt att du kan pekas ut som bärare av väskan. Det är med andra ord inte tillåtet att undersöka en väska med stöd av reglerna om kroppsvisitation om det inte står klart vem som äger eller är bärare av väskan. I sådana fall rör det sig snarare om en husrannsakan, vilket förenklat innebär en undersökning av utrymmen och kräver stöd i lag.
Enligt svensk grundlag är du skyddad mot tvångsmedel från staten, såsom kroppsvisitation, om det inte har stöd i lag. Nedan beskriver jag några lagar som av olika anledningar ger staten rätt att kroppsvisitera dig eller annan.
Enligt rättegångsbalken får kroppsvisitation göras mot en person som är skäligen misstänkt för ett brott som kan leda till fängelsestraff för att söka efter föremål som kan tas i beslag eller i förvar eller annars för att få reda på omständigheter som kan vara av betydelse för brottsutredningen. Bedömningen när en person är skäligen misstänkt avgörs från fall till fall. Ett krav är dock att det ska röra sig om en faktabaserad misstanke och inte rena spekulationer. Det räcker med andra ord inte att en person enbart uppträder nervöst eller inte vill svara på frågor från en polis för att en kroppsvisitation ska få genomföras. I särskilda undantagsfall kan personer som inte är misstänkta för brott kroppsvisiteras enligt rättegångsbalken.
Enligt polislagen kan polisman, ordningsvakt och skyddsvakt i vissa fall kroppsvisitera person som grips eller frihetsberövas. Kroppsvisitation kan ske av den som häktats eller anhållits, om det inte är uppenbart onödigt, för att söka efter föremål som personen inte får inneha. Vidare kan anställda vid Tullen eller Kustbevakningen vid brottsmisstanke eller vid in- eller utresa till respektive från Sverige kroppsvisitera person enligt lag om straff för smuggling. Om det vid en rättegång kan misstänkas föreligga en hotbild kan domare besluta om kroppsvisitation vid säkerhetskontrollen där in- och utpassering till domstolen sker. Enligt lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar som är skyddsobjekt, till exempel vissa byggnader, områden, fartyg eller luftfartyg, kan den som vill ha tillträde till ett skyddsobjekt kroppsvisiteras. Enligt ordningslagen, som innehåller föreskrifter om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, får polis kroppsvisitera dig i syfte att söka efter sprit, vin, starköl eller andra alkoholdrycker.