tisdag 14 juli
Musik är ett maskhål – en tidsmaskin
Illustration: Maria Wall

Musik är ett maskhål – en tidsmaskin

21 augusti, 2019

Krönika. Benny vill att jag ska uppehålla mig kring musik den här veckan, och det gör jag så gärna. Ska först bara ta en liten omväg till ämnet, som inledning:

Det sägs ju att alla människor är begåvade på någonting, särskilt ämnade och lämpade för en viss syssla, och lyckliga är de som under livsresan kommer underfund med vad som är just deras specialitet.
Ännu lite lyckligare är de som dessutom får syssla med sin talang i yrkeslivet. Och slutligen; de mest tursamma av de privilegierade är de som har musikalisk talang, som vet om det och som också får jobba med att spela musik.
Eller ”leka” musik som Paul McCartney sa:
”I don´t work. I play. Music.”
Konstigt förresten – om vi räknar med att ovanstående resonemang stämmer – att så många av de mest framgångsrika av de tursamma av de privilegierade slutar så olyckliga.
Det verkar faktiskt som att det verkligen kan bli för mycket av det goda.
Precis som Governor Andy poängterade:
”Det är så där med vin, kvinnor och sång, för mycket av det goda ger en mättad jargong.”
Men, tveklöst är det så att musiken har en särställning bland konst- och uttrycksformer. Ingen av de andra är lika enkel att ta del av och har inte heller musikens unika tillgång till både vår reptilhjärna och våra känslor på samma gång. En cocktail som ger musiken kraft och möjlighet att förändra människor och världar.
Musik spelar helt enkelt i en egen liga – den är en egen dimension.
Fysiken menar ju annars att det bara finns fyra dimensioner, de tre som skapar tredimensionella figurer samt tid.
Men därtill kan vi då kanske lägga musiken, som en femte dimension – en helt egen värld med egna lagar och regler, och med ett alldeles särskilt förhållande till tid och minnen.
Jag bevarar själv ett bevis på den här tesen i form av LP-skivan ”Uppdrag i Geneve” med Lustans Lakejer.
Jag var ung tonåring när jag överdoserade på den plattan, vilket gav upphov till oerhört starka sinnesintryck, sakta men säkert minnen, som präglades in i låtar som ”Män av skugga” och ”Stilla nätter”.
Tidigt som vuxen förstod jag att den här skivan bar på en gåva, på lagrad kraft – som lägesenergi man samlat på sig på toppen av en slalombacke.
Kombinationen att den var superviktig för mig men någonting som radion – vare sig P3 eller reklamskvalet – aldrig någonsin skulle få för sig att spela betydde att den var min för alltid.
Lustans Lakejer är den perfekta tidsmaskinen för mig, förutsatt såklart att jag lyssnar oerhört sparsamt till dem. Jag får inte riskera att skapa nya minnen, som då skulle ersätta de gamla.
Jag bevarar den därför som ett värdefullt gammalt frimärke, och så länge jag nästan aldrig lyssnar förblir den en reva i tidsrymden – ett maskhål tillbaka till 80-talet.
Kanske en gång vartannat år belönar jag mig med en tidsresa – en kort glimt tillbaka till pojkrummet på Böleäng, till ledan på Tegs Centralskola, till ömma bröstvårtor och obesvarade känslor från Jenny Larsson och vaga förhoppningar om en spännande framtid.
Och resan sker på riktigt. Det är inga bleka minnen vi talar om, utan en serie av hundraprocentiga återblickar, flashbacks till själva kärnan av den fjortonårige Nicke B, som väl i mångt och mycket utgörs av ens känslor. Låtarna skickar mig tillbaka, och jag kan avslöja att det i huvudsak är en bädd av rädslor som väntar, men alltid med ett förväntansfullt pirr i magen inför dem.
Låtarna i sig är också blickar mot ett spännande liv, kanske ”på kontinenten” ... med titlar som ”Rendez vous i Rio”, ”Öppna städer” och ”Man lever bara två gånger.”
Inte visste jag då att sångaren Johan Kinde bara var fyra år äldre mig (17), att han hade noll erfarenhet och satt hemma i sitt pojkrum i Åkersberga och gissade vilt.
Trots det är den fantastisk, på det där sättet som bara musik är.

Benny; Västerbotten består av 15 kommuner – nämligen Bjurholm, Dorotea, Lycksele, Malå, Nordmaling, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Storuman, Umeå, Vilhelmina, Vindeln, Vännäs och Åsele. Är det inte hög tid att alla får en ny kommunslogan, skrivna av Benny K?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska ord på bokstaven K

Artikel. Vad är kroppsvisitation?
En kroppsvisitation är en undersökning av dina kläder och annat som du bär på dig eller andra föremål som du har med dig och direkt kan förfoga över. Som exempel på andra föremål kan nämnas plånbok, fodral, paket, kassar, väskor och barnvagn. För att du ska ha med dig ett föremål krävs att du har egendomen under din fysiska kontroll. Om du har ställt ifrån dig en väska får den undersökas, förutsatt att du kan pekas ut som bärare av väskan. Det är med andra ord inte tillåtet att undersöka en väska med stöd av reglerna om kroppsvisitation om det inte står klart vem som äger eller är bärare av väskan. I sådana fall rör det sig snarare om en husrannsakan, vilket förenklat innebär en undersökning av utrymmen och kräver stöd i lag.
Enligt svensk grundlag är du skyddad mot tvångsmedel från staten, såsom kroppsvisitation, om det inte har stöd i lag. Nedan beskriver jag några lagar som av olika anledningar ger staten rätt att kroppsvisitera dig eller annan.
Enligt rättegångsbalken får kroppsvisitation göras mot en person som är skäligen misstänkt för ett brott som kan leda till fängelsestraff för att söka efter föremål som kan tas i beslag eller i förvar eller annars för att få reda på omständigheter som kan vara av betydelse för brottsutredningen. Bedömningen när en person är skäligen misstänkt avgörs från fall till fall. Ett krav är dock att det ska röra sig om en faktabaserad misstanke och inte rena spekulationer. Det räcker med andra ord inte att en person enbart uppträder nervöst eller inte vill svara på frågor från en polis för att en kroppsvisitation ska få genomföras. I särskilda undantagsfall kan personer som inte är misstänkta för brott kroppsvisiteras enligt rättegångsbalken.
Enligt polislagen kan polisman, ordningsvakt och skyddsvakt i vissa fall kroppsvisitera person som grips eller frihetsberövas. Kroppsvisitation kan ske av den som häktats eller anhållits, om det inte är uppenbart onödigt, för att söka efter föremål som personen inte får inneha. Vidare kan anställda vid Tullen eller Kustbevakningen vid brottsmisstanke eller vid in- eller utresa till respektive från Sverige kroppsvisitera person enligt lag om straff för smuggling. Om det vid en rättegång kan misstänkas föreligga en hotbild kan domare besluta om kroppsvisitation vid säkerhetskontrollen där in- och utpassering till domstolen sker. Enligt lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar som är skyddsobjekt, till exempel vissa byggnader, områden, fartyg eller luftfartyg, kan den som vill ha tillträde till ett skyddsobjekt kroppsvisiteras. Enligt ordningslagen, som innehåller föreskrifter om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, får polis kroppsvisitera dig i syfte att söka efter sprit, vin, starköl eller andra alkoholdrycker.