onsdag 22 januari
Bilar från A till Ö: Clio – berömd bil

Bilar från A till Ö: Clio – berömd bil

21 augusti, 2019

Artikel. Bilmodeller från det franska märket Renault fick under många år namn som utgjordes av siffror. Men när Renault 5 skulle ersättas med en ny modell tyckte företaget att det var dags att börja med ”riktiga” namn i stället. Och det var ingen försiktig början på namngivandet. Biltillverkaren slog på stort och bestämde sig för att den nya modellen skulle bli en ryktbar Renault.

Den modell som lanserades 1990 och som alltså skulle efterträda Renault 5 fick namnet Clio. På den japanska marknaden hade dock konkurrenten Honda redan lagt beslag på namnet Clio – visserligen inte som beteckning på en bilmodell utan som namn på vissa av de butiker som sålde Honda-bilar, men upptaget var namnet i alla fall. I Japan fick Clio i stället heta Lutecia. Inspirationen till detta namn kom från Lutetia, vilket under antiken var det latinska namnet på den stad som nu heter Paris.
Karin Lyrborn, presschef på Renault Nordic AB, har haft vänligheten att försöka få fram information om varför Renault valde just namnet Clio. Hon har frågat sina franska kontakter inom koncernen men tyvärr inte kunnat få fram något svar. Lyrborn berättar att hon tror att namnet valdes för att det betyder ”make famous” – ”att göra berömd”. Och eftersom hon är presschef missar hon inte chansen att lägga till:
– Vilket bilmodellen ju också har blivit med 15 miljoner sålda sedan lanseringen 1990.

Berättelse om berömmelse
Det språk på vilket den så populära bilmodellens namn ska betyda ”att göra berömd” är av allt att döma grekiska. Namnet Clio är nämligen den latinska formen av grekiskans Kleio, vilket i antik grekisk mytologi var en av de nio så kallade muserna. Namnet anses komma från det forngrekiska ordet kleiein, som betyder just ”berätta om”, ”lovsjunga” och ”göra berömd”. Verbet kleiein kommer från substantivet kleos, som betyder bland annat ”rykte”, ”berättelse”, ”nyheter”, ”ära” och ”berömmelse”. Ordet kleos kommer i sin tur från en gemensam indoeuropeisk stam, kleu-, som ska ha betytt ”höra”.
Ordet kleos har också givit upphov till andra kända grekiska namn, till exempel Euklides (”den välkände”) och Herkules, vars namn anses betyda ungefär ”Heras ära” (gudinnan Hera var Herkules styvmor).
Klio, som hon heter på svenska, är som sagt en av antikens nio muser. Varifrån dessa de sköna konsternas gudinnor kom har förklarats på olika sätt av olika ”släktforskare”. Skalden Hesiodos hävdade att muserna var barn till Zeus, gudarnas kung, och Mnemosyne, minnets gudinna. Andra anser dock att muserna är ännu äldre och att deras föräldrar var ”urgudarna” Uranos och Gaia. Också musantalet har varierat beroende på vem man frågat (även om nio nog är den siffra som de flesta nämner), liksom respektive musas namn och arbetsuppgifter.
På senare tid, det vill säga ungefär de senaste två tusen åren, verkar det dock ha rått hyfsat stor samstämmighet om att Kalliope skulle vara vetenskapens och den episka poesins beskyddarinna och Erato den lyriska poesins, att Euterpe skulle sköta musiken (i synnerhet flöjtspelandet), att Melpomene skulle ta hand om tragedin, att Polyhymnia tilldelats så skiftande ansvarsområden som de religiösa hymnerna, jordbruket, dansen och pantomimen (men också vältaligheten), att Terpsichore på sitt bord fått körlyrik och dans, att Urania skulle administrera astronomin och att Thalia skulle kontrollera komedin.

Rolig Renault
Komedigudinnan har förresten, precis som sin medmusa Klio, fått se sitt namn förekomma i Renault-sammanhang. En fyradörrarsversion av Clio, avsedd för de marknader där sådana karossformer föredras, har nämligen kallats bland annat Renault Thalia.
Klio har betraktats som hjältediktens, retorikens och historieskrivningens beskyddarinna. Hon avbildas ofta med attribut som griffeltavla, papyrusrulle och lagerkrans. Hennes ansvarsområde historieskrivning passar bra ihop med hennes namn, som skulle kunna översättas till ”den som berättar om ryktbara händelser”. Och när det gäller hennes namne, bilmodellen, finns det förvisso en hel del ryktbarhet att berätta om. Förutom försäljningsframgången, som redan nämnts, kan man berätta bland annat att Renault Clio är en av bara två bilmodeller som vid två olika tillfällen utsetts till Car of the Year (”årets bil”), en utmärkelse som röstas fram av motorjournalister från flera europeiska länder.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer