onsdag 1 april
Hur uppstod språket egentligen?
Illustration: Maria Wall

Hur uppstod språket egentligen?

14 augusti, 2019

Krönika. Ingen ska tro att vår Svenska Akademi enbart är ett tillhåll för tuppfäktning och stridigheter med Horace Engdahl i spetsen. Här finns också ett gäng språkvetare som gnetat på sedan 1874 med att föra in svenska ord i Svenska akademiens ordlista (SAOL) som idag innehåller cirka 126 000 uppslagsord.

Dessutom gör de en ordbok (SO) samt en historisk ordbok (SAOB) som beskriver svenska ord och uttryck sedan 1521 fram till våra dagar.
De har också lagt ut allt på nätet vilket gör det förhållandevis skitenkelt att kolla upp vilka ord som ”finns” samt ord som ännu inte finns.
Nu är bara frågan: Hur uppstår orden? Och när blir de erkända och accepterade? Låt oss ta det från början: Du lär dig genom att härma.

Inlärning och belöning
Att lära sig språk från början handlar om att lyssna, härma och som bäbis få uppmuntran när du äntligen får ur dig ord som ”baba” eller ”mama”. Det beror nog mest på vem som har stått intill spjälsängen och tutat i dig dina första ord som ska sägas. Även papegojan i sin bur kan lära sig upprepa enkla ord men lär sig nog knappast förstå ordens betydelse trots att man belönar den med solrosfrön.
Som bäbis inser du snabbt att om du jollrar och flinar så får du beröm. Snart lär du dig även att sång och musik tillhör språket. Ramsor och rim! Ditt ordförråd växer ju mer man gullar med dig. Suga nappflaska. Rapa duktigt. Sova nu! Bajsblöja nej!
Dagens generation av småbarn lär sig också tidigt att hantera en dator eller padda. Språket är nu också rörliga bilder med ramsor om A, B, C eller 1, 2, 3 som levereras av tåg som går på räls och djur av alla sorter som kan prata. Av någon anledning är den sortens språklärare mer effektiva än vi människor?

Det godtyckliga språket
Bob Dylan sjunger i sång: ”God gave name to all the animals, in the beginning ...”
Javisst kan det vara på det viset. För den som tror på skapelseberättelsen med Adam och Eva, ormen och äpplet. Men hade Gud tid att ge namn åt alla de andra myriaders miljoners varelser och växter på vår planet? Och gjort en naturvetare som Carl von Linné fullständigt sysslolös när han gav sig ut för att klassificera allt han såg och ge dessa namn på latin dessutom. Däremot tror jag mer på den babylonska språkförbistringen.
Överallt på vår jord fanns människor som skapade sina egna samhällen åtskilda från varandra och som gav egna namn på saker de hade i sin omgivning. Det var genom folkvandringar som vi insåg att samma pryl kunde heta olika beroende på var man kom ifrån. Språkens etymologi sysselsätter inte bara Svenska akademien. Över hela världen sitter forskare och tyder sumeriskan, kilskriften och tecken som klottrats ner av inkaindianer. Finns här kopplingar till älvdalsmål? Har det kulats på kräken på samma sätt i Mongoliet? Hur hänger allt samman?

Har det stått i DN så ...
Nicklas vill veta vilka ord som försvunnit ur Svenska akademiens ordlista. Ja det är inte så enkelt att veta eftersom det inte finns något register för det. Men jag hörde på radioprogrammet Språket i P1 att ordet ”tandpasta” har rensats ut. Produkten finns inte idag när vi kallar det tandkräm. Ordet har däremot flyttats till den ordbok som akademin ger ut. Vilket är bra att veta för den som spelar Alfapet. Ordet finns! Poäng till mig! Jag känner de personer som sätter ihop högskoleprovet, det tillverkas nämligen här i Umeå. I provet används godkända synonymer som finns i SAOL. Men hur hamnar nu orden där förresten? Jo för det vet jag. För att orden ska erkännas ska de ha funnits tryckta i litteraturen eller i tidningar som SVD och DN. Här kan man göra källhänvisning nämligen! Så det blir någon ordning på rotvälskan!
Om du sedan tycker att det är fubbigt eller grymt sjukt orättvist så må du väl tycka det. Eller skriva till Ordet är fritt och klaga.

Ja du Nicklas. Språket är en sak för sig, men hur är det med musiken? Gör en lista på låtar eller musikstycken som varit till inspiration för dig. Eller vad spelas i dina lurar idag?

BENNY KARLSSON

Läs mer