onsdag 1 april
Heureka-moments – ögonblick av klarsyn
Illustration: Maria Wall

Heureka-moments – ögonblick av klarsyn

7 augusti, 2019

Krönika. Jag har ett favorituttryck som jag älskar att reta min granne L med – nämligen:
”Det är som det är.”

Det föreslår att saker och ting inte alltid är så enkla att vare sig förstå eller förklara, och framförallt; att de är näst intill omöjliga att förändra och att det därför är klokt att helt enkelt acceptera dem för vad och hur de är.
Ett mellanting mellan resignation och någon slags stoisk visdom, som dessutom är förtvivlat svår att argumentera emot.
Men, en sak som vi då glömmer är att det faktiskt händer att saker och ting INTE är som de är. När någonting plötsligt överraskar, trotsar logik och visar sig vara någonting helt annat än förväntat.
Många gånger kan man påverka det där, om man gärna ser och uppmuntrar förändring. Saker ändras beroende av oss själva, på vår inställning och hur vi reagerar och interagerar. Kanske är det som i kvantfysiken, att den partikel vi betraktar förändras på grund av att vi gör det?
Sparande tillhör faktiskt den här senaste kategorin, tro’t om ni vill. En aktivitet som är oerhört trist och meningslös när man behöver den som mest men ännu inte ägnar sig åt den – det vill säga när man är ung och pank. Att spara blir tyvärr kul först när man redan lyckats göra det, när man skrapat ihop en hög med pengar, DÅ blir vi plötsligt väldigt motiverade och engagerade. Och samtidigt är det aldrig så enkelt att bränna pengar som när man inte har några.
Om youth är wasted on the young så slösas solida finanser bort på sjuttio-plussarna.
Spara-paradoxen är ett moment 22, och ett bra exempel på den ironiska dynamik som finns inbyggd i livet.
En uppgift vi har som moderna människor, med mat på bordet, tak över huvudet, semesterersättning och en del tid över är att likt Seinfeld dechiffrera det vi ser omkring oss.
Det kan faktiskt vara riktigt givande, och belöningen kommer i form av intressanta små insikter. Vi gillar de där heureka-ögonblicken, när någonting går upp för oss.
Som att afrikabreven är designade på ett amatörmässigt sätt med planterade tryck- och stavfel just för att sålla bort alla människor som är det minsta kritiska... De är helt enkelt inte målgruppen, eftersom de skulle vara omöjliga att lura hela vägen i mål så att säga.
Eller att de ryska botarnas påverkan på det amerikanska valet inte handlade om att omvända demokrater till republikaner utan bara att vända demokrater emot varandra och få så många av dem som möjligt att tappa lusten till att rösta.
Det här är insikter som lyfter, i alla fall humöret och ibland även självkänslan. När vi får visshet kring någonting ganska komplicerat som i alla fall just där och då känns självklart, de gångerna rister det till i belöningssystemet.
Det bästa svenska ordet är nog ”uppenbarelse”.
Spelbranschen är väldigt bra på det här, och det är därför era barn och ungdomar, och inte sällan pojkvänner och äkta män, blir så besatta av sitt datorspelande. För att de som designat upplevelsen är superskickliga på att successivt lära ut och höja svårighetsgraden, om vartannat, så att spelaren hela tiden tar nya kliv och innan de vet ordet av blivit jäkligt duktiga – och därmed har koll på någonting som faktiskt är väldigt avancerat.
Det är själva betydelsen på flow: när vi klarar någonting svårt så väl att det känns enkelt.
De som spelar mycket spel är alltså inte beroende av spelet, utan av känslan av att ha åstadkommit någonting och av att vara duktig.
Det kan vi försöka komma ihåg när vi ska gnälla på dem.
Paradoxalt nog blir alltså bästa sättet att få dem ur soffan att berömma dem ur den, och vidare mot dammsugaren.
Det kommer kanske att kännas avigt, men så är livet ibland.
Knepigt, och som det är.

Benny; ett av krönikörens viktigaste verktyg är ju ordet. Vi, precis som alla andra, sparar dem i ett ordförråd, men oftare än vi tror byts de där byggstenarna ut. Kan inte du ge oss lite spännande nyord, och även flagga för några trotjänare som åkt ut ur SAOL?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer