måndag 10 augusti
Många nyheter på Stora Nolia
Foto: Carl Johan Utsi

Många nyheter på Stora Nolia

31 juli, 2019

Artikel. Oavsett om det är husbilar, hantverk, bo och bygg, traktorer eller mat man är intresserad av hittar man något på Stora Nolia.
Nu på lördag slår portarna upp till årets mässa. Bil & Bostad passade på att ställa några frågor till Peter Kattilasaari, projektledare Stora Nolia.

Området bo och bygg växer och flyttar in i största hallen i år. Vad innebär det?
– Vi har sett hur intresset för bo och bygg ökat för varje år. Det gjorde att vi inför årets mässa valde att flytta området till en mässhall på nära 6000 kvadratmeter. För besökarna kommer det att innebära ett fantastiskt utbud av utställare och en enorm bredd med allt från smarta hem-lösningar till 8K-TV, möbler, värmepumpar, vitvaror, spa och badrum.
Några andra speciella nyheter som besökarna kan se fram emot i år?
– Årets mässa har flera nyheter, som en ny avdelning i mathallen kallad Skafferiet som erbjuder lokalproducerat mathantverk. En annan nyhet är en elbilsarena samt att vi har en rad utställare på området som visar laddbara bilar. Vi har också monter med innovationshörna som visar lösningar för framtidens handel samtidigt som man kan gå en spännande skattjakt i mobilen. Dessutom har vi för första gången i Umeå en jaktkoja full med föreläsningar och en yogaglänta med möjlighet att själv prova yoga. Det är bara några av nyheterna.
Hur viktig skulle du säga att Stora Nolia är för Umeå och regionen?
– Stora Nolia har stor betydelse för regionen. För besöksnäringen innebär mässan ett tillskott på 70-80 miljoner kronor från utställare och besökare. Sedan säljs varor och tjänster på mässan för 400-500 miljoner kronor. Mässan är också samlingsplats för produktnyheter, nya intryck, ny kunskap och möten mellan människor – något som är svårt att värdera, men självklart har betydelse.
Har du själv något intresse där du alltid kollar in allt som finns, eller finns det något speciellt du ser fram emot att lära dig mer om?
– Jag är jaktintresserad, även om jag ännu inte börjat jaga, därför blir jaktkojans program intressant. Dessutom ska det bli roligt att ta del av vad som hänt kring laddbara bilar, där utvecklingen verkar gå snabbt. Sedan kommer jag så klart att djupdyka i allt som finns i bo- och bygghallen. Men det roligaste med Stora Nolia är alla saker som överraskar, alla nya intryck. Det jag inte visste att jag var intresserad av förrän mässan startat. Och alla människor man möter.

PETER ÖBERG

Läs mer