måndag 10 augusti
Bildesigntrender

Bildesigntrender

24 juli, 2019

Artikel. Bil & Bostad fortsätter att spana in trender inom bilar och design – allt från biltyper till mer specifika detaljer. Denna vecka fokuserar vi på takstolpar och grillar.

Fokus på c-stolpen
På en bil är A-stolpen den takstolpe, eller det takstöd, som är längst fram vid vindrutan, B-stolpen hittar man mellan fram- och bakdörr, och C-stolpen återfinns mellan bakdörr och bakruta. En kombibil eller större suv har även en D-stolpe. Ett designgrepp som man ser på allt fler bilar är spännande utformade C-stolpar med häftiga vinklar och linjer. Denna trend kan sägas ha startat för något tiotal år sedan med sidofönster bak som svängde av uppåt vilket skapade en bred, kurvig C-stolpe. C-stolparna har fortsatt att utvecklas och idag ser vi främst två trender: svarta C-stolpar (åtminstone delvis) och breda men fönsterförsedda C-stolpar, som blir något av ett mellanting mellan en stolpe och separata C- och D-stolpar.

Grillen som signum
Ett sätt att markera att en bil tillhör ett visst märke är gemensamma drag mellan generationerna eller olika bilmodeller. Här är grillen en designdetalj som kan nyttjas, och BMW med sina dubbla njurar är kanske det bästa exemplet. Idag använder flera biltillverkare grillen på ett liknande sätt för att skapa identitet och signalera märkestillhörighet. Gärna i kombination med en stor logotyp.

Läs mer