onsdag 15 juli
Hinklistan inför sommarn
Illustration: Maria Wall

Hinklistan inför sommarn

17 juli, 2019

Krönika. Det heter ”bucket list” på engelska sådant man ska göra innan man tar in årorna för gott. Nicklas är förtjust i listor och därför har jag satt ihop en hinklista på sådant jag borde göra i sommar. Utan inbördes ordning, här har ni den!

1. Smultronställen!
Läsekretsen har hört av sig om en tidigare krönika där jag skrev att smultronställen är ett ord som bara finns i turistbroschyrer. Fela mig! Det finns faktiskt ett utflyktsmål som heter Smultronstället vid Holmsjön. Bra fika även hos Kyrkstugan vid Nydalasjön.

2. Min barndoms fiskevatten
Jag vet var harren stryker, var gäddan hugger och abborren nappar kring öarna utanför Hörnefors. En öppen båt med aktersnurra är vad jag behöver för att ta mig till fiskeställena. Det är över 20 år sen jag var där senast.

3. Umelagun!
I mitten av 90-talet jobbade jag på reklambyrån Morgan & Domandra och det var vi som döpte bassängen vid Nydala till Umelagun. Jag har själv aldrig badat där men det kanske är dags för plask i sommar?

4. Rocka på!
Vi som älskar 90-talet, U-Rock och Holm-öns visfestival med Pugh Rogefeldt. Än finns det kvar några festivaler att besöka. Eller ska jag nöja mig med Ångbåtsblues på Sjöbris? Nasty Music spelar där i morgon kväll. Stadens Rolling Stones?

5. Regniga dagen
Källarförrådet har varit på listan ”save for a rainy day” rätt länge nu. Kanske jag borde ner och röja nu bland 80-talsprylarna. Känner på mig att det mesta är moget för containern. Huffa puffa! Sommarens motionspass?

6. Känn ingen klädskam!
Eftersom jag är kvar i stan i sommar kan jag inte drabbas av flygskam, men kanske klädskam? Det brukar vara rea på rean i juli och kläder har väl aldrig varit billigare? Inte heller känner jag någon bilskam så kanske det blir en tripp till HH i Hörnefors eller till Häggströms modehus i Lögdeå?

7. Sommartrav?
Jag är lätt att övertala om det ska åkas till sommartrav. Gärna till Solänget i Övik eller hemma på Umåker. Hellre bonntrav än Solvalla för här känner jag till hästarna. Har Gunilla Oscarsson nån Gobo-häst som kan vinna? Thules hästar brukar sticka mulen först. Eller Sören Lennartsson i sin gula dress. Han kör så det ryker.

8. Ut i blåbärsskogen
På hinklistan finns förstås bärplock. Ut i skogen med hinken och leta. Sen tror jag mor Greta får göra blåbärskaka på farmor Bettys recept. Och finns det snåttren på nån myr? Jag får höra med Staffan Ling i Mickelsträsk.

9. Följa världshändelserna
Världen upphör inte att snurra för att det är sommar. Jag läser tidningar, hör på radio och följer världshändelserna. Kanske läser nån bok dessutom. Man måste ju hänga med!
10. Skriva!
Som krönikör i Bil & Bostad har jag ständigt att göra med hitta på nya texter varannan vecka. Nu skrev jag den här. Om två veckor kommer nästa!

Ja du Nicklas. Vi är nu mitt i sommarn och får ju ingen semester som de krönikörer vi är. Skriv ner några minnen på semestrar du haft som kan glädja oss alla. Typ: Å regniga natt på camping.

BENNY KARLSSON

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska ord på bokstaven K

Artikel. Vad är kroppsvisitation?
En kroppsvisitation är en undersökning av dina kläder och annat som du bär på dig eller andra föremål som du har med dig och direkt kan förfoga över. Som exempel på andra föremål kan nämnas plånbok, fodral, paket, kassar, väskor och barnvagn. För att du ska ha med dig ett föremål krävs att du har egendomen under din fysiska kontroll. Om du har ställt ifrån dig en väska får den undersökas, förutsatt att du kan pekas ut som bärare av väskan. Det är med andra ord inte tillåtet att undersöka en väska med stöd av reglerna om kroppsvisitation om det inte står klart vem som äger eller är bärare av väskan. I sådana fall rör det sig snarare om en husrannsakan, vilket förenklat innebär en undersökning av utrymmen och kräver stöd i lag.
Enligt svensk grundlag är du skyddad mot tvångsmedel från staten, såsom kroppsvisitation, om det inte har stöd i lag. Nedan beskriver jag några lagar som av olika anledningar ger staten rätt att kroppsvisitera dig eller annan.
Enligt rättegångsbalken får kroppsvisitation göras mot en person som är skäligen misstänkt för ett brott som kan leda till fängelsestraff för att söka efter föremål som kan tas i beslag eller i förvar eller annars för att få reda på omständigheter som kan vara av betydelse för brottsutredningen. Bedömningen när en person är skäligen misstänkt avgörs från fall till fall. Ett krav är dock att det ska röra sig om en faktabaserad misstanke och inte rena spekulationer. Det räcker med andra ord inte att en person enbart uppträder nervöst eller inte vill svara på frågor från en polis för att en kroppsvisitation ska få genomföras. I särskilda undantagsfall kan personer som inte är misstänkta för brott kroppsvisiteras enligt rättegångsbalken.
Enligt polislagen kan polisman, ordningsvakt och skyddsvakt i vissa fall kroppsvisitera person som grips eller frihetsberövas. Kroppsvisitation kan ske av den som häktats eller anhållits, om det inte är uppenbart onödigt, för att söka efter föremål som personen inte får inneha. Vidare kan anställda vid Tullen eller Kustbevakningen vid brottsmisstanke eller vid in- eller utresa till respektive från Sverige kroppsvisitera person enligt lag om straff för smuggling. Om det vid en rättegång kan misstänkas föreligga en hotbild kan domare besluta om kroppsvisitation vid säkerhetskontrollen där in- och utpassering till domstolen sker. Enligt lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar som är skyddsobjekt, till exempel vissa byggnader, områden, fartyg eller luftfartyg, kan den som vill ha tillträde till ett skyddsobjekt kroppsvisiteras. Enligt ordningslagen, som innehåller föreskrifter om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, får polis kroppsvisitera dig i syfte att söka efter sprit, vin, starköl eller andra alkoholdrycker.