lördag 6 juni
Burträsk eller Benidorm? New York eller Nyåker?
Illustration: Maria Wall

Burträsk eller Benidorm? New York eller Nyåker?

26 juni, 2019

Krönika. Så fort min farsa hörde talas om att någon planerade en utlandsresa ställde han den eventuellt retoriska frågan: ”Då har du alltså redan varit i Burträsk?”

Så klart var det långt ifrån alla som verkligen hade gett Burträsk chansen.
Lika många undrade vad han menade, och om han förhoppningsvis skämtade? För ingen kunde väl på allvar jämföra Burträsk med Benidorm som semestermål.
Vad farsan menade var att vi inte ska avfärda vår närmiljö av ren lathet, per default, enbart för att det är nära dit. Han tyckte det var oförskämt mot vår bygd, och i förlängningen därmed också mot oss själva – att vara så imponerade av allt som kommer någon annanstans ifrån. Han nynnade på en utsliten Jante-melodi, som på ett sätt verkar väldigt hämmande på oss norrlänningar, svenskar och göteborgare, men som också belyser en defekt som därmed kan bekämpas.
Som Håkan Hellström gör i ”Dom där jag kommer från”:

”Det finns en förstaplats
som inte går att nå
för ingen tror att dom är nåt
där jag kommer ifrån.”

Jag använder citatet som en påminnelse om hur mycket som är outforskat och okänt för mig i mitt eget hemlän. Att jag reser runt världen i jakt på nya perspektiv samtidigt som jag dras med stora, vita fläckar här hemma.
Landsbygden till exempel. Den enda kontakt jag har med den är via powerpoints – när välbetalda föreläsare pratar om vikten av ”en fungerande symbios mellan stad och land”. I verkligheten är det decennier sen jag såg insidan av en lagård.
Och när jag tänker tillbaka på sista gången är den mest påtagliga känsla jag kan återkalla rädsla. Från min position tryckt mot väggen – så långt ifrån kossornas rumpor som det gick att komma – överväldigades jag av hur mycket liv som pågick därinne. Så påfrestande mycket fysik och biologi på en och samma gång, att det nästan blev för mycket.
Jag brukar ju hävda att umebor i min generation är av en sällsynt oanvändbar sort. Vi har ingen direkt erfarenhet av storstadsliv, men vet samtidigt jack shit om vildmark, jord- eller skogsbruk. Vi är med andra ord chanslösa i alla miljöerna om det skulle uppstå något slags krisläge.
Vi står mitt emellan utan påtaglig dialekt och hoppas att bli omtyckta. Vi kan jobba med media och med internet, eller driva festivaler som går runt just så pass, men fråga oss för Guds skull inte om någonting riktigt viktigt.
Trots att jag känner till den här bristen är det förtvivlat svårt att göra någonting åt den.
Jag borde verkligen säsongsjobba på en bonngård känner jag, eller kanske en vinter på kibbutz, som alla gjorde på 80-talet. Det ska vara organiskt och jordnära tänker jag, och jag är ju varken lat eller otränad, så jag borde kunna fungera som kroppsarbetare.
Men, det här är ju mest ett tankeexempel. Men det är fortfarande en tanke jag underhåller.
Nästa steg är att vi slutar vi drömma, och istället börjar försvara det invanda, det hemtama – precis som farsan gjorde med sin hemby – för att slippa konfronteras med att vi inte strävar längre. Det är en varningssignal om nåt. Eller mysigt ... beroende på vem du frågar.
Men, än så länge har jag alltså sjukdomsinsikt, vilket ironiskt nog är ett friskhetstecken.
Just nu jobbar båda mina döttrar på trygghetshem, och jag misstänker att den upplevelsen är mer utvecklande än vilken valfri, svindyr webbkurs som helst från Hyper Island.
Deras situation är tyvärr det mest effektiva sättet för utvecklande förändring – att bli påtvingad den. De har inga valmöjligheter, utan måste ta de jobb de kan få, vilket mycket väl kan vara det bästa som hänt dem sen jag slutade som deras innebandytränare.

Benny; det är viktigt att kunna ändra uppfattning i saker. Sånt kallas utveckling! Ge oss de fem viktigaste lappkasten du gjort åsiktsmässigt genom åren.

NICKLAS BERGLUND

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska begrepp på bokstaven I

Artikel. Vad är immateriella rättigheter?
Immateriella rättigheter är en rätt att nyttja sådant som inte är materiella ting. Immateriella rättigheter kan vara upphovsrätt till ett litterärt eller musikaliskt verk, till exempel en bok eller låttext, ensamrätt till varumärke, till exempel IKEA, eller mönsterrätt till skydd för särpräglat mönster som formen på en stol eller en mobiltelefon, samt patentet till teknisk uppfinning såsom en glödlampa eller dynamit som Alfred Nobel fick patent på 1867.
Patent innebär en ensamrätt att yrkesmässigt utnyttja en uppfinning. För att en uppfinning ska få patent krävs att uppfinningen kan tillgodogöras industriellt, ha en teknisk karaktär eller utgöra en teknisk lösning på ett problem. Uppfinningen ska vara reproducerbar, det vill säga ge samma resultat varje gång den används. Patent beviljas efter ansökan om registrering till Patent- och registreringsverket (PRV).
Logotyper och andra former av tecken som har särskiljningsförmåga kan ge ensamrätt genom registrering som varumärke. Varumärket kan bestå av ord, figurer, bokstäver, siffror, ljud – till exempel glassbilens melodislinga – eller formen på en vara. Särskiljningsförmåga innebär att det ska gå att skilja en vara från andra varor som säljs, till exempel varumärket Coca-Cola kan särskiljas från varumärket på läskedrycken Pepsi Max.
De flesta produkter har även utformats, designats, för att få ett visst utseende, ett mönster. Formgivaren kan få ensamrätt till ny och särpräglad design genom så kallat mönsterskydd, vilket sker enligt mönsterskyddslagen. Exempel på skyddad design är det formgivna gelégodiset i form av en dödskalle som skapades 1992 av familjen Lindström.
Även konstnärliga och litterära uttryck i form av musik, skönlitteratur, teater eller konst skyddas av ensamrätt genom att den som har skapat verket får upphovsrätt till detsamma, även kallat copyright. Till skillnad från andra immateriella rättigheter, där ensamrätten ofta uppstår genom registrering hos Patent- och registreringsverket, uppkommer upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk automatiskt när verk som har en viss originalitet, verkshöjd, har skapats. Upphovsrätten gäller normalt 70 år efter upphovsmannens bortgång. Exempel på ett verk som har verkshöjd är stringhyllan, vars utformning Högsta domstolen 1962 bedömde vara tillräckligt originell för att omfattas av upphovsrätt.
De immateriella rättigheterna skyddar rättighetsinnehavarens ekonomiska rätt, ideella rätt samt ensamrätt att bestämma över vem som får förfoga över verket eller uppfinningen. Att utnyttja en immateriell tillgång i strid med rättighetsinnehavarens ensamrätt, till exempel piratkopiering av kläder, film eller musik, är straffbart och kan leda till skadestånd, böter eller fängelse.
Samhället har intresse av att personer och företag kan skydda sina immateriella tillgångar genom immateriell rätt till uppfinningar, design, musik eller konst. Till exempel står musikindustrin för en betydande del av Sveriges export. Enbart de upphovsrättsliga intäkterna från musik uppgick år 2010 till totalt 1239 miljarder kr.
Avslutningsvis bör Designhögskolan i Umeå, som rankats som en av världens bästa industridesignutbildningar, nämnas på temat skapande av immateriella rättigheter till nytta för oss alla.