måndag 10 augusti
Big Papa: Nu är sommaren här!
Foto: Mikael ”Big Papa” Bergström / Janne Lindström

Big Papa: Nu är sommaren här!

19 juni, 2019

Artikel. Ett tecken på att sommaren verkligen är här är att onsdagsträffarna på Gammlia är i gång – men också nationaldagsfirandet med Cityrundan.

Sommarpremiären blev under nationaldagsveckan. Umeå veteranbilssällskap (UVS) hade fullt upp tillsammans med flera av Umeås andra motorföreningar då UVS står som arrangör för båda evenemangen.
Onsdagsträffarna har ju nu pågått här på Gammlias område länge och går nu in på sextonde året. Det var 15 fordon första sommaren och nu är det många fler, ibland närmare 500 stycken, som vill visa upp sina alster varför alla nästan inte ryms längre.
Onsdagsträffarna är nog ett av de mest lyckade arrangemangen Umeå, och i Norrland vågar jag nog påstå, och som dessutom inte kostar kommunen något. Vi motorentusiaster bjuder på detta. Gammlia är ju ett välbesökt område i Umeå hela sommaren. Men då fordonen rullar in går också man/kvinna ur huse med fikakorgar för att se vår motorhistoria. Nu under sommarens första träff hade cirka 250 fordon samlats vilket inte förvånar mig. Alla har ju längtat.

Cityrundan är ju också något som är ett återkommande och säkert tecken på att sommaren är här. Dessutom går veteranrallyt alltid den 6 juni, på vår nationaldag. Vi firar inte bara Sverige utan även motorhistoriska dagen samtidigt. Cityrundan är något som motorföreningarna samt andra föreningar tillsammans arrangerar genom ett rally där deltagarna med sina fordon – ja, allt som rullar och börjar bli till åren – deltar. Man åker runt till olika kontroller där man får svara på frågor, lösa ett problem eller helt enkelt bara leka.

Under rallyt får man se allt möjligt historiskt. Men det är inte varje dag man får se en sådan här fin gammal ”bubbla”. Denna är från 1959 och ägs av Peter Elfving och Erika Cherdin. I baksätet sitter sytser Aurura Cherdin som också fungerar som en bra tillgång vid frågesporter och lekar.

Över 50 bilar passerade Garaget. Bland annat Åke Normans Ford Coupé från 1931 som är något modifierad, och min stora lilla favorit Bengt Edlunds Austin Mini från 1974.

En av alla som lekte ute på Garaget hos Nalta Eljest Motorclub var Ingemar Johansson. Ingemar som är en välkänd profil i Umeå åkte så klart med sin Citroën Dyane från 1968 denna dag. Ingemar gick ”all in” på kontrollen som bestod av minigolf i klass med de stora mästerskapen och samlade välbehövliga poäng innan han drog vidare till nästa förening och kontroll.

En av arrangörerna från Umeå Veteranbilssällskap är Erik Danielsson. ”Vi är mycket nöjda med såväl intresset av premiären av Gammlia som blev över förväntan och deltagandet i Cityrundan. Vi kunde inte heller fått bättre väder att fira nationaldagen på.”

MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Läs mer