lördag 6 juni
Utflyktsmål i den okända hembygden
Illustration: Maria Wall

Utflyktsmål i den okända hembygden

5 juni, 2019

Krönika. Förr i världen när bensinen luktade gott och familjen skaffat bil var det största nöjet en söndag att åka ut och ”bila”.

Här i trakten kanske många for till Bygdsiljum för att ta en fika och titta på påfåglarna. Andra kanske for till Brännland för att äta våfflor eller till Stornorrfors för att se laxen hoppa. Man for på utflykt helt enkelt.

En typisk rundtur med Stig
Jag har en kompis som fortfarande gillar att bila. Stig Eriksson heter han och kan varenda vägstump i Västerbotten. Han har tagit med mig och kamraterna till okända resmål med billig övernattning. Arvidsjaur, Bjuröklubb, Fredrika, Angsjön. När kamratgäng i jämförbar ålder åker på golfresor till Spanien tar han med oss till Trehörningsjö. ”Det är närmare än Malaga, man kan spela minigolf där och dessutom har de en pub med alla sorters whisky.” Ja vad är en golfresa till Malaga jämfört med det? Billigare dessutom!
En typisk rundtur med Stig idag: Hämtning med Stigs bil utanför Lottas en lördag klockan 10.00. Avfärd till Ullas på Västerslätt eller Nybro Café på Teg för en fika och läsning av DN. Vidare till vattenkällan vid gamla mejeriet. ”En sevärdhet! Läs på skylten!” Besök på Ekmans Handelsträdgård. Därefter en tripp till Tomtebo för att visa hur mycket de har byggt där. ”Har ni sett! Här finns även en pizzeria!” Dagstrippen avrundas på kyrkogården vid Sandbacka där blommor vid en grav ska vattnas. Jag menar, kan en dagstripp bli mer fulländad?

Det finns inga smultronställen
Ordet ”smultronställen” ser man bara i turistbroschyrer. Det är en lika använd floskel som att beskriva någonting som ”en pärla vid havet.” En släkting till mig ville marknadsföra Hörnefors som en pärla vid havet i en annons. Jag sa: ”Skriv pärlann vid havet.” Det finns väl fortfarande någon som har potatisland på Hamnskär?
I turistbroschyrerna som ges ut av Visit Umeå får du tips. Besök älgfarmen i Bjurholm, Skulpturparken på Umedalen, Kvarnforsen i Vindeln, klipporna på Kont, fiskrestaurangen vid Rovögern. Nog finns det utflyktsmål att bila till. Men har vi inte alla redan varit där?
Har vi inte alla gått längs strandpromenaden längs älven från Lundåkern till Strömpilen, men hur många har gått längs någon väg ovanför? När gick du senast genom Sofiehem och Gimonäs? Gå genast dit och häpna. Va? Har de byggt höghus på fotbollsplan!

Ut och leta kväk
Vi lever nu i Klimat-Gretas tidevarv då bilismen blivit förfärlig. Kommunen har tillställt oss packcyklar och annat vi kan hyra så för att vara lite PK får jag väl ändå rekommendera att ni hyr en sådan. Sedan kan ni trampa broarna runt och dra in den sista doften av hägg eller syrén från trädgårdarna vid Tjärhovsgatan på Teg. Senast jag gick runt Nydalasjön la jag märke till att det doftade pors. Finns det stadsnära myrar här? Hjortronställen! Plocka pors till midsommarbrännvinet. Som Ulf Lundell!
Det torde vara en kul grej för hela familjen att ta sig ut i naturen och leta pölar med grodrom. Jag har sett grodrom vid kabbelekan i älven på tegsidan innan Bölesholmarna. En kamrat till mig sa: ”Letar du grodyngel och grodor ska du åka till Kläppsjön. Det är fullkomlig grodvandring där över vägen när försommaren kommer.” Har de satt upp varningsskyltar, sa jag. Det gör de i södra Frankrike på alpvägarna vid Mont Blanc. De varnar för grodor precis som vi varnar för älg.

Ja du Nicklas. Du ville ha smultronställen av mig. Jag är lika fantasilös och vill att du skriver om badställen kring Umeå. Hur länge sedan var det du tog ett dopp i en tjärn?

BENNY KARLSSON

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska begrepp på bokstaven I

Artikel. Vad är immateriella rättigheter?
Immateriella rättigheter är en rätt att nyttja sådant som inte är materiella ting. Immateriella rättigheter kan vara upphovsrätt till ett litterärt eller musikaliskt verk, till exempel en bok eller låttext, ensamrätt till varumärke, till exempel IKEA, eller mönsterrätt till skydd för särpräglat mönster som formen på en stol eller en mobiltelefon, samt patentet till teknisk uppfinning såsom en glödlampa eller dynamit som Alfred Nobel fick patent på 1867.
Patent innebär en ensamrätt att yrkesmässigt utnyttja en uppfinning. För att en uppfinning ska få patent krävs att uppfinningen kan tillgodogöras industriellt, ha en teknisk karaktär eller utgöra en teknisk lösning på ett problem. Uppfinningen ska vara reproducerbar, det vill säga ge samma resultat varje gång den används. Patent beviljas efter ansökan om registrering till Patent- och registreringsverket (PRV).
Logotyper och andra former av tecken som har särskiljningsförmåga kan ge ensamrätt genom registrering som varumärke. Varumärket kan bestå av ord, figurer, bokstäver, siffror, ljud – till exempel glassbilens melodislinga – eller formen på en vara. Särskiljningsförmåga innebär att det ska gå att skilja en vara från andra varor som säljs, till exempel varumärket Coca-Cola kan särskiljas från varumärket på läskedrycken Pepsi Max.
De flesta produkter har även utformats, designats, för att få ett visst utseende, ett mönster. Formgivaren kan få ensamrätt till ny och särpräglad design genom så kallat mönsterskydd, vilket sker enligt mönsterskyddslagen. Exempel på skyddad design är det formgivna gelégodiset i form av en dödskalle som skapades 1992 av familjen Lindström.
Även konstnärliga och litterära uttryck i form av musik, skönlitteratur, teater eller konst skyddas av ensamrätt genom att den som har skapat verket får upphovsrätt till detsamma, även kallat copyright. Till skillnad från andra immateriella rättigheter, där ensamrätten ofta uppstår genom registrering hos Patent- och registreringsverket, uppkommer upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk automatiskt när verk som har en viss originalitet, verkshöjd, har skapats. Upphovsrätten gäller normalt 70 år efter upphovsmannens bortgång. Exempel på ett verk som har verkshöjd är stringhyllan, vars utformning Högsta domstolen 1962 bedömde vara tillräckligt originell för att omfattas av upphovsrätt.
De immateriella rättigheterna skyddar rättighetsinnehavarens ekonomiska rätt, ideella rätt samt ensamrätt att bestämma över vem som får förfoga över verket eller uppfinningen. Att utnyttja en immateriell tillgång i strid med rättighetsinnehavarens ensamrätt, till exempel piratkopiering av kläder, film eller musik, är straffbart och kan leda till skadestånd, böter eller fängelse.
Samhället har intresse av att personer och företag kan skydda sina immateriella tillgångar genom immateriell rätt till uppfinningar, design, musik eller konst. Till exempel står musikindustrin för en betydande del av Sveriges export. Enbart de upphovsrättsliga intäkterna från musik uppgick år 2010 till totalt 1239 miljarder kr.
Avslutningsvis bör Designhögskolan i Umeå, som rankats som en av världens bästa industridesignutbildningar, nämnas på temat skapande av immateriella rättigheter till nytta för oss alla.