lördag 6 juni
Big Papa: Maximalt lyckad MINIträff
Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

Big Papa: Maximalt lyckad MINIträff

29 maj, 2019

Artikel. Onsdagskvällen förra veckan hos Lindholms Bil präglades av kvinnor, bilar och skönhet. Men först lite bakgrund om den största anledningen till att alla kvinnor samlats denna onsdagskväll.

BMC MINI hette den från början. Det var den brittiske ingenjören Alec Issigonis som skapade den pyttelilla bilen med målet att 80 procent av bilen skulle rymma och nyttjas av de åkande och deras bagage. MINI började tillverkas 1959, faktiskt det år då man tyckte bilarna skulle vara som pråmar med stora fenor. Men inte för den brittiska tillverkaren MINI. Där fick det bli att bygga det tillverkaren tyckte behövdes, no more no less.
Redan då MINI kom var framhjulsdrift en självklarhet med en tvärställd motor som inte tog mycket plats. MINI har ju också små tiotumsfälgar vilket få undgått att lägga märke till. I början var bilen faktiskt inte så populär trots att artister och andra stjärnor absolut ville ha den. Men efter fantastiska framgångar inom motorsporten fick man i gång försäljningen. Just motorsporten var det som fick mig att som liten förälska mig i bilen som också gick under namnet ”hundkoja”. Min far, ”Totto” Bergström, och hans vänner tävlade på alla underlag med dessa småbilar och jag hade glädjen att få sitta med varm choklad och limpmacka i någon snöhög och titta på. Men det var då och mycket har hänt med MINI.
Idag är det BMW som äger MINI som också har blivit en bil som ofta tilltalar kvinnor då den är fantastiskt charmig och har en trevlig personlighet. Den passar lika bra som shoppingbil som familjebil eller varför inte som en bil för transporter i företaget. Det är en bilen som syns och den finns att beställa i många olika utföranden så att du kan få den som just du vill ha den.
Just i år är det 60 år sedan Hundkojan rullade ut med sina tiotumsfälgar och mycket har hänt sedan dess. Bland annat kan den numera rulla ut med 17-tumsfälgar, tre olika motoralternativ och med tre eller fem dörrar. Självklart följer MINI med i elbilsutvecklingen och det är premiär i höst för en eldriven MINI som jag lär återkomma till. Lilla MINI som egentligen inte är så liten längre kallas numera inte för Hundkoja i var mans/kvinnas mun utan kanske hellre omnämns som just MINI. Eller så har man skapat något annat eget personligt smeknamn efter sin egen personlighet och utförandet på bilen.

Ladies Night hos MINI på Lindholms Bil på Ersboda. En kväll avsedd för bara kvinnor och jag var där. Nej, jag hade det inte lätt att smälta in, trots mitt långa hår. Tror att mustaschen avslöjade mig mest. Några hundra kvinnor hade samlats till ett fantastiskt event med provkörning av MINI blandat med DJ-musik, skumpa, snittar, skönhetsvård, heminredning eller varför inte en Botox-behandling.

Ett företag som har fullt upp i kväll är Beauty Factory i Umeå som sysslar med skönhetsvård. ”I kväll åkte vi ut och mötte våra kunder på ett annat ställe än på salongen. Jättekul och mera avslappnat. Vi får visa vilka vi är och vad vi gör. Sen ska jag också provköra nya MINI så klart. Hinns det inte i kväll får det bli en annan dag i veckan”, säger Jenny Janse, ägare till salongen.

Sara Vennerberg, ansvarig säljare för MINI hos Lindholms Bil, välkomnade alla besökare och berättade om MINI och dess möjligheter. Sara fick svara på många frågor som kantades med glada skratt från gästerna. Sara kör själv MINI som familjebil med två barnstolar och ofta en hel del saker som måste med, och vet att bilen därför klarar de flesta krav. MINI är ingen direkt tjejbil utan köparna är jämnt fördelade mellan könen, däremot finns det stor potential att personifiera sin egen bil. ”Både jag och våra partners här i kväll är jättenöjda med kvällens uppslutning och intresse. Detta event för kvinnor kommer vi absolut fortsätta med under namnet ’The big MINI event’”, säger Sara.

Ett av företagen som var på plats hos MINI denna kväll var Polarkliniken som för närvarande har fyra kliniker, alla här i norra Sverige, och som bland annat sysslar med. skönhetsoperationer och behandlingar. Anders Nilsson, ägare och läkare på kliniken, hade fullt upp med att svara på frågor från gästerna. Jag passar så klart på att fråga, då det inte är varje dag man har ett proffs framför sig, om det finns hopp för mig och mina defekter. Anders lovar att det inte är några problem att fixa, det finns hopp även för mig. Så vem vet, nästa gång då ni ser mig så möter ni kanske en kille utan dubbelhaka och extra bilring.

Besökarna hade också möjlighet att få råd och tips på olika inredningskoncept som Karin Degerlund-Lindgren från företaget Create a Living stod till tjänst med under kvällens event. ”Inredning lockar såväl ung som gammal, vi tittar på prover och pratar trender i kväll”, säger Karin. ”Jag skulle jättegärna ha en MINI som tjänstebil men där krävs en med större lastskåp, så en MINI som bruksbil istället skulle passa mig perfekt”, säger Karin.

De tidigare arbetskamraterna Ann Friberg från Vännäs och Annica Olausson från Umeå såg eventet som en trevlig kväll att träffas och umgås. Både tjejerna kör till vardags motorcykel och båda har ett brett motorintresse varför MINI gjort dem nyfikna. Ingen av damerna behöver ju skönhetsoperera sig, så ”skumpa, snittar och mingel får bli en del av vår kväll”, säger Ann som tillsammans med Annika också vill provköra och ta del av mera kring MINI.

På en fest krävs musik och partystämning varför DJ Johanna Wiklander fanns på plats. ”I kväll kör jag det mera kvinnliga temat samt lite blandat efter önskemål och erfarenhet”, säger Johanna om har en lång bakgrund som DJ och inom musiken. Johanna ska självklart också passa på att provköra samt kolla lastutrymmet i MINI Countryman som rymmer hela 1170 liter. Perfekt bil för en kringresande DJ kan jag tänka mig.

Mycket trevlig kväll där även jag av någon anledning fick hoppa in i en MINI. Tjejerna behövde en livrädd chaufför!

MICKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska begrepp på bokstaven I

Artikel. Vad är immateriella rättigheter?
Immateriella rättigheter är en rätt att nyttja sådant som inte är materiella ting. Immateriella rättigheter kan vara upphovsrätt till ett litterärt eller musikaliskt verk, till exempel en bok eller låttext, ensamrätt till varumärke, till exempel IKEA, eller mönsterrätt till skydd för särpräglat mönster som formen på en stol eller en mobiltelefon, samt patentet till teknisk uppfinning såsom en glödlampa eller dynamit som Alfred Nobel fick patent på 1867.
Patent innebär en ensamrätt att yrkesmässigt utnyttja en uppfinning. För att en uppfinning ska få patent krävs att uppfinningen kan tillgodogöras industriellt, ha en teknisk karaktär eller utgöra en teknisk lösning på ett problem. Uppfinningen ska vara reproducerbar, det vill säga ge samma resultat varje gång den används. Patent beviljas efter ansökan om registrering till Patent- och registreringsverket (PRV).
Logotyper och andra former av tecken som har särskiljningsförmåga kan ge ensamrätt genom registrering som varumärke. Varumärket kan bestå av ord, figurer, bokstäver, siffror, ljud – till exempel glassbilens melodislinga – eller formen på en vara. Särskiljningsförmåga innebär att det ska gå att skilja en vara från andra varor som säljs, till exempel varumärket Coca-Cola kan särskiljas från varumärket på läskedrycken Pepsi Max.
De flesta produkter har även utformats, designats, för att få ett visst utseende, ett mönster. Formgivaren kan få ensamrätt till ny och särpräglad design genom så kallat mönsterskydd, vilket sker enligt mönsterskyddslagen. Exempel på skyddad design är det formgivna gelégodiset i form av en dödskalle som skapades 1992 av familjen Lindström.
Även konstnärliga och litterära uttryck i form av musik, skönlitteratur, teater eller konst skyddas av ensamrätt genom att den som har skapat verket får upphovsrätt till detsamma, även kallat copyright. Till skillnad från andra immateriella rättigheter, där ensamrätten ofta uppstår genom registrering hos Patent- och registreringsverket, uppkommer upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk automatiskt när verk som har en viss originalitet, verkshöjd, har skapats. Upphovsrätten gäller normalt 70 år efter upphovsmannens bortgång. Exempel på ett verk som har verkshöjd är stringhyllan, vars utformning Högsta domstolen 1962 bedömde vara tillräckligt originell för att omfattas av upphovsrätt.
De immateriella rättigheterna skyddar rättighetsinnehavarens ekonomiska rätt, ideella rätt samt ensamrätt att bestämma över vem som får förfoga över verket eller uppfinningen. Att utnyttja en immateriell tillgång i strid med rättighetsinnehavarens ensamrätt, till exempel piratkopiering av kläder, film eller musik, är straffbart och kan leda till skadestånd, böter eller fängelse.
Samhället har intresse av att personer och företag kan skydda sina immateriella tillgångar genom immateriell rätt till uppfinningar, design, musik eller konst. Till exempel står musikindustrin för en betydande del av Sveriges export. Enbart de upphovsrättsliga intäkterna från musik uppgick år 2010 till totalt 1239 miljarder kr.
Avslutningsvis bör Designhögskolan i Umeå, som rankats som en av världens bästa industridesignutbildningar, nämnas på temat skapande av immateriella rättigheter till nytta för oss alla.