onsdag 1 april
Bildesigntrender

Bildesigntrender

15 maj, 2019

Artikel. Bil & Bostad fortsätter spana in trender inom bilar och design – allt från biltyper till mer specifika detaljer. Denna vecka tar vi en titt på bakljus och det ständigt växande suv-segmentet.

Sammanhålla bakljus
Något vi ser på många bilar just nu är bakljus som spänner över hela aktern (eller som ser ut att göra det), som en sammanhållen ljusramp. Baklysen med denna form är förvisso inte något nytt – det har förekommit tidigare hos till exempel Porsche och Saab – men nu dyker detta designgrepp upp på allt fler bilar. Ofta är resultatet riktigt lyckat.

Suvar och crossovers
Suvar är nog den största trenden – alla kategorier – i bilvärlden. I stort sett alla biltillverkare har idag suvar i sortimentet, och fler dyker upp hela tiden. Skillnaden mot för några år sen är att suvar nu inte längre behöver vara stora, utan finns i alla storlekar och prisklasser. Men vad är egentligen en suv? Wikipedia sammanfattar suv som en bil som ”kombinerar framkomligheten hos ett terrängfordon med komforten i en personbil”. En suv, eller stadsjeep som biltypen ibland kallas på svenska, är alltså en bil som är lite högre än en sedvanlig personbil, gärna med goda terrängegenskaper. Suv står för övrigt för ”sport utility vehicle”. Ibland används begreppet crossover, just för att markera att det är en bil med drag av flera biltyper.

PETER ÖBERG

Läs mer