onsdag 22 januari
Spel: Far: Lone Sails

Spel: Far: Lone Sails

10 april, 2019

Artikel. Sätt segel i ett märkligt fordon och utforska en öde värld. Vi spelar det vackra äventyrsspelet Far: Lone Sails.

Far: Lone Sails beskrivs som ett fordonsäventyrsspel. Det stämmer bra, men det skulle också kunna kallas ett utforskningsspel i 2D med plattforms- och pusselinslag.
Man spelar som en liten rödklädd figur i ägo av ett stort steampunkaktigt lok- eller bussliknande fordon, och finner sig framföra detta fordon i en öde postapokalyptisk miljö. Med figuren inne i fordonet hoppar man på olika knappar för att köra och aktivera olika funktioner, och ibland lämnar man sitt fordon för att hämta bränsle eller lösa ett pussel för att kunna avancera.
Grafiskt är spelet enormt stiligt med sina matta, gråa toner och klickar av färg (lite samma tänk som Inside). Ju mer man spelar desto mer inser man hur fantastiskt vackert Far: Lone Sails är, och tillsammans med det gulliga och melankoliska blir spelet än mer av en sällsam upplevelse.
Ljud och musik används sparsamt och att kontrollera figuren och skeppet är likaledes avskalat enkelt trots avsaknad av introduktion och förklaringar. Ska jag anmärka på något är det att saker kan vara väl pyttiga ibland, även om man kan zooma in.
Rent spelmekaniskt är spelet egentligen inte märkvärdigt, men i kombination med grafiken, berättelsen och detaljrikedomen blir helheten någonting utöver det vanliga. Det är ett stillsamt spel där känslan och atmosfären har huvudrollen, och gillar man sånt bör man absolut spela Far: Lone Sails.

PETER ÖBERG

Läs mer