onsdag 1 april
Hip som i hipster eller krånglande höftled?
Illustration: Maria Wall

Hip som i hipster eller krånglande höftled?

20 mars, 2019

Krönika. Benny servar iväg en riktig seniorfråga den här veckan. (Är det en underarmsserve till och med?) Han vill att jag blommar ut i beskrivningar av hur vi sköter de gröna inslagen hemma och samtidigt avslöjar hur engagerat vi bidrar till fotosyntesen.

Det är förresten fascinerande i dessa tider hur traditionella pensionärsaktiviteter – som nyss nämnda påtande – ofta påminner om rena hipster-hobbyer!
De två grupperna står inte långt ifrån varandra, som man skulle kunna tro, utan tvärtom väldigt nära eftersom beteenden snarare placerar sig på cirkulär karta än en linjär. Tar man sig tillräckligt långt åt ett och samma håll kommer man till slut fram till början igen.
Själv hoppas jag vara som Jerry Seinfeld, precist placerad i mitten, opåverkad och på armlängds avstånd från alla parter.
Från min i alla fall centrala position har det varit enkelt att notera att alla typer av trädgårdsarbete blivit supertrendigt de senaste tio åren. Bland drivna miljövännerna är ju det sen gammalt, men mer övergripande har även själva odlingen gjort en urbaniseringsresa in till stadsborna, och överallt i megastäderna startas projekt för olika typer av urban odling.
Eftersom allt fler människor, syrekonsumenterna, flyttar till städerna måste även syreproducenterna göra det.
Här hemma i Sverige testar Ikea inomhusodling för att kunna bli självförsörjande på växter och Ica har inlett ett samarbete med foodtech-företaget Urban Oasis! (Bara att det finns nåt som heter ”mat-teknologi-företag”!!) De ska jobba med ”underjordisk hydroponisk odling” av grönsaker – vilket tydligen betyder att man odlar utan jord, direkt i vatten.
Jag såg också nånstans att man nu ska täcka väggarna inomhus med grönt, för att fräscha upp luften men också som ett mysigt och modernt inredningselement. Nu när jag googlar fenomenet får jag lära mig att det inte kallas klängväxter längre utan hellre beskrivs som ”vertikal odling”. Jag stöter också på det intressanta faktumet att sån odling kräver 85 procent mindre vatten än den vanliga, tråkiga, horisontella varianten. Det hade man ju inte gissat på direkt.
Andra aktiviteter som överbryggar generationsgränser och postnummer är att ränna på loppmarknader. Här går åsikterna isär om det handlar om hållbarhet eller snålhet, men å andra sidan kanske de inte står i kontrast till varandra heller.
Mer då? Plocka svamp och bär, att safta och sylta sysselsätter även de både hipsters och nyligen höftopererade. Men egentligen är det väl bara min generation X och våra föräldrar som är förlorade när det handlar om självhushållande kunskaper. För människor födda i början av förra århundradet var det självklarheter.
Ytterligare en sak som förenar grupperna är hundar, och här blir det snabbt intressant. Är hipsters ensammare än andra subkulturer, eftersom alla verkar ha jycke? För det är väl därför man skaffar en av människans bästa vänner? Eller handlar det om modeaccessoarer? Det vill man ju helst inte tro, men samtidigt är det sällan en hipster frontar en pudel.
”Sådan herre sådan hund” är ju uttrycket, som fortfarande gäller alltså.
Själv är jag som sagt mer av en betraktare, vilket kanske beror på osäkerhet. Jag vet helt enkelt inte om jag är trendig ifall jag plockar upp trädgårdsarbete – eller om jag bara håller på att bli riktigt gammal.
För att skicka rätt signaler, inte minst till mig själv, går jag och trimmar mitt skägg hos Umeås överlägset hippaste barberare John Q:s. Så än lutar jag mer åt hipster.
Kanske måste skaffa en bulldog?

Benny: Som så mycket annat här i världen så spelar ju slumpen in även när vi ”väljer” intressen och hobbyer. Vad ångrar du att du inte börjat med under ditt liv? OCH: vad planerar du för några nya aktiviteter?

Läs mer