lördag 6 juni
Big Papa: Sportig kombicoupe för alla
Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

Big Papa: Sportig kombicoupe för alla

6 februari, 2019

Artikel. När jag var yngre hade jag en hobby om dagarna då man var nalta sysslolös, nämligen att jogga runt hos Umeås bilhandlare. Där höll man sig uppdaterad om bilarnas utveckling samt träffade likasinnade motionärer som gillade att röra sig på detta sätt och fylla dagarna med trevlig kunskap.

Detta var något jag sysslade med fram till slutet av 80-talet, jag tyckte då att fordonen började tappa sina personligheter samt att tekniken sprang ifrån mig fortare än vad jag hade lust att ta in. Teori var aldrig min starka sida. Sedan blev man ju också sexbarnsfar, vilka såg till att man sällan var vidare sysslolös. Man blev lådbilsbyggare och trampbilsinstruktör istället. Också en härlig tid.
Men det var då och nu har ju barnen hunnit så långt att de kan fixa egna lådbilar istället till mina barnbarn (snart fem stycken). Detta har ju inneburit att man åter kan säga till gumman att man tar sig en ”joggingtur” runt Ersbodas alla bilhallar. Självklart då med bil för värmen lyser ju ännu med sin frånvaro, samt att jag är nalta lat kan jag erkänna – och älskar att köra bil.
Bilinvest på Ersboda hör till ett av alla de ställen man sprang runt på under 80-talet. Ett bilmärke som fanns i min familjs närvaro under hela min uppväxt var Peugeot. Farbror Runo från Fredrika älskade dem och förstod inte hur man kunde köra något annat. Under MRF-dagen i höstas träffade jag på Tomas Edberg, säljare och ägare av Bilinvest. Vi kom att snacka nya Peugeot 508 som skulle lanseras inför 2019 vilken jag tänkte att jag måste kolla närmare på.

Krister Grahn, säljare på Bilinvest, mötte mig i dörren och såg direkt vad jag var ute efter. En Peugeot 508 GT i vackert röd skrud fyllde hela saluhallen – i varje fall var det bara den mina blickar fastnade på och jag kände hur mitt ansikte fylldes med ett sådant där löjligt stort flin som man får då man ser sitt barn för första gången. Bra jämförelse vet jag inte men du förstår säkert vad jag menar. Krister som arbetat hos Bilinvest i 20 år berättar att detta, i hans tycke och smak, är den snyggaste designen Peugeot tagit fram bland kombicoupemodellerna genom åren.
”Den har också en fantastiskt låg ljudnivå och mycket körglädje. 18-tummarna ger en fantastisk kontakt med vägen. 508:an är en bil som många 50-plussare faller för. Trots att det är en kombicoupe så har den rakt igenom sportbilskänsla vilket också känns då man släpper lös de 225 hästkrafterna”, säger Krister.
Efter att ha visat mina egna grabbar bilderna på bilen tror jag att det relativt låga priset med start på 269 000 kronor även lockar våra yngre fordonsentusiaster. Jag vet ju nu vad mina grabbar skulle skulle önska sig om pappa vore rik. Vill man däremot ha en GT-version så ligger den på cirka 389 000 kr.

Det tog inte länge förrän jag insåg att denna lyxiga finbil måste testas. Ratten är låg, platt och med det sportiga utseende man förväntar sig. De digitala instrumenten visar enkelt hastighet och varvtal. Dessa digitala mätare går också ändra utseendet på om man föredrar en annan look. Den tio tum stora pekskärmen sitter bra till och har stora pianoliknande knappar till sin hjälp. Knapparna är lite otydliga så man får öva lite för att trycka rätt. Körlägena ekonomi och komfort finns men mitt val blir så klart sportläget. Okej, kanske inte bästa väglaget för att testa vad den går för men vad gör det, sport ska det vara på en bil som är åttaväxlad automat och som även har paddlar. I stort kan jag säga att jag gillade interiören fram ändå. Man fick en skön känsla av lyx och pondus.

Något jag reagerade på då jag susade fram var att det kändes lite ”trångt” bakom ratten. Min små knubbiga fingrar fick känna sig fram för att försöka hitta rätt spak och för att visa åt vilket håll man skulle fick man pilla lite för att hitta blinkersspaken. Men övning ger färdighet så det är väl inte värre än att man kan lära sig det också.

Om man är riktigt skarpsynt så ser man att nya 508:an är något kortare, hela åtta centimeter än föregångaren. Man har gjort den lite smäckrare vilket också minskade vikten med 70 kg tack vare den modernare bottenplattan som är byggd med bland annat höghållfast stål för att sänka vikten.

Nya 508:an har som så många andra kombicoupeer högt insteg och hög lasttröskel. Men det kommer också en kombimodell närmare sommaren, så har man ofta mycket tungt eller kräver mycket plats så är lösningen på ingång.

Då jag står och tittar på bilen känns det som att den påminner om flera andra bilmärken. Bland annat finns inslag i linjer med mera från de moderna amerikanarna varför det kanske är därför jag gillar den så mycket. Visserligen är det inte så konstigt att man känner igen ny design då man ofta får idéer just från sina konkurrenter. Jag älskar både bilens front och bakparti. Det är en lyckad design där jag tycker man har lyckats behålla utseendet av just en Peugeot med en liten touch av amerikanare tillagt.

Mitt betyg efter att ha berört köregenskaperna, designen och komforten samt läst på om ekonomin och säkerheten blir väldigt bra. Som jag skrev tidigare tänkte jag först att detta var en sportbil för gubbar och gummor. Men efter att ha bekantat mig med kärran så är jag säker på att den kommer att tilltala även yngre. Jag menar, ungarna ville ju nu också ha varsin.

MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska begrepp på bokstaven I

Artikel. Vad är immateriella rättigheter?
Immateriella rättigheter är en rätt att nyttja sådant som inte är materiella ting. Immateriella rättigheter kan vara upphovsrätt till ett litterärt eller musikaliskt verk, till exempel en bok eller låttext, ensamrätt till varumärke, till exempel IKEA, eller mönsterrätt till skydd för särpräglat mönster som formen på en stol eller en mobiltelefon, samt patentet till teknisk uppfinning såsom en glödlampa eller dynamit som Alfred Nobel fick patent på 1867.
Patent innebär en ensamrätt att yrkesmässigt utnyttja en uppfinning. För att en uppfinning ska få patent krävs att uppfinningen kan tillgodogöras industriellt, ha en teknisk karaktär eller utgöra en teknisk lösning på ett problem. Uppfinningen ska vara reproducerbar, det vill säga ge samma resultat varje gång den används. Patent beviljas efter ansökan om registrering till Patent- och registreringsverket (PRV).
Logotyper och andra former av tecken som har särskiljningsförmåga kan ge ensamrätt genom registrering som varumärke. Varumärket kan bestå av ord, figurer, bokstäver, siffror, ljud – till exempel glassbilens melodislinga – eller formen på en vara. Särskiljningsförmåga innebär att det ska gå att skilja en vara från andra varor som säljs, till exempel varumärket Coca-Cola kan särskiljas från varumärket på läskedrycken Pepsi Max.
De flesta produkter har även utformats, designats, för att få ett visst utseende, ett mönster. Formgivaren kan få ensamrätt till ny och särpräglad design genom så kallat mönsterskydd, vilket sker enligt mönsterskyddslagen. Exempel på skyddad design är det formgivna gelégodiset i form av en dödskalle som skapades 1992 av familjen Lindström.
Även konstnärliga och litterära uttryck i form av musik, skönlitteratur, teater eller konst skyddas av ensamrätt genom att den som har skapat verket får upphovsrätt till detsamma, även kallat copyright. Till skillnad från andra immateriella rättigheter, där ensamrätten ofta uppstår genom registrering hos Patent- och registreringsverket, uppkommer upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk automatiskt när verk som har en viss originalitet, verkshöjd, har skapats. Upphovsrätten gäller normalt 70 år efter upphovsmannens bortgång. Exempel på ett verk som har verkshöjd är stringhyllan, vars utformning Högsta domstolen 1962 bedömde vara tillräckligt originell för att omfattas av upphovsrätt.
De immateriella rättigheterna skyddar rättighetsinnehavarens ekonomiska rätt, ideella rätt samt ensamrätt att bestämma över vem som får förfoga över verket eller uppfinningen. Att utnyttja en immateriell tillgång i strid med rättighetsinnehavarens ensamrätt, till exempel piratkopiering av kläder, film eller musik, är straffbart och kan leda till skadestånd, böter eller fängelse.
Samhället har intresse av att personer och företag kan skydda sina immateriella tillgångar genom immateriell rätt till uppfinningar, design, musik eller konst. Till exempel står musikindustrin för en betydande del av Sveriges export. Enbart de upphovsrättsliga intäkterna från musik uppgick år 2010 till totalt 1239 miljarder kr.
Avslutningsvis bör Designhögskolan i Umeå, som rankats som en av världens bästa industridesignutbildningar, nämnas på temat skapande av immateriella rättigheter till nytta för oss alla.