lördag 6 juni
Hem till vardagslunken

Hem till vardagslunken

30 januari, 2019

Krönika. Som ni kanske vet har jag varit borta ett tag i varmare länder. I mitt fall blev det Malaysia och tropisk värme i december och januari.

Att få vara i värmen en tid under kallaste årstiden säger man ju inte nej till. Det är enklare att gå barfota i sandaler, shorts och skjorta. Bara att knyta skorna känns motigt nuförtiden. Men vad är det nu jag har saknat kan man undra. Ja kanske det här ...

1. Kranvatten
Det finns en lyx här i Sverige som inte finns i många länder på vårt miljöplågade klot. Det har renats genom rullstenstensåsar, pinnmo och sand. Pumpats från vattentäkter in till våra kranar i köket. Vanligt friskt vatten. Nästan gratis dessutom. Vi vet inte hur bra vi har det.

2. Sjukvården
Ja jag har i och för sig inte varit sjuk, men om jag hade varit det. Jag har citykliniken om hörnet, regionsjukhuset tio minuter bort med buss från Vasaplan. Och apoteket på Renmarkstorget med trevlig personal. Sjukvården i Umeå är av världsklass och nästan gratis dessutom. Det är bra att påminna sig om det ibland. Så vi vet hur bra vi har det.

3. Nyhetsbyrån Tass
Jag kallar mina katter så. Nisse, Frasse och Busan. De har varit utackorderade på Böleäng men kommer nu hem till stadslägenheten. Katterna är alla egna personligheter. Frasse lattjar med tassen på min tallrik när jag äter. Busan vill dricka vattnet ur glaset på nattygsbordet. Nisse sover ofta på skrivbordet intill datorn när jag jobbar. Kurr kurr. Han drömmer att han jobbar på Kurriren.

4. Skuggkabinettet
Någon gång i veckan brukar jag slinka ner till kvarterskrogen Lottas och tjöta med Skuggkabinettet. Det är en salig blandning av kockar, akademiker, cineaster och förståsigpåare av alla sorter. Efter ett glas vin börjar vi älta världsproblemen. Efter två glas vin har vi löst dem.

5. Papperstidningen
Jag har nog följt med vad som händer på hemmaplan eftersom jag har Folkbladet och VK digitalt i min Iphone. Ja även Bil & Bostad kan läsas på nätet. Men jag är old school och läser hellre papperstidningen. Doften av trycksvärta, kaffekoppen, prassel och blädder. Tar mig igenom morgontidningen tills hustrun ropar. Hon vill lösa korsordet.

6. Måndag hela veckan
Fördelen med att bo centralt är att det blir många träff när man gör vardagslunken. Hej på dig till de som jobbar på Coop City där jag handlar. Morsning till Costas som gör kaffe i Utopia. Robban på Saedéns Tobak som lirar på hästar och alltid kallar mig för Richard Gere. Att vara hemma i Umeå är att hälsa på gamla bekanta i en ständigt återkommande vardagslunk. Det är som i filmen Måndag hela veckan där samma saker upprepas varje dag. Perpeteum Umie.

7. Längtan till våren
Jag bryr mig inte om helger och högtidsdagar. Jag bryr mig inte heller särskilt mycket om semlor eller sill. Det unika med Sverige är våra fyra årstider. Det är bara här man kan längta bort från vintern till exempel och i stället längta till våren. Längtan till när öringen stiger i älven och hallon kan plockas vid älvskanten. Längtan till sommaren. Att längta till årstider som kommer är kanske det som håller en igång. Ja vad har man för val? På med stegmätarn, ut och gå. Hej och hå!

Nicklas: Nu har jag gett klimatförstörelsen ett bidrag med en lång flygresa hem. Ska skogarna brinna även i sommar? Ska torkan slå till för bönderna? Jag vet att det är mitt fel att grundvattnet sjunker. Eller vems fel är det annars?

BENNY KARLSSON

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska begrepp på bokstaven I

Artikel. Vad är immateriella rättigheter?
Immateriella rättigheter är en rätt att nyttja sådant som inte är materiella ting. Immateriella rättigheter kan vara upphovsrätt till ett litterärt eller musikaliskt verk, till exempel en bok eller låttext, ensamrätt till varumärke, till exempel IKEA, eller mönsterrätt till skydd för särpräglat mönster som formen på en stol eller en mobiltelefon, samt patentet till teknisk uppfinning såsom en glödlampa eller dynamit som Alfred Nobel fick patent på 1867.
Patent innebär en ensamrätt att yrkesmässigt utnyttja en uppfinning. För att en uppfinning ska få patent krävs att uppfinningen kan tillgodogöras industriellt, ha en teknisk karaktär eller utgöra en teknisk lösning på ett problem. Uppfinningen ska vara reproducerbar, det vill säga ge samma resultat varje gång den används. Patent beviljas efter ansökan om registrering till Patent- och registreringsverket (PRV).
Logotyper och andra former av tecken som har särskiljningsförmåga kan ge ensamrätt genom registrering som varumärke. Varumärket kan bestå av ord, figurer, bokstäver, siffror, ljud – till exempel glassbilens melodislinga – eller formen på en vara. Särskiljningsförmåga innebär att det ska gå att skilja en vara från andra varor som säljs, till exempel varumärket Coca-Cola kan särskiljas från varumärket på läskedrycken Pepsi Max.
De flesta produkter har även utformats, designats, för att få ett visst utseende, ett mönster. Formgivaren kan få ensamrätt till ny och särpräglad design genom så kallat mönsterskydd, vilket sker enligt mönsterskyddslagen. Exempel på skyddad design är det formgivna gelégodiset i form av en dödskalle som skapades 1992 av familjen Lindström.
Även konstnärliga och litterära uttryck i form av musik, skönlitteratur, teater eller konst skyddas av ensamrätt genom att den som har skapat verket får upphovsrätt till detsamma, även kallat copyright. Till skillnad från andra immateriella rättigheter, där ensamrätten ofta uppstår genom registrering hos Patent- och registreringsverket, uppkommer upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk automatiskt när verk som har en viss originalitet, verkshöjd, har skapats. Upphovsrätten gäller normalt 70 år efter upphovsmannens bortgång. Exempel på ett verk som har verkshöjd är stringhyllan, vars utformning Högsta domstolen 1962 bedömde vara tillräckligt originell för att omfattas av upphovsrätt.
De immateriella rättigheterna skyddar rättighetsinnehavarens ekonomiska rätt, ideella rätt samt ensamrätt att bestämma över vem som får förfoga över verket eller uppfinningen. Att utnyttja en immateriell tillgång i strid med rättighetsinnehavarens ensamrätt, till exempel piratkopiering av kläder, film eller musik, är straffbart och kan leda till skadestånd, böter eller fängelse.
Samhället har intresse av att personer och företag kan skydda sina immateriella tillgångar genom immateriell rätt till uppfinningar, design, musik eller konst. Till exempel står musikindustrin för en betydande del av Sveriges export. Enbart de upphovsrättsliga intäkterna från musik uppgick år 2010 till totalt 1239 miljarder kr.
Avslutningsvis bör Designhögskolan i Umeå, som rankats som en av världens bästa industridesignutbildningar, nämnas på temat skapande av immateriella rättigheter till nytta för oss alla.