Foto: Elin Larsson

Läge att fundera på läget

När solen äntligen börjar titta fram tillåter vi oss nu att börja längta till fritidshussäsongen och ett liv där allt är lite enklare och lugnare. Men vad ska man egentligen tänka på om man går i köp- och säljtankar?

Bil & Bostad passade på att prata med SkandiaMäklarnas nya ägare Camilla Alfredsson om saken.
– Normalt sett har man inte riktigt lika höga krav på ett fritidsboende som på ett permanent boende. Det är lite mer accepterat att det är hemmafixat i ett fritidshus. Man ser med andra ögon helt enkelt.
Men även om hemmafixandet är mer accepterat är det ändå viktigt att ha koll på vad det är man köper och Camilla tycker att man ska se till att anlita en besiktningsman innan man köper ett fritidshus.
– Så att man verkligen vet och inte köper grisen i säcken. Många tror att det är mäklarens ansvar men vi är ju inga besiktningsmän.
Men även om vi är mer förlåtande mot standarden då vi tittar på fritidshus jämfört med våra permanenta boenden spelar den trots allt fortfarande stor roll även då vi letar efter ett nytt fritidshus berättar Camilla.
– Många vill ha nära till havet men sen är standarden ganska viktig, man vill gärna ha vattentoalett, dusch och el. Jag kan ibland tycka att man kanske egentligen ska fokusera mer på vad det är för läge. Allt det andra kan man ju faktiskt göra om ifall man skulle vilja det.

Kolla med banken
Det första man ska göra som köpare tycker Camilla däremot är att gå till banken och ta reda på hur mycket man har att röra sig med då man letar hus.
– Så att man inte åker ut och tittar på ett hus som man sen blir jätteintresserad av men inte har råd med. Då kommer man ju aldrig bli nöjd med det du har råd med eftersom du redan tittat in dig på något som är mycket dyrare och som hade ett mycket bättre läge.
Hon menar också att hon som mäklare kan ge köparna mycket bättre hjälp om de varit hos banken innan de kommer till henne.
– Om de säger att de har 800 000 kronor kan vi säga ”ja men då kanske ni ska titta ytterligare några mil bort” eller så får man fråga vad är det som är viktigast, är det att ha vattentoalett eller är det läget som är det viktigaste? Man vill kunna hjälpa kunder och rekommendera något som de faktiskt har råd med.
Ytterligare en fördel med att ha varit hos banken på förhand är att man då vet om man kan slå till på ett hus om det skulle behövas.
– Ibland kan det gå jättefort och då kommer de som inte har pratat med banken kanske inte hinna med i budgivningen om ett hus som de egentligen både hade råd med och som de skulle velat ha.
Fundera innan visningen
Om man ändå redan hittat sitt drömhus men inte hunnit gå till banken hjälper mäklarna gärna till.
– Vi samarbetar ju till exempel mycket med Nordea så att våra kunder kan få snabb handledning. Vi brukar kunna se till att de har klart med ett lånelöfte innan visningen så man kan ju höra av sig i förväg om det är något man vet att man är intresserad av.
Efter att ha varit hos banken är det även bra att redan innan man ger sig ut på visningar fundera lite på vad det är man tycker är viktigt när man ska köpa ett fritidshus.
– Man kanske skriver en lista så att man kan sålla litegrann. Har man sen bättre koll kan man även maila ut till de olika mäklarfirmorna och säga, ”vi letar efter ett fritidshus här, här eller här, vi tycker att det är viktigt med vattentoalett och havsnära läge”, eller vad man nu tycker är viktigt och sen ungefär vad man kan lägga. Då kan man få en helt annan hjälp och kanske få reda på sådant som inte ens ligger ute än men som är på väg ut. Så har man koll får man mer hjälp över lag.

Typer av tomter
Något många missar i fritidshussammanhang är att hålla koll på är om det är friköpt tomt eller om det är en arrendetomt.
– Har du en friköpt tomt äger du den medan du hyr en arrendetomt. Det gör stor skillnad i priset och det är inte så vanligt att man kan låna till en arrendetomt så det är bra att hålla reda på, förklarar Camilla
Vill man istället sälja sitt fritidshus är Camillas bästa tips att vara ute i tid.
– Har man tänkt sälja sitt fritidshus ska man gå ut ganska tidigt. Känner man att man vill sälja nästa år ska man ta sommarbilderna nu. Då är det jätteenkelt att bara lägga ut dem sen. Som kund vill du ju köpa ett fritidshus ganska tidigt på året så att du hinner fixa till det under våren och inte behöver lägga hela semestern på det. Lägger man då ut sitt hus i mars april ser det ganska kalt och kargt ut och då är det fint att ha en sommarbild som man kan ta fram.

Hålla ordning
Inte heller ordning och reda är att förringa då man vill sälja sitt fritidshus och Camilla tipsar om att inte bara tänka på huset utan även på trädgården.
– Som säljare ska man tänka på att städa undan, både inne och på tomten så att det är ordning och reda på allt. Kratta och klipp gräset, man köper hellre en stuga där man känner att säljaren tagit hand om och brytt sig om att hålla i ordnig.
Till de som nu ska åka ut till sina fritidshus är Camillas tips att vid städningen passa på att se över sitt hus.
– Starta igång allting så att man ser att det fungerar och kolla tak, hängrännor och huset så att det ser bra ut, en liten genomgång är aldrig fel. Men sen tycker jag att man ska kolla till sitt fritidshus även under vintern och åka dit och kika så att det inte står något och läcker. Det är mer då man ska lämna sitt hus som man ska vara väldigt noga när man tömmer ut vatten och se till att stänga ordentligt för det är extremt lätt att det fryser om man inte tömt ut allt, avslutar Camilla.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!