”Vi har fruktansvärt kul ihop”

Även om det just nu kan känns som att den tar två steg framåt och ett tillbaka närmar sig ändå våren – och med den trädgårdssäsongen. Den 25-27 april är det återigen dags för Nolias Trädgårdsmässa, och på SVT har man man nu dragit igång ännu en säsong av programmet Trädgårdsmåndag som nu alltså bytt dag och även kanal. Bil & Bostad tog tillfället i akt att prata med en av programledarna, Pernilla Månsson-Colt.

– Egentligen är det samma program som tidigare. Det är samma farbröder, bröderna Tareq och John Taylor och jag som håller på med vanliga och ovanliga trädgårdssysslor så det är inga större förändringar alls, berättar hon.
Att man byter till måndagar och ettan, säger hon, handlar bara om en vanlig tablåändring från SVT:s sida.
– Vi har alltid velat ligga på ettan och nu har SVT sagt att vi ska ligga där. Det är väl för att det tror att vi klarar av det.
Själv tycker hon att alla ska se programmet.
– Varenda svensk tycker jag ska se Trädgårdsmåndag. Om man är intresserad av trädgård och mat eller om man bara vill se ett program för att ha något att sjunka ner och må bra till. Det är lite feelgood sådär på måndagkvällen. Sen tror jag att det är kul att se ett program där personerna småtjafsar och skämtar med varandra och verkar ha genuint kul tillsammans, vilket ju är sant. Vi har så fruktansvärt kul ihop.
Det som gör det så kul att jobba med Trädgårdsmåndag tycker Pernilla bland annat är formen för programmet.
– Vi har inget manus. Vi vet ungefär vad vi ska göra när vi kommer på morgonen, att vi ska plantera lökar eller bygga en spaljé men vi vet inte vad vi ska säga. Det kan ju bli ganska rå stämning men vi har fruktansvärt kul ihop och så får vi plantera och odla och göra det vi tycker är roligast. Så det är lätt att jobba med dem.

Inne med stadsodling
Just nu är det framför allt mycket stadsodling, att i brist på en trädgård plantera i trädgårdslådor men också att odla det man själv vill äta, som är populärt menar Pernilla. Något man kommer ta fasta på i programmet och de som tittar på Trädgårdsmåndag kommer bland annat kunna se när Pernilla och John gör en stadsodling, terrassodling, spaljéer och en världsgrönsaksträdgård. Men Pernilla tycker ändå inte att man ska se programmet bara för att lära sig hur man själv ska göra.
– Vi gör saker som alla trädgårdsälskare gör så här års. Jag kan inte säga att man ska titta för att lära sig saker utan mer för att inspireras och få lust att gå ut i sin egen trädgård.

Ska få gå långsamt
Hennes bästa tips är att inte ha för bråttom i trädgården.
– Det är ju lite långsamhetens lov i trädgården. Man får helt enkelt lära sig att det är långsamt och att det måste få vara det, att det är skönt. Så att man inte börjar så där man inte vet vad som ska komma upp senare eller gräver upp saker. Börjar man gräva kanske man gräver bort en massa lökar som skulle ha kommit upp senare.
Hon tycker även att man ska se till att vara påläst så att man vet vad det är man sätter för något.
– Så att man inte sätter ett träd som kommer bli alldeles för stort till exempel. De kan se så små och beskedliga ut när man sätter dem och sen står man där med ett jättestort träd när de växt till sig. Det vet jag, för att jag gjort det själv så många gånger.
Hon berättar även att hon för ett tag sedan satte ett guldregn i sin trädgård.
– De är så fina men de är ju jättegiftiga så nu har vi gått och skrämt våra barn med att de inte får stoppa något i munnen. Men nu plockade jag bort det för rätt vad det är är det något barn man inte har koll på, eller om man säljer huset och de som köper det inte vet vad det är som står i trädgården. Så man ska veta vad det är man sätter helt enkelt, säger hon.

Hur ser din egen drömträdgård ut?
– Den är större än den jag har nu och den är uppvuxen men inte färdig. Så det finns ett begränsat område där jag får gräva och hålla på utan att det är för betungande. Sen ska där finnas många gångar och rum, en stor köksträdgård, en lund och en rosenträdgård. Så jag skulle behöva en dubbelt så stor trädgård som nu och en trädgårdsmästare. Kanske John som bor i ett litet hus där ute, det hade varit toppen, avslutar Pernilla.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!