Foto: Maria Wall

Irritationernas 10 i topp!

Okej, vi bor inte i Syrien eller i Afghanistan. Vi blir inte bombade, bortförda eller mördade. Det vi klagar över kallas ofta i-landsproblem. Lämpliga ventiler att lufta sådana är Ring P1 eller Debatt i TV. Jag vet folk som längtar efter dessa program och höra hur andra klagar. Grattis! Jag tror att just ni har sett fram emot att läsa krönikören Karlssons klagan. Det här irriterar mig mest just nu.

1: Köp Vasaplan!!!
Killen som står på gågatan utanför MVG och säljer tidningen för socialt utsatta personer. Han tjoar och glammar så det hörs ett helt kvarter: ”Nu drar vi i handbromsen, lätta på lädret, köp tidningen Vasaplan till stöd för de hemlösa och ingenting annat.” Tips: Sänk volymen eller dela ut Bilson-öronproppar. Eller ännu hellre; byt försäljningsställe till Vasaplan.

2: IQ Nordmaling
Det strategiska läget mellan Övik och Umeå. Billiga bostäder. Närheten till havet och till Botniabanan. Perfekta förutsättningar för framtidstro och tillväxt. Men allt tycks gå åt fanders i detta samhälle. I kommunhuset, i politiken, i skolan. Det senaste smarta förslaget är att lägga pendeltrafiken till Övik och Umeå längs stambanan några mil inåt landet. Jag säger som de gör i På spåret: Vart är ni på väg?

3: Umeås cyklister
Ni bryter mot alla lagar och regler när ni cyklar på gågatan, ni cyklar mot enkelriktat, ni cyklar på trottoarer och vinglar omkring bland fotgängare, barn och pensionärer. Det är bara en tidsfråga innan vi samlar ihop ett garde som kör in käppar i hjulen så det blir tvärnit och ni drattar i gatan med huvet före.

4: Proppar i passager
Har ni märkt hur ofta folk av en ren händelse möter gamla bekanta precis vid ingången/utgången till våra shoppinggallerior? Av någon anledning är det just i dessa passager gamla bekanta träffas och pratar fjällsemestrar, skoterutflykter och annat. Eller så är det barnvagnar det ska tittas i och bäbisar det ska gullas med. Flytta på er! Ni står mitt i farleden!

5: Walkie talkies
Folk som sitter på bussen eller går omkring och pratar högt i sina mobiltelefoner. Har de hörsnäckor tror de också att ingen annan hör deras samtal. Antingen lägger ni av med den fula ovanan eller så sätter ni på högtalarfunktionen på er smarta telefon så vi kan höra även den ni talar med.

6: Telefonförsäljare
Jag sa upp mitt fasta Telia-abonnemang för den sakens skull, men nu har de hittat till mobilen. Tack och lov har jag två mobiler och de har bara hittat till min passiva mobil som jag har på tyst läge. I den finns just nu ca 50 obesvarade meddelanden från ett företag som heter Wecall i Jönköping. Det företaget gick i konkurs för två år sedan och jag hoppas de går i konkurs igen. You talkin’ to me? Nope!

7: Pointless powerpoints
Alla dessa grupper av företrädsevis offentligt anställda som ska träffas för konferens eller liknande där inhyrda konsulter visar upp sina pointless powerpoints med staplar, kurvor, tabeller och i punktform vill beskriva hur verkligheten ser ut. Undrar hur många onödiga timmar som ägnas åt sådant per år av folk som hellre skulle kunna göra nytta – i verkligheten.

8: Baylan & Björklund i TV
Visst jobbar riksdagen nu? Visst sammanträder utskotten, regeringskansliet och alla departement för rikets bästa? Då undrar jag varför många folkvalda politiker hellre står i TV och käbblar. Visst är det bra med offentlig debatt men hur mycket påverkar tillfälliga opinionssiffror de beslut ni tar? Vi som röstar på er kan nu ändå ingenting göra – förrän i höst. Nej gå till jobbet och gör det ni ska!

9: Läge 3, 4, 5 på spisen
Alltid när jag sätter på spisen är det läge 6 på vredet för att snabbt få upp värmen på plattan. Kokar jag spaghetti låter jag det koka utan lock på 6:an, kokar jag mandelpotatis eller ägg vrider jag ner till 1:an eller 2:an. Det samma gäller grytor som får långkoka. Men vad ska jag ha 3, 4, 5 till? Det irriterar mig att jag inte kommer på någon lämplig funktion för dessa lägen på spisen.

10: Att vänta på klicket
När jag tvättar i tvättmaskin. Vattnet är tömt. Tvätten har centrifugerats. Trumman där tvätten ligger tumlar sakta framåt, bakåt. Tvätten är klar men nu tar det fortfarande ca en minut. Man står där med böjd rygg och fån-glor på tvätten i väntan på klicket innan luckan öppnas. Lägg ihop alla dessa minuter vi stått på det viset och väntat till ingen nytta. Visst är det irriterande?

Gud så irriterad jag blev nu att bara skriva det här, hoppas ni andra hade kul åt mina klagomål. Nu får ni själva klaga på något för varandra. Jag går ut i morgonsolen. God Morgon!

Ja du Nicklas. Jag fick betyg redan i första och andra klass i skolan och jag har inte lidit av det. Men det är politiskt inkorrekt att tycka så idag. Hur ser du på betygen i skolan? Vilka ämnen var du bäst i?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!