Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Jakten på fuskbyggare fortsätter

Fuskbyggarna är programmet där familjer som drabbats av fuskande byggare får hjälp. Medan Martin Timell leder ett team av hantverkare som åtgärdar felen, konfronterar Per Nyberg de fuskande byggarna. – Det handlar om individer som gör ruttna jobb och lurar människor, säger Per som är ny i programmet som nu är inne på sin femte säsong på TV4.

Du hade inte sett tidigare säsonger men tackade ändå ja till att leda programmet när Lennart Ekdal slutade. Vad lockade dig till Fuskbyggarna?
– Anledningen till att jag inte sett programmet är att jag bott i London de senaste fem-sex åren där jag jobbat för CNN. Min föregångare är en tung journalistisk profil och när jag blev tillfrågad ville de fortsätta med det arbetet, att fördjupa den grävande journalistiken. Jag är ingen ny Lennart Ekdal som vissa velat kalla mig, utan jag gör det här på mitt sätt. Grunden i programmet är ett ofantligt journalistiskt arbete. Det som lockade mig är att det är ett sätt att utveckla min egen journalistik samtidigt som man kan hjälpa familjerna och försöka trycka bort de här människorna från byggbranschen så att inte fler ska bli drabbade.
I programmet är det Martin Timell som leder byggbiten och åtgärdandet av felen, medan din uppgift är att konfrontera de här byggarna. Hur känner du inför det?
– Det är en konfrontativ situation, men innan vi ställer någon till svars har vi gjort enorma mängder förberedelser. Vi är ett helt team och kan ha arbetat med ett fall i månader. Det händer också att familjer gjort fel. Jag vill höra bägge sidor och genom konfrontationen ges byggaren chans att bemöta kritiken.
Hur reagerar de när de förstår att det är just er de har att göra med?
– De reagerar väldigt olika när vi konfronterar dem, de kan springa därifrån, säga att de vill svara skriftligt eller så kan de bli hotfulla och hota med att slå sönder kameran. En företagare satt vi i tre timmar med och pratade; det finns byggare som tar ansvar och vi är inte där för att dra ner brallorna på någon. Men även om familjen också har ett ansvar är det yrkesmän vi har att göra med. Vi är hårda och raka och för mig gäller det att känna till alla fakta så att jag vet när de ljuger. Det är för att ställa såna här människor till svars som vi gör programmet.
– Jag har hört kommentarer från folk som säger att de inte klarar av att se programmet. De blir för arga. Och det förstår jag. Jag är minst lika upprörd när jag står där med en människa som ljuger mig rakt i ansiktet.
Ni använder dolda kameror i programmet och någon brukar utge sig för att vara en potentiell kund som vill ha hjälp med något. Hur ser du på den kritik som riktats mot programmet?
– I vissa avsnitt har vi testat att inte använda dold kamera och redovisat helt öppet vilka vi är, men efter att vi då kontaktat dem har de försvunnit, gått under jorden. Och då får vi inget uttalande överhuvudtaget. När vi stämmer möte med dem är det för att se vad de lovar kunden, och ofta lovar de mycket mer än vad de kan hålla.
Hur bestäms vilka familjer som ska vara med i programmet?
– Vi får in väldigt många ansökningar och det är inte alla som går vidare. Jag jobbar inte med den biten utan kommer in senare i processen, men det jag kan säga är att företaget alltid ska ha en historik. De som gjort fel men åtgärdat felen vill vi inte ha med, utan det är de som systematiskt gör fel vi vill ställa till svars. De flesta familjer har mått väldigt dåligt av det de råkat ut för, det kan ha pågått i flera år och de kan ha lagt ut flera miljoner kronor. Vi kollar alltid med andra familjer som råkat ut för samma byggare. Sedan gör vi ett omfattande grävarbete även med familjen. De kan också ha gjort fel, inte skrivit avtal eller betalat svart.
Vad tror du hantverkare i allmänhet anser om Fuskbyggarna?
– Jag har pratat med flera hantverkare just för att jag vill höra vad de har att säga om programmet. Det som kommit fram är att de kan tycka att man målat upp det för svart och vitt, att familjen också kan ha gjort fel eller att familjen valt det billigaste alternativet när något annat hade varit bättre. Jag har också hört att programmet uppskattas för att vi avslöjar dessa byggare som ger hela branschen ett dåligt rykte. Vi har också fått kritik för att vi har med utländska fuskbyggare, men det här handlar inte om man är utländsk eller inte. Vi har kommit i kontakt med minst lika många utlänningar som gör bra jobb, och många svenskar som gör dåliga. Det handlar om individer som gör ruttna jobb och lurar människor.
Vad har du som privatperson för erfarenheter av hantverkare? Vad har du lärt dig av programmet?
– Jag är själv inte händig och kan inte alltid se skillnaden mellan ett bra jobb och ett dåligt, utan jag får förlita mig på professionella yrkesmän. Jag har lärt mig mycket under programmet, och jag renoverade faktiskt min lägenhet under hösten. Renoveringen drog ut på tiden, men jag hade en byggare jag kunde föra en dialog med och som kunde förklara varför det blev som det blev. Den kontakten uppskattade jag mycket. Däremot råkade jag ut för en riktig skojarelektriker som står i mitt hem och vill ha betalt i förskott och hotar med kronofogden – precis de här argumenten jag hört från fuskbyggare i programmet. Är man inte van så kan det vara svårt att stå emot de här byggarna när de kräver pengar eller saker, de kan vara ganska aggressiva. Jag förstår verkligen frustrationen när man kanske har sparat i tio år och drabbas av något sånt här.
Till sist, vad har du tips till den som funderar på att bygga om hemma och anlita hantverkare?
– Skriv avtal. Det finns standardavtal man kan använda och det räcker en bra bit på vägen. Betala inte i förskott. Kolla upp referenser.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!