Foto: Maria Wall

Hellre långsint och tjurig än passionerad och ångerfull

Benny K undrar om jag har några knappar som utlöser ilska och ursinne – kanske till och med lättare vansinne – hos undertecknad? Nix, Benny – några såna enkla sätt att få mig att brisera finns inte. Man skulle kunna hävda att jag har FÖR lång stubin, att det nästan blir ett problem att jag inte blir förbannad med jämnare mellanrum.

När jag var yngre trodde jag nog att jag skulle ta tillvara på dessa tillfällen bättre, i en framtid när jag blivit semi-gubbe. Att jag med ålders rätt då skulle skälla ut ungdomar (främst) helt urskiljningslöst.
Men icke. Jag förbehåller mig rätten att istället vara genuint, västerbottniskt långsint. Att arkivera orätter, att plantera och odla dessa orätter, och ge dem just så pass med näring för dem att överleva i tre-fyra decennier.
Det är ett val vi måste göra. Antingen aningen instabil och eldfängd i stunden eller balanserad och lätt missunnsam i ett längre perspektiv, man får nämligen inte vara både och.
Själv föredrar jag alternativ B, och nog är väl det här en trevligare egenskap, om vi bortser från långsintheten, eller i alla fall enklare att leva kring?
Mitt val förenklades av att det inte är så lätt att veta om man verkligen har rätt att bli arg och högljudd, eller inte.
Det är ju en grundförutsättning, att man har rätt i sak. Vi måste dessutom vara fullständigt övertygade om det, beyond resonable doubt, att vi därmed har den moraliska rätten att skälla ut folk.
Vanligtvis är jag inte det.
Så kritvitt är inte mjölet i min påse.
Innan jag hinner säga någonting dumt kommer jag på att jag ofta är en kålsupare själv, att jag inte gjort precis exakt allting rätt – och i den moraljuridiska förvirringen hinner den första ilskan gå över en smula och reaktionen blir därför ganska ljum.
Lyckligtvis är den här obeslutsamheten någonting man ofta är glad över i efterhand.
Jag räknar inte till tio, utan försöker bara lista ut om ifall jag är ute och cyklar, men resultatet blir hur som helst detsamma.
Men, nånting ska jag väl kunna bjuda på som gör mig arg och utlevande. Irriterad blir jag hela tiden, så det gills inte – nu räknas bara sånt som ger upphov till skrik och gester.
En upplevelse som platsar där är rondellkörning. Andras körning, bör påpekas. Mina känslor kan uttryckas med denna uppmaning:
”Blinka i förväg, otrogna rondellhundar!”
Och med det sagt vill jag poängtera följande:
Rondellkörning upprör inte oss superduktiga, vita, medelålders män som skriver insändare i saken därför att det är någonting svårt som vi vill kokettera med hur väl vi behärskar. Rondellkörning upprör medelålders proffschaufförer för att det är förbaskat ELEMENTÄRT, och därmed ofattbart hur så många kan misslyckas så totalt.
Nu vänder jag mig inte ens till de som är så dåliga på att köra att de i snigelfart passerar utfart efter utfart i den yttre filen – dessa stackare ska vi gemensamt hjälpa och stötta på bästa sätt – jag pratar om de förare som verkar förstå det mesta av grunderna men trots det blinkar sig UT ur rondeller. Den informationen är fullkomligt överflödig när vi övriga bilister vid det laget med blotta ögat kan se att du är på väg ut ur rondellen – att ackompanjera det med en blinkers är enbart knasigt (och irriterande). Den enda gången vi är intresserade av vart du ska är inför den här korsningen. Precis som inför vanliga korsningar. Lyss till namnet bara – färdriktningsvisare. Färdriktning = vart du är på väg, om ett tag.
(Brasklapp: Är rondellen väldigt stor, typ den vid IKEA:s blivande handelsplats söder om Teg, så kan det vara förnuftigt att även blinka sig ur, det håller jag med om, men att blinka före trumfar alltid realtidsblinkningar.)
Men, utöver den här ventilen, och sporadiska utbrott på barnen, är jag duktig på att kapsla in ilskan. Så länge jag inte går på hockey och ser Löven.
Eller när routern slutar funka...

Benny; OK. Min fråga till dig nästa vecka blir lite på samma ämne. Gör en lista över de tio saker som irriterar dig mest just nu. Det kan vara lokalt och globalt, högt eller lågt – huvudsaken är att det får ditt blod att koka.
NICKLAS BERGLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!