Foto: Jonas Borg

Brinner för magin

Det började när han var tolv år och fick sin första trollerilåda. När han var sexton vann han svenska juniormästerskapen i magi. Nu är Joe Labero sedan många år en världens främsta illusionister – och på fredag kommer han till Umeå med sin nya show ”Inferno”. – Det är en dynamisk, bensindoftande magishow där Indiana Jones möter Mad Max, med musik, rock’n’roll och ös för alla mellan fem och 95, säger Joe Labero.

Joe Labero utsågs 2009 till ”årtiondets illusionist” på magikernas motsvarighet till Oscarsgalan i Peking. Större erkännande än så går knappast att få. Men Joe Labero säker ständigt nya utmaningar. Just nu befinner han sig på turné med sin nya show, ”Inferno”, som är byggd kring temat eld. Med sig på scen har han de spektakulära eldartisterna Burnt Out Punks.
– Jag tittar alltid efter nya influenser. Jag har sett Burnt Out Punks några gånger och det kändes nytt och fräscht att ta med dem. Jag har också varit i Singapore och Asien en hel del de senaste åren, och där är eld stort, berättar Joe Labero.
Korttricks och att trolla ihop vigselringar är en sak, att ta in eld i föreställningen något annat. Det är inte riskfritt, men Joe är väl förberedd.
– Det är häftigt att ha med eld och det ska kännas lite farligt. Samtidigt är eld är inte att leka med. Jag har en bra crew och vi är förberedda på allt som kan hända.

En livsstil
Joes yrke har fört honom jorden runt. När han inte befinner sig på resande fot delar han tiden mellan sina två hem, i Singapore och Stockholm. Resandet är en del av livet som världsberömd illusionist, och en mer bofast vardag är inte något som Joe saknar eller eftersträvar.
– Hemma är där jag är, där jag lägger min hatt. Resandet är en del i livet som artist och om man tycker det är jobbigt ska man kanske inte ägna sig åt det. Det är en livsstil och får man skapa sin egen tillvaro när man är på turné. Man får också mycket inspiration och vara med om många upplevelser när man reser.
På fredag är det alltså dags för Joe att äntra scenen i Exel Arena.
– Jag älskar att komma upp till Norrland. Jag gillar naturen och lugnet. Men ofta hinner jag inte komma någonstans innan det är dags att åka vidare till nästa ställe.
Joe Labero har också ett stort bil- och motorintresse. Han kör själv en ny Jaguar, har gärna med motorcyklar i sina föreställningar och har under åren hunnit med att trolla bort både en Volvo och en Corvette.
– Visst har jag det, säger Joe och skrattar. Jag trollade upp en Corvette i luften och jag har trollat bort en Volvo med Sören Gyll i.
Om han istället skulle trolla fram en bil till sig själv…
– Enkelt. En Koenigsegg. Det är en helt sanslös bil. Det är jättekul att det går bra för Christian och Koenigsegg.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!