Foto: Johanna Lövdahl

De har hittat sitt drömhus

Det tog Roger och Nina Edqvist ett och ett halvt år att hitta deras drömhus. De flyttade in i sin villa 15 december 2007, i Sörfors utanför Umeå. – Vi fick nästan cellskräck, eftersom vi är sju i familjen var lägenheten alldeles för trång, vi ville ha något eget som var större, säger de.

Tidigare bodde de i en lägenhet i Röbäck med deras fem barn. Lägenheten var 106 kvadratmeter och de tyckte att den bostaden var alldeles för liten. Därför ville de ha något mycket större.
2006 bestämde de sig för att de skulle köpa hus, men hade även funderat på det en hel del före.
Huset de bor i nu är cirka 190 kvadratmeter och är fördelad i två våningar. Villan består av ett kök, vardagsrum, fem sovrum ett badrum och en liten toalett.
Hur gick ni tillväga när ni skulle köpa huset?
– Vi virrade runt på en massa husvisningar hit och dit, och ringde till alla mäklare som hade hus som vi tyckte var intressanta.
Tillslut då de hade hittat rätt var det Susanna Klang på Skandiamäklarna de tog kontakt med för att köpa huset.
– Hon var en mycket bra mäklare och tog sig tid, hon var jordnära, trevlig och saklig, och affären gick jättebra och jättesnabbt. Det kunde nog inte ha gått fortare, vi flyttade in redan efter en och en halv månad, säger Nina och Roger.

Ensam om att bjuda på huset
De säger att de är väldigt nöjda med hela köpprocessen. De var ensamma om att bjuda på huset, och fick därför ett bra pris på 1,8 miljoner och en hyra som är marginellt högre än då de bodde i lägenhet. Det var inga problem att få lån och trots den stora summan de måste låna har de inga problem med att ta ett så stort lån.
Flyttprocessen gick också bra. Med hjälp av deras släkt och vänner gick det smidigt att flytta in och känna sig hemmastadda.
Huset är stort och har mycket utrymme så att familjen inte behöver trängas mer.
– Min första tanke då jag kom hit var att vi hade kommit till Gammlia, och då fastnade jag direkt. Vi kände lugnet här, säger Nina.
Vad är det bästa med vara villaägare?
– Allt är bra med att vara villaägare, och det finns inga nackdelar alls tycker vi. I helhet är vi mest nöjda med badrummet och gården, men vårt favoritrum är definitivt vardagsrummet.
De har byggt ett eget spa med bubbelbad och andra härligheter där de kan koppla av.

Renovering har krävts
Deras gård är hela 5000 kvadratmeter och på den finns både en ladugård och deras favorit; en kornbod från 1700-talet, som de är väldigt nöjda över.
– Nog har det krävts en hel del renovering eftersom huset senast blev renoverat år 1962, med det får man räkna med då man köper hus, säger de.
Badrummet och köket är totalrenoverat och de har även gjort om kallvinden till två nya mysiga sovrum.
– Utan farfar Roland från klippen vet vi dock inte hur det skulle ha gått.
Hur ser framtiden ut för er och er bostad?
– Det ser bra ut, det finns inget större projekt att göra, småsaker finns ju alltid, till exempel, kakla köket klart, sätta upp lister runt dörrar och montera lampor med mera, och till sommaren har vi planerat renovering av ladugården.
Ida Björkås
Johanna Lövdahl

FAKTA - FAMILJEN EDQVIST
• Roger, 39, pappa i familjen. Jobbar med: IT Kundtjänst i Umeå kommun.
• Nina, 36, mamma i familjen. Jobbar med: Sjukskriven pågrund av Whiplashskada efter älgolycka.
• Lisa, 14
• Pontus, 12
• Moa, 11
• Ebba, 3
• Maja, 1
• Hunden: Wilma, 2 år (Bichon Havanaise)

Fler Artiklar
Klicka och läs!