Foto: Maria Wall

Ät som en undulat, skit som en elefant!

Farsan fyllde nyss 88 år och morsan fyller i dagarna 85. Farsan var aktiv idrottsman både i ungdomen med hockey och fotboll och jag tror han avslutade karriären i mitten av 60-talet med att spela hockeybockey i korpen. Morsan har såvitt jag vet aldrig idrottat med någonting så genbanken jag bär på är av båda sorter.

Eftersom de är hörneforsare och kustbor i begynnelsen är de uppfödda på strömming eller siken och i övrigt är det väl makaroner och pannkakan och fläsket och kalopsen och körven och pären och färsen i alla dess former, gärna med kål. På söndagar steken med ärtor och brunsås. Ibland nymodigheter som kassler med ananasskivor och ostgratäng. När mor Greta hade läst ett recept i Femina.
I mitten av 60-talet ersattes kokt höns med grillad kyckling och pommes frites samt varma mackor som kunde göras när man hade grill i ugnen. Läskedrycker förekom endast på födelsedagar, annars var det saft ur tillbringare. Fråga; finns det någon som köper saft idag? Eller kokar sådan själv med saturnusextrakt? Eller tillhör det generationen före dem?

Jag tillhör kategorin:
”Män som matar kvinnor”
Anledningen till att jag hyllar ”genbanken min”, det vill säga mina föräldrar, är att de alltid tagit sig tid att laga bra husmanskost. Det har aldrig varit tal om kalorier eller hälsokost så vitt jag minns och eftersom jag kommer från den traditionen har jag också fortsatt i den traditionen. Det är ett sant nöje för mig att ha en hushållskassa, gå och handla och välja rätt varor till rätt pris och sedan gå och hem till spisen och laga mat samtidigt som jag lyssnar på radions P1. Men eftersom den radiokanalen ofta har vetenskapsprogram så hör jag nästan dagligen vad forskare och näringsexperter har ”kommit fram till”. Eller vad det ska bli för ”larmrapporter” just idag. Ibland ska man hålla sig till kaninmat och fibrer, ibland är det nyttigt med fett och fläsk, smör och grädde. Eftersom jag favoriserar den senare varianten – för smakens skull – kan jag naturligtvis riva morötter och äpple därtill. Inte främst för att det är nyttigt, utan för att det är gott det med.
På den senaste tiden har dock hustrun komplicerat hela tillvaron med att vilja äta enligt 5:2. Och helt plötsligt handlar matlagning om matematik. Hur gör jag en middag med 500 kalorier? Jag har alltid hatat matte.
Nu kan man ju tycka att den där maten får hon fixa själv, men nu är det så i vår familj att det är min självpåtagna roll som härskare över spisen och hon är bortskämd över att få maten på bordet när har kommit hem från jobbet. Och det spelar ingen roll att jag säger att hon inte har blivit tjock av maten jag gör, den här 5:2-maten ska testas. Så vill jag vara så vänlig att räkna kalorier för en gång skull?

Ät som en undulat, skit som en elefant!
Jag kan laga till vilken mat som helst nuförtiden. Det räcker med att jag sett receptet en gång så vet jag hur det ska tillagas och hur det smakar. Men att laga efter kaloritabell är någonting som jag aldrig har gjort och redan när går och handlar märker jag att jag blir mer irriterad än vanligt. Jag passerar till exempel tre hamburgerrestauranger på vägen till affären och när jag ser traktens överviktiga ungdomar sitta där och glufsa i sig är det nära att jag vill gå fram till dem och utbrista: ”Ät som en undulat, skit som en elefant så slipper ni ha träningsoveraller hela livet.” Anledningen till att jag vill reagera som en grinig gubbe är förstås frustrationen över min egen situation. Om jag ska tillaga mat enligt 5:2-modellen. Kommer inte det också att fördyra inköpen? Kommer inte det också att försvåra för mig att snilla undan några tjugor ur hushållskassan jag förfogar över och som jag gärna spelar på lunchtravet med? Och här har jag också svaret på Nicklas fråga: Vad har jag för knep för personlig utveckling och välbefinnande? Svaret är då; Jag vill ha en vardag där jag själv lagar mat som jag gillar och i min dagliga kost ingår även en liten dos dopamin. Den får jag ofta genom att spela lunchtrav med några tjugor som jag fifflat till mig ur min egen hushållskassa. Fucking 5:2. Jag hatar nymodigheter som får hela min tillvaro att skaka i grundvalarna. God Morgon!

Ja du Nicklas. Nu har jag avslöjat att jag fifflar med hushållskassan för att tillfredsställa mitt behov av dopamin. Vad har du för hemliga lustar? Käkar du efedrin för att bli bättre i tennis och innebandy som din namne Bäckström i NHL?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!