Foto: Maria Wall

Ska jag slänga, eller ge till en loppis?

Jaså, Nicklas påstår att man får en dopamindos av att göra sådant man borde ha gjort för länge sedan. För min del handlar det i så fall om att sortera och slänga ut saker ur skåp, garderober och förråd. Det där borde vara en ganska enkel process, men det är det ju inte. Felet är att man håller i prylarna och tänker ... men det här kan jag nog använda till någonting sen. Jag gör ett försök och ser var jag hamnar.

1. ”Gå igenom garderoben”
Karlar köper sällan kläder och det upptäcker jag genast när jag tittar i min egen garderob. På blandade galgar av alla sorter hänger skjortor i flera årgångar, hälften är strukna hälften inte. Jag har flera skjortor som kräver manschettknappar. Har jag några manschettknappar? Förmodligen väntar jag på en loppis någonstans där jag kan köpa sådana. Hm. Fick jag förresten inte manschettknappar av Vasabåtarna när jag jobbade med Olle Krooks för länge sedan. Visst var jag på en ölresa en gång med Pripps? Visst fick jag knappar av dem, var är de idag? Alla de här skjortorna med ”slim fit”, hur länge sedan var det jag hade kropp för sådana? Jag sparar för mycket i tron att jag ska förändras för passa min garderob, när det egentligen borde vara tvärtom.
Nej, jag slänger även smokingskjortorna. Vem vill ha manschettknappar där det står Vasabåtarna eller Pripps? Om jag nu överhuvudtaget hittar dem! Eller vänta nu. Kan jag ge det till en loppis?

2. ”Gå igenom köksskåparna”
På första och andra hyllan i köksskåparna har vi i regel sådant vi använder varje dag. Platta och djupa tallrikar. Glas och koppar och assietter. Är de inte där så är de i diskstället. På tredje hyllan har vi äggkoppar och vinglas och ännu mer kaffekoppar i den händelse att vi får främmande. Där finns även platta och djupa tallrikar från en annan tid. Det kan vara sådant som blivit kvar från tidigare serviser. Sådant sparar man om man händelsevis skulle ordna stora kalas och bjuder på köttgryta, men hur ofta ordnar man sådana? I och för sig ska det vara ”chict” med blandat porslin enligt trenderna men kan man ställa till med kalas bara för att vara trendigt ”chic”? Ja, kanske.
På de allra översta hyllorna finns i en salig blandning några tekoppar från Arabia som aldrig slängts för att de var dyra en gång. Här finns även uppsättningar med glas. Ofta med ett ursprung som glas där det varit gelé, senap eller annat. Några tillbringare av plast, samt alla dessa glasburkar som en gång innehållit gurka, sylt och annat. Är locken kvar? Hur mycket frusna lingon och blåbär har jag i frysen? Ja, inte tillräckligt mycket för att fylla alla dessa burkar.
Nej, nu slänger jag hälften av det som finns på övre hyllorna i köksskåparna. Eller vänta nu. Kan jag ge det till en loppis?

3. ”Gå igenom källarförrådet”
När vi flyttade in i hyreshuset vi bor i slängde jag in en massa saker i vårt källarförråd. Det var drygt 14 år sedan. Sedan dess har jag varit där kanske en gång per år och tagit ut någonting, och sedan gått ut ur källaren innan lampan slocknat. Någon gång har jag hämtat en matta där, någon vinterjacka. Senast jag var där tog jag med mig en kartong med gamla manus från teveprogram och revyer. Det är det enda. Kvar i källarn finns barnens vinterjackor från 80-talet, ett akvarium, flera högtalare, några trasiga stereoanläggningar, en låda med videos jag fick av Sven Lindahl en gång i tiden med tidiga MTV-snuttar. Här finns skridskor av alla sorter och slalomskidor jag hyrde av IKSU på 70-talet och som jag ännu inte lämnat igen. Jag tror att jag har hämtat upp dotterns spegelvägg en gång. Eller herdemattan hon hade.
Där nere finns ett liv eller flera. Det är 80-talet och 90-talet som ryms där. Jag undrar om jag kan slänga allt det där nu. Eller ska jag ge det till en loppis?

4. Men grannarna har det värre
Mitt i mina funderingar går wi-fin sönder så jag kommer inte ut på nätet. Jag vet inte om det är fel på datorn, på dosan min eller på uttaget i väggen. Eller om det är fel i hela huset? Jag går ner till mina grannar som bor under mig för att fråga. Det är två killar som bor där och jag vet att åtminstone en av dem är datorkunnig. Jag vet att killarna brukar vara på auktioner och sådant men lägenheten deras är något full med prylar och grejer. In fact. Det är mer än jag någonsin sett i en antikhandel som bara samlar och där ingen säljer. Ojdå, sa jag. Har ni varit på auktion nu igen. Nej, sa de. Vi har dragit på oss två dödsbon från våra föräldrar och vi har inte hunnit sortera vad vi ska ha kvar och inte. Till detta ska läggas deras eget bohag de samlat sedan 1974.
Jag tänkte ... mmm. Ja lycka till! God Morgon!

Ja du Nicklas. Mina grannar är trevliga och lätta att ha och göra med. Hur har du det med dina grannar där du bor? Hur många kan du låna en vinare av om det skulle behövas?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!