Foto: Mattias Ankrah/SVT

Husdrömmar med relationerna i fokus

SVT:s nya satsning Husdrömmar handlar om vägen till drömhemmet. Att bygga ett nytt hus eller renovera lägenheten innebär mer än ekonomi och ritningar – det påverkar relationen och vardagslivet som växer ihop med utmaningarna att förverkliga sin stora husdröm.

I åtta program följer vi åtta familjer och åtta projekt – villor, vindsvåningar, nybyggen och renovering. Med på resan finns Gert Wingårdh, en av Sveriges främsta arkitekter, och tv-profilen Pernilla Månsson Colt som leder programmet. Under de två år som inspelningarna pågått har hus vuxit fram, förhållanden stärkts men par har också gått skilda vägar.
– Det skiljer sig från andra liknande byggprogram. Vi har fått iaktta vad som händer när man satsar på ett av de största projekten man kan ta sig an tillsammans, iaktta familjernas liv och komma dem nära. Att bygga ett hus kan vara ett otroligt enande projekt men det kan också sätta relationen på sin spets, säger Gert Wingårdh.

Utmaning för relationer
I det första programmet ville paret Fredrika och Tommy bygga ett helt nytt lyxhus, i Kungsbacka. Med en boendeyta på över 400 kvadratmeter, gästhus och pool var det ett stort projekt de tog sig an med det slutade med att de avbröt sina bröllopsplaner och gick skilda vägar. Gert Wingårdh menar att det inte är ovanligt att byggprojekt spräcker äktenskap och förhållanden.
– Jag tror inte att alla är beredda på vilka utmaningar relationen kommer möta när man bygger hus. Jag har själv varit där, i mitt förra äktenskap, så jag vet av erfarenhet.

Spännande lösningar
I varje program följs ett byggprojekt, en familj, och i slutet visas det färdiga resultatet. De två år som inspelningen har pågått har varit korta, ur en arkitekts synvinkel.
– Det var på håret att vi skulle hinna klart i vissa fall. I tv-världen är två år en lång tid att arbeta med en serie. Men att bygga ett hus på två år är en helt annan sak, det är kort tid, säger Gert Wingårdh.
Vindsvåningar och nybyggen – de olika projekten har krävt olika lösningar och Wingårdh har med sina många års erfarenhet i bakfickan kunnat ge goda råd till de byggande familjerna.
– Alla boenden har varit häftiga på ett eller annat sätt och idéerna har varit lika spännande som människorna vi mött. Med mig har jag haft vågade kollegor som testat och föreslagit saker som jag aldrig hade vågat satsa på själv. Det har varit en rolig process.

Pimpad stuga
Som arkitekt är Wingårdh prisad runt om i världen för sitt arbete men när det gäller sitt eget drömhus har programledare inte ritat det själv.
– Jag bor i en lägenhet i Göteborg men sen har vi också ett torp några mil utanför stan. Det är det där gamla, röda, idylliska torpet som vi pimpat som tusan. Nu är det verkligen mitt drömhem.
SOFIA JOHANSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!