Lästips: Gourmetträdgården

Lena Israelsson Bonnier Fakta

Jag har alltid gillat de som nördar in sig på ett ämne och verkligen går in för detta. Att gå till Costas i Umeå och dricka en riktigt god kopp kaffe är till exempel en av de saker som ofta kröner min dag. Det är något särskilt med mat som odlats och som på Costas rostats och bryggts med omsorg och kärlek till råvaran. Det blir lite mer på riktigt och kärleken man odlat maten med når ut till ens höstfrusna hjärta och värmer en enda in i själen.
På samma sätt som kaffet på Costas går man i denna bok in för grönsaksodling i större grad än till att se till det lättast möjliga. Här vill författaren istället sprida ett större odlingsansvar med större fokus på smaken men även på att bevara mångfalden och arvesorter. Vi får därför ordentliga bakgrundshistorier till alla de sorters grönsaker, kryddor och örter som tas upp. Vilka alltså är speciellt utvalda för sin smaks skull. Även odlingstipsen förklarar noggrant hur vi ska göra för att få till så mycket som möjligt av de unika smakerna för just de olika grönsakssorterna som beskrivs.
Detta är med andra ord en odlingsbok för verkliga entusiaster som tar odlandet på större allvar. Det är mer än bara grönsaksodlande det är kärlek.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!