Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Magda i kamp om bästa trädgården

– Om man tycker att det är mycket jord i början ska man ge det ett par program så kommer man se enorma förändringar för det händer saker oerhört snabbt, det säger Gunnel Carlsson, jurymedlem i SVT:s nya satsning, Trädgårdskampen.

I det nya programmet, Trädgårdskampen, tävlar tio deltagare som alla fått var sin trädgårdslott på 70 kvadratmeter om att odla den bästa trädgården.
– De har precis samma förutsättningar. I det första avsnittet skulle de till exempel anlägga en perennrabatt. Då fick de under viss tidspress välja ut vilka växter de ville ha. Sen kommer de bland annat även få göra en köksrabatt och en sittplats så till slut kommer det ha blivit en hel trädgård. Men det finns även andra helt faktabaserade deltävlingar där de till exempel ska para ihop rätt verktyg med rätt växt, berättar Gunnel.
För varje avsnitt är det en deltagare som åker ut och det juryn tittar på i sin bedömning är bland annat att de planterar växterna ordentligt och sätter dem i rätt förutsättningar.
– Det kräver att de har lite växtkännedom. Vi tittar mycket på hantverket, att de ska göra rätt men vi tar även hänsyn till snygg design och att växterna passar och trivs bra ihop så att det blir ett snyggt slutresultat. Men det är klart det kan bli rätt subjektiva bedömningar och det var inte alltid som vi var eniga utan vi fick diskutera ganska ordentligt. Så det kan nog hända att de i TV-soffan har en annan uppfattning än oss. Så är det ju ibland, man tycker inte alltid lika.

Blev uppringd
En av de tävlande är Magdalen ”Magda” Alatalo från Umeå som inte ens behövde söka till programmet utan en dag blev uppringd av SVT.
– Jag hade semester och stod på balkongen då de ringde från SVT helt out of the blue. De hade läst min blogg, Fru Magdas, och tyckte att jag skulle komma på casting så efter lite övertalning tänkte jag att det är roligare att säga ja än nej.
För Magda själv är det grönsaker som dominerar då det kommer till odling och hon säljer även det hon odlar på bondens marknad i Umeå.
– Jag odlar ju väldigt mycket grönsaker, det är närmast ett jordbruk, vi har mellan 0,5 till 1 hektar där vi odlar grönsaker.
Hon berättar att rotfrukterna och grönsakerna odlas med traktor på en åker men att kålen fått flytta in i trädgården.
– Jag tycker att det blir både gott och vackert med kål så jag tycker att det är fint med alla mina grönsaker.

Egen hushållning
Och det är självhushållningen som Magda brinner för, något hon alltid hållit på med, och hon beskriver det snarare som något hon aldrig slutat med istället för något hon börjat med.
– Jag är uppvuxen nära den världen och har odlat i alla år. Morfar var yrkesfiskare och mormor odlade potatis i fjällvärlden och vi hade även renar fram till skiftet 1980-1990-tal. Det är ju så människor har levat. Det är ju att vi köper vår mat i affären som är det nya, men jag tycker att det är en viktig tradition att föra vidare. Det är så jag vill leva.
Hon berättar att hon och hennes pappa slaktade får för några veckor sedan och att hon även jagar.
– Så jag har frysen full av kött och kan fortfarande gå ut och hämta grönsaker jag själv odlat. Det är en härlig känsla tycker jag. Nu låter det kanske som att jag är någon Hedenhös men jag är även jurist på Brottsoffermyndigheten till vardags så det är en spännande blandning mellan pumps och gummistövlar.

Tävla med trädgårdar
Både för Magda och Gunnel har det bästa med tävlingen varit att få träffa alla de andra trädgårdsintresserade människorna och få se hur de gör.
– Man kan tycka att det är ett väldigt specialinriktat intresse men när man börjar krafsa i marken ser man hur otroligt brett det är, säger Magda.
Kanske kan det tyckas märkligt att tävla i trädgårdsodling och det var även något som Gunnel själv funderade över då hon fick frågan om att delta i programmet.
– Men det har man väl på ett sätt alltid gjort. Chelsea flower show i London är till exempel en slags tävling och den har väldigt hög status och prestige. Men sen är det väl också det vi alla gör hemma då vi tänker ”nu ska jag göra den finaste och bästa trädgården” och jämför med grannens.

Nya sammanhang
Men även om programmet är en tävling handlar mycket samtidigt om kunskapen de tävlande förmedlar.
– När man släpper loss tio trädgårdsintresserade personer lär man sig saker både av deras rätt och fel och det är ett väldigt snällt program, vi mobbar inte ut någon.
Även Magda tycker att det funkar med tävlingskonceptet:
– Man kan tävla i allt, det är ett format. För mig är trädgård inget som går i höghastighet men man får ta det för vad det är, och är det ens hälften så kul att titta på som det var att spela in kommer det bli helt makalöst.
Hon tror även att tävlingskonceptet kan locka nya tittare än ett traditionellt trädgårdsprogram.
– Hade man gjort det till ett vanligt trädgårdsprogram hade man nått ut till de redan frälsta. Nu når man kanske en ny publik och det känns kul att kunna inspirera till trädgårdsodling och grönsaksodling som jag brinner för.

Lärorikt och lustfyllt
Magda vill inte avslöja för mycket om hur det var att spela in programmet men hon tycker att det ska bli kul att återuppleva minnena och lovar även att kommentera programmen allt eftersom på sin blogg och på hennes Facebook-sida och själv har hon inspirerats av programmet.
– Jag är ganska inspirerad av engelska cottege gardens och franska potageer så jag har funderat på att gräva om där hemma. Mitt i trädgården där jag har kålen nu ska jag odla en potage i sommar. Grönsaksmängderna odlar vi med traktor på åkern men jag gillar även det lilla och blev väldigt inspirerad av programmet så jag har grävt en rabatt och jag hoppas att det ska inspirera tittarna också.
Även Gunnel tycker att man ska se programmet för att lära sig och inspireras.
– Man ska se det som ett kul program med oerhört mycket lust i och för att bli en klokare trädgårdsmänniska. Även om du har kul kommer du att lära dig mycket, försäkrar Gunnel.

”Ha roligt och stressa inte”
Bådas bästa trädgårdstips är annars att man ska se till att fokusera sitt odlande till det man själv tycker är kul,
– Oavsett vad man ser på Trädgårdskampen ska man hålla sig till det man själv tycker om. Så att man blir vän med sin trädgård och inte faller för frestelser som inte funkar hos en själv, säger Gunnel och även Magda är inne på samma spår.
– Gör det du tycker är roligt. Det måste vara din egen lust som driver dig. För mig är det nyttan men det kanske inte alls är det som driver dig.
Gunnels varning är därför också att det är lätt att ta sig vatten över huvudet och att tänka hela trädgården på en gång istället för att ta det lite åt gången.
– Låt det ta tid. Fäll inte ett träd innan du vet säkert att du inte vill ha det och ta inte för stora beslut innan du är helt säker. Det kanske är konstigt att säga när man gör ett program där saker går på tid men det ligger ju i programmets struktur och det är inte detsamma i vardagen.
Även Magda tycker att man ska undvika måsten och situationer som blir för mycket för en.
– Man kan ju alltid känna att det är en växt som man vill ska leva men om man tycker att det blir för mycket så herre gud det är bara en växt. Ta bort den. Jag betalar gärna med en hel del jobb och lite blod om jag skulle skrapa mig men inte med några tårar.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!