Foto: Maria Wall

Guitars – the Museum. Umeå får en världssensation!

I somras kunde man se en svart luftballong sväva över Umeå. På den stod i en röd formgiven logotype: Guitars the Museum. Jo jag visste vad det handlade om. Och vi hade hoppats länge på den här nyheten. Att tvillingbröderna Åhdén äntligen skulle få en plats att hänga alla sina gitarrer de samlat på i 40 år.

Vi är många som känt till den samlingen men aldrig sett den. Nu den första februari öppnas Guitars the Museum. Men det är mer än det. Vasaskolan, som ligger mellan Folkets Hus och Norrlandsoperan har byggts om ett hus med musikaffär, skivaffär, pub och restaurang, en ny rockscen för etablissemanget Scharinska Villans stora utbud av rock och pop och så naturligtvis detta gitarrmuseum i världsklass.
Men låt mig gå tillbaka lite i tiden...

Journalisten från London
har aldrig sett nåt liknande
Innan höstkylan slog klorna i oss träffar jag på NK:s uteservering på gågatan Fredrik Fagerlund, krögare och arrendator av Scharinska Villan. Han sitter där och pratar med en annan kille som visar sig heta Mick Taylor. Ja det är inte Mick Taylor, gitarristen, utan Mick Taylor journalisten. Han jobbar på facktidningen Guitarist, ett påkostat magazine som görs i London och har flugit hit av en anledning; att få träffa tvillingbröderna Åhdén och få en förhandstitt på deras stora samling av elektriska gitarrer. Mick Taylor har varit hemma hos supergitarristerna i världen och hos flera excentriska miljonärer som samlar gitarrer och han har skrivit om dem alla. Nu har han sett bröderna Åhdéns samling och han är lyrisk:
”Jag trodde jag hade sett allt, men den här gitarrsamlingen som finns här i Umeå är fullständigt makalös. Dessutom är ju storyn om tvillingbröderna Åhdén unik. Jag menar vi är inte i Seattle nu, eller i London. Vi är i en liten stad i norra Skandinavien som jag aldrig hört talas om tidigare. Och så de här killarna som har samlat på sig några av de mest unika gitarrer som har funnits i världen. Det är ett scoop!”

Ryktet om Umeås storhet
börjar spridas över världen
Någon månad senare kommer hans tidning ut. Camilla som har Presspoint i MVG har tagit hem några hundra exemplar och skyltar upp dem på egen hylla. Artikeln om gitarrsamlingen i Umeå går över sex sidor och tvillingbröderna Åhdén är där och skriver autografer till dem som vill köpa. Det blir till julklappar och samlarobjekt. Samma tidningar finns även i London, New York och Tokyo. Nu vet världen lite mer om att det finns en stad som heter Umeå. Marknadsvärdet på detta är värt miljoner.
Nu hör även Nashville av sig och vill bli ”vänort” till Umeå. Det uppstår en viss förvirring i Umeå Kommun som gjort sig av med sina vänorter, och först säger man nej, men ... efter en stunds betänketid inser man att nog kanske man kan ha ett visst samarbete i alla fall. Jamen så bra då! Sa alla vi som undrade hur i fridens man tänkte när musikstaden Nashville i USA kom med ett så generöst förslag.
Nu efter jul har lokalerna börjat komma i ordning. Rockfotografen Roger Degerman har börjat hänga sina porträtt från alla konserter han fotat i stan och på andra ställen. Mycket från Scharinska Villan som även de har ett internationellt renommé, mycket tack vare Refused som varit en av husbanden på stället.
Hela den scenen flyttar nu in i ombyggda Vasaskolan. Och det bästa av allt. Det här blir färdigt lämpligt till invigningen av Kulturhuvudstadsåret 2014. (Till skillnad från mycket annat, don’t mention Kvinnomuseet.)

Husmoder Karlssons tips
fick en snabb avbasning
Jag läste nyss Keith Richards memoarer och har lärt mig det att vill man ha kontakt med Keith Richards ska man inte prata om Mick Jagger utan hellre om scouter eller om ... matlagning! Ja, Rolling Stones gitarrist har alltså inte bara ägnat sig åt rock’n roll, sprit och fruntimmer. Han älskar att stå vid spisen och laga till sin egen bangers and mash. Stekt korv i HP-sauce och potatismos med mosade ärtor och en del annat jox. Eftersom Krönikören Karlsson vill vara en hjälpsam husmoder tog jag nu kontakt via Facebook med Scharinskas Fredrik Fagerlund som med Jonas Svedin driver restaurangen på gitarrmuseet.
Mitt förslag var ju då givetvis att de skulle ha Keith Richards ”bangers and mash” på menyn. Svaret kom omedelbums: ”Men fan är du dum Karlsson. Vi har väl också läst Keith Richards memoarer så det var väl den första rätten vi tänkte på när vi komponerade menyn. Gå in på hemsidan och läs.”
Nu ska jag dit på invigningen och testa den där rätten och vara lite kritisk. Sen ska jag säga till dem att de minsann får bjuda in Keith Richards så det blir rätt ackord i smaken. Ja eller nåt annat tufft. God Morgon!

Ja du Nicklas Berglund. Den vänlige redaktören Näslund på VK har sett till att jag blivit ackrediterad till mycket av invigningen i månadsskiftet. Du som dräller med herr Dohi. Är ni inblandade på ett hörn?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!