Foto: Peter Öberg

Maria gör texterna levande

Nu är det inte bara ett nytt år, 2014, med allt vad det innebär för Umeå, det är också ett år sedan Maria Wall tog över som illustratör för Benny Karlssons och Nicklas Berglunds populära krönikor som varje vecka pryder sidan två av Bil & Bostad. Med anledning av detta ettårsjubileum tog vi tillfället i akt att ställa några frågor till Maria...

Hur känns det nu när du Benny eller
Nicklas skickar en krönika till dig att
illustrera, jämfört med för ett år sen?
– Det är stor skillnad. Jag har fått en mer avslappnad inställning. Jag har egentligen alltid väldigt kort tid på mig att komma på något och sedan teckna, och det var också speciellt att ta över efter Niklas Eriksson som alltid är så rolig och spot on. Nu har jag insett att jag inte alltid måste vara superrolig, utan jag nöjer mig med att vara mig själv och att göra det som kommer naturligt.

Vad gör du när du inte illustrerar för
Bil & Bostad?
– Jag arbetar heltid med min egen verksamhet och tar uppdrag inom formgivning och illustration. Det kan vara allt ifrån en logotyp eller en broschyr till en illustration i akvarell. Förra hösten började jag dessutom göra egna motiv till t-shirts. Jag beställer från en leverantör som har fina modeller i ekologisk bomull och sen trycks de lokalt hos Trendy Group i Umeå. Jag säljer dem i min egen webbshop, och numer även hos Butik Bravo, Kii och hos Eljest. Sedan gör jag gärna egna bilder som jag trycker som posters. Dessa kan man också hitta i min webbshop och i butikerna Bravo och Eljest.

När är det lätt att illustrera? Och när är det svårt?
– Det är olika. Ibland får jag en bild i huvudet direkt, ibland får jag många bilder och ibland är det svårt att komma på något. Då brukar jag ta en löprunda, det brukar fungera. Jag har också lärt mig att inte rita i förväg innan jag läst krönikan. Jag gjorde det en gång när Benny skulle skriva om bröderna Landby, men det gjorde han inte! Sånt kan ändras. Som tur är fick jag användning av den illustrationen på annat håll...

Vilka reaktioner får du på dina illustrationer?
– Jag syns ju inte lika mycket som Benny och Nicklas som har sin bild i tidningen, så det är inte lika många som känner igen mig. Men alla får ju tidningen, och det är jätteroligt att göra något som alla ser.

Hur gör du dina illustrationer? Papper eller dator?
– Jag gör nästan allt för hand. För krönikorna gör jag först en skiss som blir en pennteckning som jag sedan scannar in. Om jag får välja själv gör jag det mesta för hand, jag är rätt mycket av en ”papper och penna”-person.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!