Vitt den vanligaste färgen på nya bilar

Vitt är den vanligaste färgen på nya bilar. Var fjärde bil som sålts under 2013 är just vit, detta enligt billacksleverantören PPG Industries som sammanställt siffror från biltillverkare världen över.

Med 25 procent intar vitt ledningen bland de färger som är vanligast på nya bilar sett över hela världen – andelen har dessutom ökat med tre procentenheter sedan föregående år. På delad andraplats kommer svart och silver som står för 18 procent vardera av marknaden.
Ser man till Europa är 27 procent av bilarna vita medan svart står för 19 procent och grått 15 procent, därefter kommer silver med tretton procent.

Blått eller grönt?
Den vita dominansen är dock relativt ny, det är bara de två senaste åren vitt innehaft topplaceringen, innan dess var det silver som var vanligast, sett tio år bakåt.
Tittar man på trender just nu är blått på väg upp, enligt PPG. Särskilt i Nordamerika ökar färgen i popularitet. Kemiföretaget BASF däremot pekar i en egen rapport ut grönt som en kommande populär färg, en färg som enligt företaget inte bara signalerar miljömedvetenhet utan främst ”rättframhet, ansvar, individualitet och harmoni”.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!