Foto: Maria Wall

Inte ens en dos LSD kunde få mig att planera allt detta!

Ja nu börjar Kulturåret 2014! Eller har det inte redan börjat för länge sedan? Redan 2006 började planeringen och den 27/11 år 2009 besvärar sig Rättvisepartiet Socialisterna över att Umeå ska satsa på att bli Kulturhuvudstad 2014. När EU sa ja våren 2010 finns det redan ett kansli som jobbat något år med ärendet och jag minns när Umeås utsända kom hem från Stockholm för att fira segern på Rex, ty jag var där själv, när de allra gladaste utbrast: ”Hurra vi får behålla jobben!” Sedan dess har kansliet vuxit betydligt.

Symbolvärdet är högre än lyftkranarna
Nu får andra räkna ut vad kansliet har kostat dessa tre-fyra år med alla personalkostnader, resor, representation och vad som ingått att förbereda detta år. Jag antar att det går på åtskilliga miljoner. I den andra vågskålen får man då lägga symbolvärdet av JA till att Umeå blev kulturhuvudstad. Här handlar det om miljarder som satsas Umeås framtid. Så på ett sätt kan man säga att projektet kulturburen tillväxt har gått i hamn. Om man räknar i nya fastigheter i city, hotell och förväntad tillökning i besöksnäring.
Visst har det kostat någon miljon att komma fram till att vi inte ska ha en scoutjamboree här i stan och sponsorfirman i Stockholm som inte drog in en spänn har väl kostat några hundra tusen. Felräkningspengar? Ja, den ansvarige och högst avlönade chefen har fått nytt jobb på Gotland så nu slipper i alla fall kommunen den kostnaden. Det borde nu också bli lättare att få fram pengar till de som verkligen behöver det; till kulturarbetarna som ska fixa kulturårets innehåll. Ja ni får också mer pengar i alla era projekt. Sluta klaga!

Hello Europe. Don’t you
think we are knäppgökar?
För några år sedan var jag på ett seminarium här i stan där några 08:or framträdde och tyckte till om Umeås framtid och möjligheter. Den jag minns bäst därifrån är Cecilia Hermansson, då chefekonom på Swedbank som sa: ”Nu har ni ganska höga villapriser här så det vore bra om lönerna höjdes. Men det är ju ännu dyrare i Stockholm så det går nog att locka hit oss ändå. Det jag däremot tycker att ni ska jobba för är att det ska vara kul att bo här i Umeå. Om det budskapet går fram, då tror jag ni kan lyckas.”
Nu är vi alltså här. Kulturåret 2014. Vi har tre-fyra års arbete i ett särskilt kulturkansli. Vi har sänt ut en delegation till några av Europas större städer på ett cocktailparty som visat upp Umeå som ett exotiskt och excellent ställe långt upp i norr. Hela det där tilltaget var så flippat så jag tror att det kanske fungerar. Ja inte för att dra hit massor av besökare från Europa, mer för att visa hur crazy vi är i den här stan. Vi är knäppgökar allesamman!
Umeå är nämligen inte Jukkasjärvi ishotell. Vi är inte heller Jokkmokks marknad.

Kronprinsessan, presidenthustrun
och ... ja var är Nina Hagen?
På grund av helgerna får jag skriva denna krönika redan den 2 januari. Det har regnat hela julhelgen och nyårshelgen med för den delen. Eftersom hela planeringen för året har lagts efter de samiska åtta årstiderna så verkar det skita sig redan från början. Det finns ju ingen snö! Herregud hela invigningsprogrammet bygger ju på det! Först ska det bli SM-vecka på skidor i Gammliaskogen. Vars är snön?
Hur ska kulturkansliet för 2014 göra nu för att leva upp till all marknadsföring som har gjorts om snö på torgen, renar och samer och den här invigningen på älvens is? Jo det ser bra ut på skisserna med en cirkel av eldar, shamaner och samiska trolltrummor och vad det ska bli när en tysk arkitekt-pyrotekniker får fritt fram att tolka det samiska, det mystiska. Nu ser jag i tidningarna att media från hela världen visat intresse för invigningen och jag blir inte förvånad att se att tyska tidningar vill komma hit; kronprinsessan Victoria är ju här, tyska media älskar det svenska kungahuset. Men hur i fridens namn har man lockat hit den kinesiske presidenten Xi Jin Pings sjungande hustru Peng Liyuan!?
Hur ska man göra nu när isen har rivit på älven. Finns det fiskesamer man kan ta hit som drar not? Eller ska det bli Vattenfestival med artistgruppen Käglorna från Övikstrakten (om de finns kvar) utklädda till samer?
Allts,å jag har varit med om att ordna Monomed-VM på isen 1996 och det gjorde vi som ett enda stort spex som gick hem. Men hela det här konceptet med Umeå som Ishotellet i Jukkasjärvi ... inte ens om ni gav mig LSD kunde jag tänka ut det scenariot. Även om det fanns snö. Var i programmet finns förresten punkmormor Nina Hagen som utsetts till ambassadör för K2014? Ring henne! Hon kan säkert uppträda som valkyria från någon av Balticgruppens lyftkranar. Jag tror hon fixar Wagners Götterdämmerung. God Morgon!

Ja du Nicklas Berglund. Törs du ta dig an SM-veckan och välja sporter där som du vill se? För där finns ju en massa annat än skidåkning vad jag förstår...
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!