Foto: David Einar/TV4

”Belysning lättar upp det tunga mörkret”

Lys upp mörkret i trädgården och släpp in 70-talets djungelinspirerade växttrender i huset. Det är Äntligen hemmas trädgårdsguru Bosse Rappnes uppmaning när han tipsar om de senaste trenderna – både inne och ute.

När oktober övergår i november sänker sig mörkret över stad och landsbygd. Snön har redan kommit på besök, om än bara på korta visiter. Det är värmeljusens säsong, men också ett utmärkt tillfälle att bli kreativ med ljus utomhus. Utomhusbelysning har länge inneburit en lampa ovanför ytterdörren för många, men med ett växande utbud av olika sorters belysning är det fritt fram att ljussätta så långt fantasins gränser når.
– Det har blivit allt populärare att tänka över belysningen i trädgården. Det är kolsvart ute den här perioden, speciellt uppe i norr. Belysning lättar upp det tunga mörkret och är både praktiskt och estetiskt. Du ser vart du går och kan samtidigt locka ögat till vackra, snötäckta buskar eller en fin sten i trädgården, säger tv-profilen Bosse Rappne.

Effektfullt skådespel
Det finns många belysningsalternativ på marknaden – slingor, spotlights och lampor som sticks ner i marken eller rabatten. LED-lampor är vanligt vilket gör det billigt att driva ljussättningen. Placera lamporna rätt och du får ett effektfullt skådespel mellan ljus och mörker när grenar vajar i vinden.
– Var kreativ. Träd är vackra att lysa upp. Vinkla ljuset underifrån, så att det skiner upp mot stammen eller klättra upp och kläm fast några lampor som lyser ner genom trädkronan. Det är inte hela trädgården som ska bada i ljus. Arbeta istället med punktbelysning på träd, stenar eller något annat du tycker om i din trädgård.

70-talstrend inomhus
Inne i värmen är det 70-talsinspirerade trender som tar över bland krukväxterna på fönsterbänkarna. Det är bladväxterna som återigen tar plats i hemmen, efter en tid borta från rampljuset.
– Det ska vara lättskött just nu. Våra liv är mer fyllda av jobb och aktiviteter än någonsin. Vi är stressade, vill ha det enkelt och väljer därför växter som inte kräver ständigt bortplockande av skrumpnande blommor. Istället satsar man på bladväxter med olika strukturer och färger som ger en djungelliknande känsla i hemmet.

Kreativa grupper
Bladbegonian är populär, med sina nyansskiftningar och mönstrade blad. Den lättskötta blomman blir en kul inredningsdetalj som drar blickarna till sig med sina skiftande färger i gråvitt, grönrosa och rött. Och på 70-talets bladväxtsfavoriter sätts också en modern twist i krukorna.
–Trenden är att göra moderna grupper; samplantera och blanda. En murgröna kan få slingra sig runt en kvist som agerar blomstöd och bladväxter i silver, rött och mörka toner kombineras. Det är en otroligt kreativ trend. Istället för att bara rada upp växter i krukor tänker man efter hur växterna kan samspela i grupper. Det är bara kreativiteten som sätter stopp för vad som finns i fönstren just nu.
SOFIA JOHANSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!