Foto: Jimmy Widerlund

”Jag hämtar mycket av min inspiration från 60-talet”

Han är självlärd, har världen som sin marknad och visualiserar allt från exklusiva bilar och båtar, till lägenhetshus och broar. På kontoret står hyllorna fulla med modeller från 50- och 60-talet. Det är tydligt var inspirationen har hämtats för att skapa Zolland Design. – Jag är en retro-gubbe, säger Bo Zolland, det går inte att komma undan.

Har du någonsin velat vara någon annan, eller drömmer du kanske om att en gång för alla göra verklighet av dina visioner och starta en ny karriär?
Föreställ dig då att du är född och uppvuxen i Luleå, och att du som fjortonåring flyttade söderut, till Västerbotten och Umeå. Föreställ dig att du gjort sprängskisser och illustrationer till manualer och instruktionsböcker för skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest i femton år, men att det egentligen är båtar som verkligen intresserar dig. Du startar därför ett eget företag, där dina egna drömmar kan bli till verklighet, där du visualiserar originella tolkningar av båtar och bilar, som sedan gör dig ett namn på bilbloggar och motortidningar världen över. Om du kan föreställa dig det, då är det kanske du som är Bo Zolland, en av Umeås mest innovativa hantverkare.
Bo Zolland startade sin verksamhet 2002, men mycket har hänt sedan dess. Efter elva år Öst på stan har företaget nu flyttat in till Rådhusesplanaden, och dessutom gjort ett namnbyte, då Vizualtech har blivit Zolland Design AB.
– Den enda förändringen efter namnbytet, är att företaget nu är ett aktiebolag. Tanken med det nya namnet är att ta vara på mitt efternamn, som faktiskt lyckats bli ganska känt, säger Bo Zolland.

Båtar i blodet
Företagsnamnet och lokalerna är dock inte den enda förändringen som skett sedan starten. I början var verksamheten nämligen mest fokuserad på teknik, medan den nu utgörs till 80 procent av båtdesign, en omställning som Bo menar har passat hans färdigheter alldeles utmärkt.
– Jag är själv båtägare, har kört båt sedan jag var liten, och det är också med den typen av design som jag har störst självförtroende. Det sitter i blodet sedan barndomen, säger Bo Zolland.
Hans båtdesigner har fått mycket uppmärksamhet genom åren. Under 2009 blev han bland annat betrodd med uppdraget att designa ett eget koncept åt den amerikanska båttillverkaren Glastron.
– De kände att utvecklingen av deras modeller hade gått i fel riktning och ville återgå till hur de varit tidigare, vilket passade mig perfekt eftersom jag gillar deras äldre 70-talsstil, som jag utgick från när jag designade den. Jag är en retro-gubbe, det går inte att komma undan, och det är nog därför som det där projektet passade mig så bra, säger Bo Zolland.
– Jag är uppväxt på 60-talet, så annars jag hämtar mycket av min inspiration från den tiden, fortsätter han. De hade stora visioner då. Det var en oskuldsfull tid och det speglar också designerna. Jag försöker ta den visuella stilen och göra den mer användbar och praktisk, så att det ska passa in i samtiden.

Syns över hela världen
En viktig del av Bo Zollands verksamhet är att visualisera, att visa någonting som ännu inte finns i fysisk form, ofta med hjälp av program som 3D Studio Max. Han jobbar då vanligtvis utifrån en ritning, exempelvis över ett hus eller en lägenhet, för att på så sätt kunna skapa en bild över hur produkten kommer att se ut när den är färdig, en bild som tillverkaren sedan kan använda i annonser och marknadsföring. Det är för övrigt samma tillvägagångssätt som tillämpas under hans egen lansering.
– Före och efter semestern är det vanligtvis ganska lite jobb, så då brukar jag passa på att göra mina egna designer, som jag sedan använder för att sprida mitt namn. Många av mina bildesigner brukar dyka upp i tidningar och på bilbloggar av olika slag, över hela världen. Jag gör kanske tio sådana per år, det är mitt sätt att marknadsföra mig, skulle man kunna säga.
Nominerad på Umeågalan
Marknadsföringen verkar onekligen fungera. När Umeå Fabriks- och Hantverksförening delar ut sitt årliga stipendium finns nämligen Bo Zolland med bland de nominerade. Stipendiet tilldelas den företagare eller person som genom sin verksamhet har lyckats föra hantverkstraditionen vidare. Vinnaren presenteras under årets upplaga av Umeågalan, som går av stapeln den 7 november, och Bo välkomnar uppmärksamheten.
– Jättekul att bli nominerad. Ingen är profet i sin egen hemstad, brukar det ju heta, men det är roligt att man även har fått upp ögonen för mig i Umeå, där jag inte alls är lika känd som jag kanske är på andra ställen i världen, säger han.
Närmast väntar annars en resa över Atlanten, där han bland annat ska besöka en båtmässa i Fort Lauderdale, diskutera kommande projekt och titta på konkurrenter. Hans smak må vara gammaldags, men hans verksamhet tillhör framtiden. Bo Zolland kommer fortsätta att illustrera, visualisera och designa, medan vi andra snällt får återgå till att vara oss själva igen.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!