Foto: Maria Wall

Nu går vi in i långkalsongernas årstid

Vi har alltså fyra årstider. Vinter, vår, sommar och höst. Om dessa har Vivaldi gjort en symfoni som också heter fyra årstider, eller quattro stagioni. Det finns även en pizza som heter så. När det blev aktuellt med att Umeås Kulturår 2014 skulle präglas av samernas åtta årstider så var jag fort ute och föreslog en åttkantig pizza som kunde heta Otto Stagioni och bakas lokalt.

Naturligtvis fick jag på skallen av några samiska akademiker på Umeå Universitet. ”Du ska inte skoja med oss samer”, skrev man i en debattartikel i VK. Okej då, tänkte jag.
Nu närmar vi oss kulturåret i Umeå och snart blir vi varse om vad samernas åtta årstider kan innebära för oss umebor. Men eftersom dessa årstider är konstruerade utifrån samernas liv och leverne i arktiskt klimat, med snö och renskötsel och sådant så vill det gärna bli konstruerat för oss som bor i Umeå där vi snarare lever under helt andra villkor.
Jag vill nog hävda att även de klassiska årstiderna vinter, vår, sommar, höst har spelat ut sin roll och snart bara duger att sjungas om. Som i Lisa Nilssons nya låt om killen hon saknar och som aldrig kommer, vare sig det är höst, vinter, vår eller sommar.

Vi lever i de ljumma elementens tid
Hösten är den tid då våra kära gröna umebjörkar gulnar. Nu har detta tagit en förfärligt lång tid för höstarna i Umeå tycks bli varmare och varmare. Samtidigt har vi kalla nätter och vi som bor i hyresrätter med centralvärme går ständigt och huttrar och undrar när vi ska få värme i elementen. Om det är någon central termostat hos Dovanmyra eller Umeå Energi som reglerar detta låter jag vara osagt men höstförkylningarna trivs utmärkt i Umeå eftersom vi inte riktigt vet vad temperatur hösten ska ha nuförtiden.
För någon vecka sedan var regnbågsfolket ute och gick i sin Pride-parad. I Stockholm brukar den ligga i juni-juli när det är som varmast, men Umeå väljer hösten för sin parad. Men är man gay så vill man göra som i Stockholm och de tjejer som valde att demonstrera topless blev lika knottriga på huden som kycklingarna i kyldisken på Konsum.
Umeå Fashion Week är också ett evenemang man lägger på hösten här i Umeå. Även här ger man faderulingen i om det snöar när modellerna ska gå på catwalk på Gågatan och Torget.
Men vi som står och kollar de lättklädda mannekängerna har givetvis långkalsonger på oss. För min del börjar långkalsong-säsongen redan i september.

Jag vänder mig till mina facebookvänner
Nicklas vill att jag ska hitta på mina egna åtta årstider. Nu tycker jag att samerna gott kan få ha sina i fred och jag vill inte ge mig in i deras revir och skoja till det en gång till. Jag vänder mig i stället till mina facebookvänner med frågan; Hur ser du på det här med årstider och säsonger?
Filmskribenten i VK, Nancy Bladfäldt, var först med att svara. Hon tycker att vi bara har två årstider här i Umeå; Den med långkalsonger och den utan långkalsonger. Jag håller med henne.
Hasse Andersson, inbiten golfspelare, menar att året delas upp i: Före golfsäsongen och efter golfsäsongen. Peter Norrman på LRF går på samma idé och säger: Före älgjakten och efter älgjakten. Erika Åberg nämner: Surhösthelvetet, Julhysterin, Skidvintern och Slaskvårhelvetet.
Det var några till som hörde av sig där och även de talar hellre om säsonger och utsatthet än om traditionella årstider. Vad drar vi för slutsatser av detta?

I Umeå kan vi skippa våren och hösten
Den som lever i skolvärlden delar in året i terminer och lov. Den som fiskar i älven lever efter säsonger när öringen och laxen leker. Den som lever av shopping har ett helvete för våren i stan är två dagar ungefär, sen blir det sommar. (Fyra månader utan långkalsonger.) Höstmodet kan vara lika snabbt, en vecka ungefär sen är det redan dax för vintermodet. (Långkalsonger.)
Eftersom Umeå är björkarnas stad är våren ingen höjdare för alla pollenallergiker. När vi sjunger in våren gör vi det huttrande vid våra majbrasor. Inte fan är det vår! Nej den kommer kring den 17 maj sen är det sommar den 19.
Den mest feltajmade helgen är för övrigt nyår. Då förväntas herrarna ha lätta kostymer och damerna ha glittriga lätta klänningar under pälsar och långkappor när champagnen ska smuttas i Rådhusparken utanför Rex till det traditionella fyrverkeriet.
Nej jag längtar lite grann till samernas åtta årstider här i Umeå. Förmodligen ligger det nära min egen idé om långkalsongernas årstid. För jag menar är det någon som har sett samer med bara ben under sin kolt? Nej jag tänkte väl det. God Morgon!

Ja du Nicklas. Både du och jag har bra hårväxt, men jag ser fler och fler killar som är skalliga. Inte minst bland dem som sysslar med IT. Hur kan det komma sig? Bena ut det här är du snäll.
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!