Foto: Tesla

Exklusiv elbil toppar försäljningen i Norge

I augusti i år började den amerikanska elbilen Tesla Model S säljas i Norge – och nu toppar modellen bilförsäljningen i grannlandet.

I september var den exklusiva elbilen Tesla Model S den mest sålda bilmodellen i Norge. Med 616 sålda bilar stod den för 5,1 procent av nybilsförsäljningen.
Tesla Model S är inte den enda elbil som säljer bra i Norge. I september var var tjugonde ny bil i Norge eldriven. Förklaringen till att elbilar säljer så bra i vårt grannland är att norska myndigheter har satsat på förmåner för de som köper elbil. Vägtullar och parkeringsavgifter är gratis, man får använda busskörfälten och det finns ett relativt väl utbyggt nät av laddstolpar – bara i Oslo finns fler stolpar än i hela Sverige. Skattelättnader innebär att Model S går att köpa för mindre än 500 000 kronor – ett pris som enligt beräkningar är flera hundratusen kronor lägre än det annars skulle varit.
Den norska bilmarknaden är ungefär hälften så stor som den svenska. Under september månad registrerades 12 168 personbilar i Norge, jämfört med 24 388 i Sverige.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!