Lästips: Glöd – Mat med mening

Sara Begner Norstedts

Det här är en kokbok som tar maten till nya höjder. Här får maten ta sin tid och det finns recept som tar allt från tio minuter till två och en halv timme att tillaga och då har de antagligen inte ens räknat in den extra tid som tillkommer för att man är ovan vid de olika recepten.
Men det är också en kokbok som ser maten som något mer, som en gemenskap. I boken får vi följa med Sara Begner ut i världen då hon i samarbete med We Effect besöker Kenya, Bosnien och Guatemala och hälsar på kvinnor som deltar i olika rättvise- och jämställdhetsprojekt som alla bygger på hjälp till självhjälp.
Det är en rad rörande berättelser vi får ta del av där maten alltid är det centrala för gemenskapen.
Det är svårt att inte gilla boken. Det är en färgstark bok både vad gäller det grafiska men även då det kommer till maten och kvinnoporträtten och allt illustreras dessutom av fantastiska foton. Men mest är det just gemenskapen som griper tag om mig – den där känslan av samhörighet och gemenskap som finns inbyggd i alla berättelser. Och hur maten blivit det centrala för att kunna gå vidare i livet.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!