Foto: Peter Öberg

Förbjudna skyltar i ny utställning

Det är i år 40 år sedan Sverige fick sina nuvarande registreringsskyltar med tre bokstäver och tre siffror. Skyltarna finns runt oss hela tiden, utan att vi fäster någon större vikt vid dem – oftast. Alla bokstavskombinationer är inte tillåtna, något som Mikael Back uppmärksammar i en ny utställning. – Det som är spännande med registeringsskyltar är att det är så lite som skiljer mellan det förbjudna och det tillåtna, säger Mikael.

Det var i maj 1973 som de länsvisa registreringsskyltarna avskaffades i samband med införandet av ett nationellt bilregister. Då ersattes till exempel AC (Västerbottens kod) på länets skyltar till den nya standarden med tre bokstäver följda av tre siffror. 1988 infördes även möjligheten att skaffa en personlig fordonsskylt på upp till sju tecken.
”Registreringsskylten fyller 40 år” är namnet på utställningen som just nu kan tas del av på Ålidhems bibliotek. Bland hyllorna finner man mellan boktitlarna ett tjugotal skyltar med olika bokstavskombinationer, både tillåtna och icke tillåtna – vissa även provocerande eller opassande. Att det är på biblioteken de visas är ingen slump, berättar Mikael.
– Konst och kultur kan vara exkluderande, det är samma lilla klick som tar del av den. Till ett bibliotek går alla. Jag hoppas att personer som aldrig varit på en utställning kan komma och bidra. Tröskeln för att kunna delta är väldigt låg.
Just medskapandet är viktigt för Mikael – att alla som vill kan bidra till utställningen. På hemsidan kan man skicka in egna berättelser eller minnen, eller posta bilder. På plats på utställningen finns en ”registreringsbok” man kan fylla i, samt en dator där man via hemsidan kan kolla in de inskickade historierna och bilderna.

”Spännande att diskutera”
Bokstäverna på en skylt ska vara neutrala och inte dra uppmärksamhet till sig. ”CUK”, ”FNL” och ”SPY” är exempel på kombinationer som är förbjudna.
– Det är spännande att diskutera vad som är tillåtet och förbjudet. ”XUK” som blev tillåten 2010 efter att tidigare ha varit förbjuden tycker jag är störig. Tanken med de förbjudna bokstäverna är ju att de inte ska avleda uppmärksamheten från trafiken. Det är svårt att dra gränsen för vad som är rätt och fel.
Att människor leker med ord är vanligt – se bara framgången för mobilspel som Wordfeud – och det gäller även tecknen på en registreringsskylt. I utställningen kan man läsa om människor som till exempel gör ord av bokstäverna, eller hur en bokstavs- eller sifferkombination kan föra tankarna till en person, händelse eller ett årtal. Vissa tar det ett steg längre – ”platespotters” kallas de som har som hobby att hålla utkik efter vissa kombinationer. Exempelvis finns det de som spanar efter fordon med siffrorna 001 och sedan 002, ända fram till 999 då man börjar om.
Mikael är själv ingen platespotter, och har ej heller en personlig nummerskylt.
– Jag är mer intresserad diskussionen och skapandet. Man kan säga att jag har som hobby att göra medskapande föreställningar, avslutar han.

Läs mer om utställningen här:
www.looppool.se/design/regskylt/

PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!