Foto: Maria Wall

Släpp renarna loss – det är kulturår!

Men snälla nån Nicklas Berglund. Jag är ju en positiv människa, hur ska jag kunna skriva om det jag INTE vill se eller vara med om under Kulturhuvudstadsåret? Låt mig hellre titta lite grann i programkalendern för det som ska hända och här lyfta fram några arrangemang som jag inte vill missa. Till exempel...

Släpp renarna loss!
Är det vinter så är det vinter resonerar Kulturhuvudstadsarrangören och planerar en invigning i snö vid månadsskiftet januari-februari. Hela city ska fyllas av snö och is på gatorna (omvänd snösväng – vi fyller stan med snö). Ett paradis för snögubben Reidar Rova på kommunen som älskar att bygga snöborgar och göra högar av snö mitt i stan. Och nu talar vi om en innerstad som ska bli fullständigt insnöad!
Biltrafiken stängs av och gator och torg ska fyllas med renhjordar! Ja varför inte? Äntligen får Renmarkstorget leva upp till sitt namn. Vi som bor här inne i stan är ju van horder av cyklister som olagligt tar sig fram på gågatan, nu får vi hoppa undan för renar ett tag. Tips: Varför inte leva ut fjällvärldens fauna till fullo och släppa ut lämlar i stadens gallerior?

Baletten med håriga ben!
Veckan innan invigningen kommer en herrbalett till Idun. Frida och Teaterföreningen har kontrakterat det bejublade danskompaniet Les Ballets Trockadero de Monte Carlo. Bara namnet får mig att gå i spinn! Här uppträder herrar med håriga ben som dansar balett i traditionella tyllkjolar så det står härliga till. I programtexten står: ”Det spelar ingen roll om publiken är gammal eller ung, vana konsumenter av teater och dans. Föreställningen trollbinder publiken och lämnar ingen oberörd.” Härligt! Är det någonting som berör mig är det långbenta karlar med håriga ben och korta kjolar som kan göra piruetter.

Hemvändardag för pippifåglar!
Efter skid-SM, folkmusikfestival, samevecka, pop och metalrock, är det dags att lyfta blicken till Valborg och kolla in flyttfåglarna som återvänder från sina semesterorter kring Medelhavet och norra Afrika. De har gift sig nämligen eller förlovat sig, de ringmärkta flygfäna, och hela vintern har de längtat att få häcka kring Umeälvens delta och på åkrarna på andra sidan älven. Hur detta har blivit ett inslag i Kulturhuvudstaden övergår mitt förstånd men jag förstår den symboliska tanken; ”se hur de kommer från hela Europa till vårt kära Umeå – precis som vilka besökare som helst!” Jag räknar med att Backens Manskör ställer upp i stövlar i våtmarkerna och hälsar hemvändarfåglarna med sång. Varför inte med Gulligullan koko som en gök!

UxU (YOU BY YOU)
Varför göra det enkelt när man kan krångla till det? Ingen vet riktigt vad det handlar om men här ska bli en stor musikfestival kring Nolia under sommaren. Ungdomen som ordnar det tänker sig att du betalar i förskott för någonting du inte riktigt vet ska hända. Och när man har fått in tillräckligt med pengar – då bokar man artister. Nu är ju det här modernt, alltså begriper jag det inte. Men om jag får ge ett tips till ett band ni kan boka så är det AC/DC. Jag vet åtminstone en person som är beredd att betala för det bandet; nämligen Anders Åström i Hissjö.

Utomhusopera på Umestan!
Ett av de tyngre evenemangen som ordnas under året är utomhusopera på Umestan. Det är Richard Strauss opera Elektra som ska uppföras i nära samarbete med den katalanska scenkonstgruppen La Fura dels Baus från Barcelona tillsammans med våra egna musiker och sångare från NorrlandsOperan. Som jag förstår ska allting ske på Kaserngården och vi som har gjort lumpen på I20 eller K4 har alla stått där på led i våra marschkängor. Tips: Varför inte återkalla samtliga beväringar som någonsin gjort lumpen i Umeå till repmöte i samband med denna opera? Tänk att få återse grevar och baroner från Västeråstrakten och gossarna från Lycksele och Risbäck och kanske bilda en gigantisk manskör som kan förstärka den vanliga operakören? Vi är då duktiga på att säga enstaka meningar tillsammans, typ: GODMORGON KAPTEN! Eller sjunga ETT ETT ETT ... ku(..)en som ett spett!

Kvinnohistoriskt Museum
Äntligen har Tamara Spiric fått klart med sitt Kvinnohistoriska Museum på 700 kvadrat i Kulturväven. En chef har anställts så nu blir det åka av. Kulturväven blir inte färdig förrän vid slutet av Kulturhuvudstadsåret och det kanske är lika bra för finansieringen är inte riktig klar för kvinnomuseet. Men vadå? Kvinnor vill och törs och kan, säger Tamara Spiric hoppfullt. Kan man bilda ett bolag? Kan man få pengar från Västerbottens Museum? Fortfarande finns en del frågetecken att räta ut. Till projektet har även knutits en konsultfirma med namn Katapultkontoret som tidigare har erfarenhet av att göra ett militärt flygmuseum i Linköping. Katapultkontoret? Här gäller det snabbt att ordna ett fallskärmsavtal. Godmorgon!

Ja du Berglund. Bil & Bostad är tidningen vi jobbar åt och en av tidningens ägare, mäklarfirman Boporten, har fått i uppdrag att sälja radhusen som ska byggas på taket till Utopia-gallerian. Skulle du kunna tänka dig att bo där?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!