Lästips: Maten är min medicin

Janesh Vaidya Norstedts

Med orden ”sluta inte tänka” lämnade min filosofilärare mig efter den sista lektionen på gymnasiet och det är de orden som återkommer i mina tankar då jag läser denna bok. Jag tänker lite för mycket för att kunna köpa det som står, mer än vad jag köper det mitt horoskop råder mig i någon av kvällstidningarna. För jag tror inte att vi ”om vi äter rätt, uppnår en medelålder på 120 år och att anledningen till att vi numera inte lever så länge är den allt sämre kosthållningen”. Jag har svårt att få ihop detta med vetskapen om att vi nu blir äldre än någonsin – inte yngre – och att jag aldrig hört talas om en människa som uppnått åldern 120 år. Det senare kan förvisso bara handla om att informationen gått mig förbi men jag vågar säga att det inte är någon medelålder. Med denna grundpremiss har jag därefter svårt att ta resten av teorin på allvar.
Ayurvedakost är säkert både fräsch, god och hälsosam och det kanske till och med ligger något i alla de kostråd baserade på ens kroppstyp. Om man nu lyckas orientera sig i informationsdjungeln och reda ut vilket av elementen luft, eld eller vatten man tillhör. Men jag ger fortfarande intet för teorin bakom boken.
Men – det är en fin bok med många fräscha vegetariska recept som säkert kan vara nyttiga och näringsrika. Så är man ute efter en vegetarisk bok kan man mycket väl köpa boken och skippa inledningen.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!