Foto: Marielle Lindberg

Gör om, gör nytt

Sommaren blomstrar och idéerna är lika många som svalorna som flyger högt. Värmen, vindarna och vågorna vi möts av bidrar till kreativitet. Kanske är det därför vi intresserar oss för Ernst och andra tv-profiler som visar oss hur man kan göra om där hemma och skapa något nytt av något som har många år på nacken.

Är det inte en gammal lada som får en ”total make over” så är det ett kök eller en kökssoffa, och jag erkänner frivilligt att jag sitter bänkad för att ta till mig av varje dyrbart tips. Kanske är det just en kökssoffa som får bli sommarens projekt? En gammal som kan bli som ny, fast ändå är gammal.
Sagt och gjort. I garaget står en kökssoffa som enligt före detta ägaren funnits kvar sedan dotterns mammas mormor fanns i livet. Den behövdes inte längre, men behövs i allra högsta grad hos oss. Färgen är sliten men vad gör det? Att få sätta sin prägel på den gamla möbeln och göra den som ny är själva tjusningen. Så hur gör man då, när soffan nu står där mittemot en och längtar efter att få bli ompysslad? Ett tips är att börja den kreativa resan med ett besök i färgaffären för att diskutera kulör, färgåtgång och andra detaljer med de som kan. En stund senare står man garanterat där med en påse innehållandes sandpapper, penslar och en burk av valfri målarfärg. Därefter är det bra att ha ordentligt med utrymme för att kunna putsa och feja utan besvär.

Noggrannhet är nyckeln
När möbeln väl är rengjord och redo för nya äventyr bör man samla på sig tålamod, energi och engagemang. Det tar tid att göra något ordentligt, och i det här fallet måste det få ta tid. Nyckeln till ett bra resultat stavas noggrannhet och det gäller att måla med finess. Mycket färg på penseln och minst två lager. Vill man dessutom klä någon del i tyg, som i kökssoffans fall, kan man göra smarta val som underlättar omklädningen. Köp eller återvinn ett stretchmaterial som går lätt att sträcka och fästa; då undviker man samtidigt veck på sittytan. Är möbeln redan klädd med ett riktigt gammalt tyg kan ni låta det vara kvar, då det finns risk att stoppningen under följer med ifall man försöker dra loss det. Damma istället av möbeln genom att exempelvis använda en mattpiska och påbörja därefter omklädningen.
MARIELLE LINDBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!