Foto: Maria Wall

Ge mig bara roliga nyheter!

Jag har alltså åkt buss från Umeå till Hotell Lappland i Lycksele för ett delta i en tvådagars konferens om utvecklingsmöjligheter för Västerbotten. Eftersom jag själv anser att krönikör Karlsson på Bil & Bostad borde bevaka ett sådant evenemang har själv bjudit in mig och fått en egen namnlapp med snodd som jag hämtat ut vid receptionen.

Där står mitt namn och man har också förtryckt: Tala med mig om ... jag skriver dit: ROLIGA NYHETER. Gnällspikar och energitjuvar får prata med andra, men inte med mig!
Region Västerbotten som ordnat konferensen har lyckats få cirka 300 personer att komma till evenemanget och anledningen till att vi är i Lycksele är inte bara för att Hotell Lappland har fina möteslokaler, rum samt Ansia Camping i närheten. Eftersom alla kommuner i länet är inblandade i möten och konferenser av den här typen så vill man placera sig mitt i länet och låta kartan lösa problemen. I praktiken blir det alltså lika orättvist för alla som måste åka rätt långt för att ta sig till mitten av länet. Fördelen: man har löst den ständiga rättviseaspekten när det gäller Umeå - Skellefteå. Är man i Lycksele har man ingenting att klaga på.

Regionchefen för LRF
är den förste som klagar
Jag har knappt satt mig vid lunchbordet förrän den första klagande personen yttrar sig. Det är regionchefen Mats Granath från LRF som är upprörd över att hotellet har kaffegrädde i små plastburkar på borden. ”Nog kunde man ha haft riktig norrländsk mjölk från Norrmejerier på en sån här konferens. Konstgjord grädde eller mjölk... Datumstämpel. Håller i flera år. Ska det vara sånhär skit på en konferens som handlar om Västerbottens framtid! Är det ingen i Region Västerbotten som tänker på hur viktiga de gröna näringarna i länet är! Nog borde det väl vara mjölk i alla fall från Norrmejerier här, eller hur!”
Jag nickar snällt, pekar på skylten min: TALA MED MIG OM ROLIGA NYHETER.
”Jaja”, muttrade Mats Granath. ”Nästa år ska jag då se till att det blir riktig mjölk här.”
Regionrådet visar sig vara
en spirituell och rolig talare
Regionrådet Erik Bergkvist öppnar konferensen med ett riktigt bra spirituellt tal där han lyfter fram kommun efter kommun och alla de positiva särdrag som här finnes. Det är världsklass både här och där och med alla kommuner tillsammans är Västerbotten ett unikt län som väl kan hävda sig med övriga Sverige. Ja som region är vi nog bäst i Europa.
Det är precis sådana nyheter jag vill höra. Ty det är ROLIGA NYHETER. Nu finns i och för sig problemområden som Fredrika som kanske ännu inte fått sitt buddhistiska tempel finansierat, men det är ändå en plats där man jobbar för ett buddhistiskt tempel! Och hur många ställen i Sverige jobbar för det? Regionrådet Erik Bergkvist ser också rolig ut i sin käcka keps och den seriöse moderatorn Göran Rosenberg kan inte låta bli att dra på mun när Bergkvist börjar prata om Vilhelmina. ”Är det någonting jag särskilt vill framhålla om just Vilhelmina är det inte bara att det är vackert där. Man har där ett kommunalråd som är kraftigt byggd. Men till saken hör att hans S:t Bernhardshund väger ännu mer än han själv.”

Gud vad jag saknade
Ulla-Maj från Nordmaling
Men så blev det dags för Regionens egna ekonomer att visa sina diagram och staplar med ELÄNDET i länet. Här fanns avflyttning, dålig arbetsmarknad, brist på utbildning och annat som måste åtgärdas. Okej då. Det var därför vi var här på konferensen. Men när jag sett tre staplar där Nordmaling var sämst alla kategorier jämfört med alla andra kommuner så tänkte jag att hade Nordmalings färgstarka kommunalråd Ulla-Maj varit på plats då hade det där kunnat bli en rolig nyhet. I vrede skulle hon nog först gått upp på scenen och försökt riva ner planschen innan hon insåg att bilden var projicerad, då rivit ner duken och sedan stampat sönder datorhelvetet. Först DÅ hade detta blivit en rolig nyhet. Nu fanns där bara en seriös Göran Rosenberg som försökte tolka siffrorna och det var inte lika kul, om man säger.

Det bästa med konferensen
var vimlet på Ansia Camping
Tanken med Mötesplats Lycksele var också att ordna en festlig tillställning. Här delades ut rikligt med priser till kulturstipendiater av alla de slag. Man hade rest ett festligt tält med sång och underhållning och ännu mera pepping från armbryterskor och riksdagsmän. Just minglet är det betydelsefulla tycker jag på såna här konferenser. Mycket bättre också att hålla till utomhus och käka viltskav på papptallrik och själv förse sig med vin och öl från baren på grässlänten vid Ansia Camping. Eftersom Karlsson röker så var det många som passade på att tigga cigg och det fick de gärna bara de bjöd på ROLIGA NYHETER.
Fick jag några sådana? Jodå. Det hostades och skrattades rätt livligt vid mitt bord men om det och mycket annat får jag anledning att återkomma till i andra krönikor. God Morgon!

Ja du Nicklas. Vi lämnar Lycksele nu tror jag och jag vill gärna läsa något om nån utlandsresa du har gjort. Som kan vara värd att berättas för fler!
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!