Lästips: Italienska för nybörjare

Italienska för nybörjare Marco Manieri ICA Bokförlag

Den ser inte särskilt mycket ut för världen, den här boken. Den är anspråkslös och för den som inte känner till Marco Manieri från programmet Sveriges Mästerkock är den nog dessvärre även lätt att gå förbi bland bokhandelns alla kokböcker. Det är dumt. För även om den är relativt tunn så är den kompakt, det är som ett litet uppslagsverk för italiensk matlagning. Tipsen är enkla, tydliga och personligt pressenterade utan att det för den skull blir pretentiöst åt något håll.
Det känns egentligen fel att kalla detta för en kokbok för den är så mycket mer. Det är en genomgång av det italienska kökets grundredskap och matlagningsmetoder. Det är dessutom tips som faktiskt känns klart tillämpningsbara. Man behöver inte göra om och anpassa hela sitt kök för att kunna laga god italiensk mat, det handlar mest om att veta vad man ska skriva upp på inköpslistan och vad man ska göra med dessa råvaror.
Det stora frågetecknet är egentligen bara var alla, eller åtminstone några av de italienska, desserterna tog vägen. För italiensk mat i all ära men för en sötegris som undertecknad är det desserten som kröner middagen och tiramisù har jag redan receptet på.
ERLIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!