Foto: Elin Larsson

Fynd för fordonsfrälsta

Sommaren är här och med den inte bara den blommande grönskan utan även sommaraktiviteterna för bilentusiaster. I helgen var det Veteranhobbymarknad på Nolia och Bil & Bostad tog tillfället i akt att botanisera bland snöslungor, gamla reservdelar och skrot som ännu inte identifierats men som i rätt händer kanske kan komma väl till pass.

En som var på plats under lördagen var försäljaren Joakim Sundbom.
– Jag tycker om att hålla på med gamla bilar och samlar på mig alla grejer jag kan hitta. Nu håller jag på att göra tvärtom, jag säljer ut, berättar han.
Samtidigt tycker han att det sociala är en viktig del av att stå på marknader som den i helgen.
– Jag har provat på vanliga marknader men det är mycket mer stressigt. Det är en helt annan stämning här, här kan man be någon att vakta ens grejer om man behöver gå på toa eller om man vill köpa något att äta. Gör man det på travet skrattar de bara åt en och så är båset tomt när man kommer tillbaka.
Vill man tjäna pengar får man nog däremot satsa på de kommersiella marknaderna och varorna menar han. Men det är inte för pengarna som Joakim är på plats.
– Man blir inte rik på det här men jag blir av med fyra lådor. Det är fyra lådor mindre så snart får jag plats med en släpvagn i garaget, och så fick jag med mig två snöslungor hem. Jag bytte till mig dem mot en cykel på en annan marknad. De går inte att sälja nu men de skapar många samtal.
Även om det inte går att fylla en skattkista med vinsten man kommer hem med efter marknaden är det inte bara för de sociala mötena som han står här.
– Det här är en guldgruva för sånt som inte går att få tag på längre.

En liten röd lampa
Han visar de billampor från 50- och 60-talet som han själv säljer och bland dem en liten rund, röd lampa som tidigare alltid satt bak på traktorer.
– Den känner alla som har ett intresse för traktorer och sånt här igen så den skapar stämning bland alla grejer. Den säljer jag inte, den är bara här för stämningens skull.
Han berättar att en stor del av intresset också är att lista ut vad saker och ting ska, eller kan, användas till.
– De här till exempel, säger han och visar en liten påse med två runda klossar, de ska sitta på varsin sida om hjulen på bilen för att förhindra att de vobblar. Det tog ett tag att komma på det.
En som var på plats för att besöka marknaden var Tomas Eklund.
– Man gillar ju skrot och kan alltid fynda något. Fast jag är inte ute efter något speciellt även om jag har en Grålle från 1947, men det är inget för den här nu. Sen har jag någon motorcykel, moped och skoter, allt möjligt skrot.
Vad som är tjusningen med veteranhobbyn tycker han däremot är lite svårt att sätta fingret på.
– Det är väl allt möjligt, man lär känna nytt folk och så är det roligt rent allmänt.

Delar intresse
Arrangör för marknaden är Norrlands Motorhistoriker, en ideell förening som startades 1967 för att arbeta för bevarandet av gamla fordon. Ordförande idag är Gunnar Sjöström som även han var på plats i helgen.
– Vi brukar arrangera utställningar och veteranrallyn och så har vi den här marknaden som vi försöker arrangera en gång per år, berättar han.
En stor del av att vara medlem menar han är att träffa andra med samma intresse.
– Om man har ett gammalt fordon är det bra med kontakter, både för det sociala men också för att kunna hitta reservdelar och kunskap. Sen har vi även en väldigt bra försäkring som man får ta del av tack vare att vi är knutna till Motorhistoriska riksförbundet, berättar han.
Även om det är på sommaren som intresset lever upp har föreningen även aktiviteter under hösten och vintern, berättar han.
– Under vinterhalvåret träffas vi en gång i månaden och tittar på film eller bilder, eller också är det någon som berättar om något man varit ute på. Eller också träffas vi bara och umgås.

Planerar inför 2014
Han berättar att de till nästa år planerar att arrangera något mer spektakulärt än vanligt med tanke på Kulturhuvudstadsåret.
– Vi jobbar ju för att bevara det motorkulturella arvet så det passar ju in. Men vad det blir vet vi inte riktigt än.
En av de som dök upp senare under eftermiddagen var Lennart Forsell.
– Jag har många projekt som jag håller på med så då får man samla grejer till dem. Jag håller på med gamla fordon av alla de slag så jag letar väl lite rostiga bitar, berättar han och håller upp den motorcykeltank som blivit dagens första fynd.
– Vi får se om den blir använd. Jag har några gamla motorcyklar från 30-talet. Men jag har alla typer av gamla fordon; bilar och båtar, så det räcker till.
Tjusningen i hobbyn tycker han är variationen den erbjuder.
– Det är nog både att laga, leta delar och att få köra. Det är roligt att få provköra när man är klar med ett projekt.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!