Foto: Troeng Design

Ger lastbilarna ett ansikte

För de åkerier som är noga med sin profilering och som vill ha det lilla extra när det gäller bilarnas design finns i Umeå Troeng Design, och ägaren John Troeng tror att just designen är viktig. – Idag handlar mycket om att synas, när konkurrensen hårdnar räcker det inte bara med att vara bra. De åkerier som väljer dekor för sina bilar syns och blir omtalade. Sen är det lite utav en livsstil också med att visa upp sig genom sina bilar.

John Troeng berättar att de i dagsläget levererar bilar till åkerier i hela Sverige men även Norge och Danmark.
– Det är kul att de kommer kunder ända från Norge för att få design. Det känns kul att sätta lilla Umeå på kartan, säger John och berättar att tanken är att det ska bli ännu större framöver.
Vilken teknik man väljer att jobba med beror på vad kunden är ute efter och John berättar att man jobbar med både printade- skurna och folierade motiv.
– Det är väldigt olika från kund till kund hur man jobbar, det beror ju på hur de vill att det ska se ut. Skurna designer blir mer som ett traditionellt klistermärke med kanter runtomkring motivet. Jobbar man istället med transparent print kan man klä in en hel bil eller en dörr, beroende på hur stort motiv man vill ha. Då får motivet en helt slät yta.

Fantasin enda begränsningen
Oavsett vad det är man är ute efter tror John att de på Troeng Design ska kunna hjälpa en.
– Kommer man hit finns det egentligen ingen gräns för vad man kan göra rent tekniskt. Det är väl bara fantasin som sätter stopp.
Men även om det bara är fantasin som sätter gränserna ställer man på Troeng Design inte upp på vilka uppdrag som helst.
– Vi försöker hålla oss så neutrala som möjligt så vi gör ingen negativ reklam för andra företag eller sådana budskap som kan stöta sig med andra. Samma sak med loggor som är skyddade, sådant är det också viktigt att man tänker på.
När det gäller just loggor berättar John att de har ett avtal som ger dem tillgång till hela Volvos utbud av loggor.
– Men vi jobbar inte bara med Volvo utan oavsett vilket märke du har hittar vi alltid lösningar på det.

Olika strukturer
En del grunduppgifter såsom vilken lastbilsmodell och färg det rör sig om är bra att veta när man kommer till Troeng Design.
– Framför allt vilken färg det är på lastbilen, om den är vit eller grön till exempel, så att man vet vad man har att jobba med och vilka färger man vill ha på motivet och om det finns en logga att ta hänsyn till. Men sen gör vi en grundlig intervju med varje kund för att komma fram till vad det är man vill ha.
Han berättar att det just nu är mer och mer mönster och mindre motivlackeringar så som landskap och bilder som efterfrågas, men även strukturen har fått stor betydelse.
– Just nu är det otroligt mycket dekor med olika strukturer. Man kan till exempel kombinera borstat aluminium och kolfiber, man söker efter det stilrena, avslutar John.
ERLIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!