Foto: Jimmy Widerlund

Designhögskolan en oas av kreativitet

Designhögskolan vid Umeå Universitet rankas i dag som en av världens bästa. Bil & Bostad har träffat prefekten Thomas Degn, för att ta reda på hemligheten bakom skolans framgångar.

Det har nog inte undgått någon. Nya Konstnärligt campus har växt fram som en ståtlig trädgård intill Umeälven, där Arkitekt-, Konst- och Designhögskolan, tillsammans med Bildmuseet och HUMlab-X har fått ett gemensamt område med lokaler i världsklass.
Men faktum är att Umeå Designhögskola var världsvan redan innan de storslagna förändringarna på Östra Strandgatan. Under 2005 var man nämligen som enda svenska universitet med på det amerikanska affärsmagasinet Business Weeks lista över världens sextio bästa designutbildningar. Händelsen upprepades sedan både 2007 och 2009, då listan dessutom kortats till trettio lärosäten. Framgångarna hade då fött en framgångssaga, och den slutade inte där.

Internationellt topprankad
I dag stoltserar Umeå Designhögskola som en globalt erkänd inrättning med studenter från hela världen. När prestigefulla Red Dot Institute och International Forum Design i Hannover sammanställer sin ranking, återfinns man i toppskikten av en vetgirig och ytterst konkurrensbaserad designpyramid. Bland prestigefulla utbildningar i städer som London, Paris och Pasadena, är det en förhållandevis liten skola i Umeå som utmärker sig, och man kan inte annat än undra, hur Västerbottens residensstad kan mäta sig med en världsmetropol?
– Vi är en liten fisk i en värld av giganter. Men vi trivs som underdogs, för att vi kan göra saker som inte går att göra på andra skolor, säger Thomas Degn, programansvarig för mastersprogrammet i avancerad produktdesign på Umeå Designhögskola.
– Här har vi tid att ta hand om våra studenter på ett personligt plan, fortsätter han, vilket ger en otroligt givande arbetsmiljö. Jag tror studenter som kommer hit från större städer upplever ett lugn här. Det är mindre distraktioner och större fokus på arbete. Avlägsenheten har på så sätt sina fördelar. En kollega till mig brukar säga att vi bor i Umeå, men jobbar i världen, och jag tycker det stämmer in väldigt bra. Det är så det känns här, det är en oas av kreativitet, en smältkittel!

”inriktar oss på det komplicerade”
Som programansvarig har Thomas Degn hand om den marknadsutbildande delen av utbildningen, det sista steget innan studenterna ger sig ut i arbetslivet. Mastersutbildningen i avancerad produktdesign är en tvåårig, internationell utbildning, där studenternas kreativitet verkligen sätts på prov.
– Vi vill inte göra det som är lätt, utan inriktar oss på det komplicerade. Studenterna driver stora delar av sina egna projekt, utifrån de direktiv och uppdrag vi ger dem. För oss är det viktigt att de själva får komma fram till vad de vill göra. Det är ett lagarbete, som så mycket annat vi gör, säger Thomas Degn.
De samarbetsprojekt som genomförs på programmet är enligt honom en avgörande del i den marknadsförberedande utbildningen. Studenterna får då en möjlighet att komma ut på marknaden och bekanta sig med yrkesgrupper som inte är involverade i design. Projekten är ofta egna initiativ, men det händer också att skolan får förfrågningar från företag som är i behov av förändring och förbättring.
– Vi väljer främst projekt inom områden där utvecklingen har stått stilla under en lång tid, men där företagen ändå har kunskap och research som vi kan använda. Det handlar ofta om flera olika partners, som alla får vara med på resan och dela med sig av sin kunskap, bland annat genom olika workshops, säger Thomas Degn.

Ny sorts brandvarnare
Ett av många uppmärksammade samarbetsprojekt ägde rum under höstterminen 2012, då skolan blev uppsökt av Länsförsäkringar Västerbotten. Kontaktpersonen där var Mikael Isaksson, chef för skadeförebygg/fastigheter.
– Mina intryck av Designhögskolan är fantastiskt bra. Jag var projektledare för Länsförsäkringars satsning att brandsäkra Västerbotten, där vi bland annat ville ändra inställningarna i vardaglig brandutrustning och anpassa dem till 2000-talet, berättar han och minns tillbaka till den omfattande arbetsprocessen.
– Studenterna fick först sätta sig in i den redan existerande teknologin, och sedan specialisera sig, för att hitta nya möjligheter. Alla elever lyckades bra, jag gillar många av lösningarna, men Natalie Vanns brandvarnare är nog den som sticker ut i mängden, avslutar Mikael Isaksson.
De nio designstudenter som deltog i projektet hade tio veckor på sig att kartlägga problem och utvecklingsområden, samt ta fram tänkbara designlösningar som skulle kunna öka brandsäkerheten i bostäder. Natalie Vanns arbete med en ny typ av brandvarnare, utgick från en studie där det framkommer att barn vaknar lättare av rösten från sina föräldrar, än av den traditionella brandvarnarsignalen. Resultatet blev en brandvarnare riktad till barn, med nattlampa och inspelningsfunktion, där föräldrarna själva kan lämna ett meddelande som spelas upp om det börjar brinna.

Hotad mångfald?
Natalie Vanns från Storbritannien är en av många utländska studenter som sökt sig till Umeå, där ett samarbete mellan generationer och världsdelar har lett till stordåd genom åren. Men det här är en trend som mest troligt kommer att förändras i framtiden. Anledningen är att regeringen infört en termins- och ansökningsavgift för utomeuropeiska studenter, vilket orsakat en studentflykt från svenska konsthögskolor. För Umeå Designhögskola, som slåss mot världens största designutbildningar om de bästa studenterna, innebär det att den eftersträvade mångfalden blir allt svårare att uppnå.
Umeå Designhögskola kommer nog aldrig att bli störst, men så länge det är kvalitet som räknas, inte kvantitet, har Thomas Degn ingen anledning att vara orolig. Så länge laget fortsätter dra i samma riktning och inte blir bortskämda på toppen.
– Jag tror inte att det finns någon risk för att vi ska bli bekväma, snarare tvärtom. Vi kommer fortsätta att utvecklas, helt enkelt för att vi måste göra det, på grund av den tuffa konkurrensen. Samtidigt finns det en stor nyfikenhet här, och den kommer nog aldrig att försvinna, säger Thomas Degn.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!